Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
Postat 27 December 2012 - 12:04 PM
Am „pensionat” cavaletul, că acum am nevoie de un suport mai rigid. Am ajustat brațele suportului după corp și am luat 6 mm din baza celui din spate, ca să asigur asieta din planuri a corabiei - chila nu trebuie să fie este orizontală, ci mai jos la pupa.
Am montat pana cârmei, cu lanțurile și parâmele aferente. Am mai adăugat lateral o bucată de fereastră, să fie simetric. A opta fereastră am pus-o la cabina căpitanului, deasupra cuștii cârmaciului. Astfel că acum nu mai am ferestre rămase.
Am terminat manevrele fixe de la nivelul coloanelor (sarturi, contrasarturi, straiuri, grijele) și am montat nivelul gabierilor. Am înțeles că grijele sunt distanțate cam la un picior, astfel că la scara de 1:50, cum consider eu că este macheta, distanța dintre ele vine la 6 mm. Cu grijelele a fost greu până mi-am făcut stereotipul de lucru, apoi a mers repede (adică acum în 2 ore sunt în stare să „țes” grijelele la o coloană pe o parte - cine a lucrat goblen la viața lui mă înțelege ). M-am câcâit până am înțeles că nodul „pe stânga” dă alt rezultat decât cel „pe drepta”, și când este cazul să-l fac „pe stânga” și când „pe dreapta”.
Vă doresc tuturor sărbători fericite și mult succes la anu'!
Postat 27 December 2012 - 03:47 PM
Din pacate eu sunt tot acolo unde eram acum trei luni. Serviciul si familia imi ocupa acum tot timpul. Abia daca mai am timp sa mai intru din cand in cand pe forum. Sper sa mai prind ceva concediu si sa mai progresez...
La multi ani!
Postat 29 December 2012 - 04:04 PM
1. Motivul istoric: galioanele epocii nu aveau.
2. Motivul tehnic: sunt inutile deoarece sunt prea elastice ca să descarce eficient eforturile din sarturile gabierilor în sarturile coloanelor.
3. Motivul funcțional: împiedică orientarea vergilor după vânt (ăsta este cel care mă obligă de fapt să le scot).
În afară de asta, probleme cu grijelele. În diferite poze pe care le-am văzut, de exemplu aici, mi se pare că trebuie grijele pe toate segmentele de arbore unde vin pânze - am nevoie de o confirmare că așa este. Nu pricep de ce DeA nu zice de grijele la arboreți, că, oricum, în pozele lor grijelele sunt făcute în photoshop, că n-au noduri.
O altă chestiune este cea cu balustradele de la gabii. În pozele unor galioane (în special cele spaniole) apar, în altele nu, sau doar parțial, ca în pozele menționate mai sus. Leo2003 a dublat inelele gabiilor, dar ca să fie balustrade distanța între inele ar trebui să fie mult mai mare (minimum 15 mm). Ce părere aveți, cum ar trebui să fie? Ar trebui să fie chiar conice, ca aici?
Sărbători fericite!
Postat 29 December 2012 - 05:55 PM
important e sa deserveasca scopului, adica sa nu-si rupa aia gatu... cu contrasarturile alea e alta poveste. se foloseau la alt tip de velatura, cu scripeti in loc de cap de berbec...
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 30 December 2012 - 07:54 PM
Postat 31 December 2012 - 11:57 AM
Si cateva poze.
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 31 December 2012 - 01:35 PM
Postat 01 January 2013 - 12:15 PM
Auzind io, de la niste idioti, evident, ca e bine sa te prinda noul an muncind, m-am gandit sa va solicit o parere. Credeti ca merge sa inzestrez corabia cu caliornele din imaginea de mai jos?
Astept parerile dupa trezirea din cuvenita mahmureala.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 01 January 2013 - 12:49 PM
Postat 01 January 2013 - 01:49 PM