@MARISI: Eu am cumpărat când un cutter, când un clește, din piață, atunci când am simțit nevoia. O minirindea cu lamă de ras (excelentă pentru vergi) am cumpărat când am văzut-o, la talcioc. Vopsea de pe unde se vinde. Și tot așa. În orașul meu nu există magazin pentru hobby, dar nu a fost indispensabil. Nu mi-am făcut atelier înainte de a mă apuca de SIB.
@gogudiver: Nu am putut identifica planșa A1. În principiu, toate sarturile care țin o anumită componentă (coloană, gabier, zburător) se leagă sus de componenta respectivă (capelatură), iar jos de întinzătoare (v. poza). Din câte am înțeles eu niciun capăt de sart nu se leagă de vreo gabie. Toate sarturile unei componente se leagă la fel, nu unele aici și altele acolo.
@gobi71 și
@traian: Vă rog frumos să mă ajutați, lămurindu-mă căteva aspecte, ca să pot continua.
Prima chestiune: din „Rigging Period...” forma sarturilor este:
Este foarte logic, în perechi. Cele două sarturi ale unei perechi sunt strânse sus cu o mică patronare, ceea ce „le adună”, pornind lângă capelatură practic din același punct. La SIB, la arborele mare avem însă 5 sarturi, la artimon 3, la gabierii trinchet și mare câte 3. Adică numere impare. Ce e de făcut? Gașe la capelatură, sau sarturile ultimei perechi (cea dinspre pupa) merg în borduri diferite? (Evident, după ce înfășoară o dată arborele, că altfel ar fi doar de formă.)
A doua chestiune: În planurile DeA, nu sunt prevăzute întinzătoare de sart la arboreții zburători trinchet și mare. Trebuie, sau nu trebuie? (Cu grijă, dacă nu pierd capete, cele date de DeA ar ajunge și pentru zburători.) Dacă nu trebuie, cum se tensionează pe model?
A treia chestiune: DeA zice că toate sarturile se fac cu fir de aceeași grosime (0.8 mm). Este corect? Adică sarturile zburătorilor au aceeași grosime cu cele ale coloanelor? Nu voi face cu ața dată de DeA, dar vreau să știu ce să răsucesc.
@jeli Lasă-mă să întreb, că nu întreb la mișto. Poate tu știi, dar eu nu.