Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
#5974
Postat 02 November 2012 - 04:51 PM
#5975
Postat 02 November 2012 - 06:19 PM
Am prins ideea. Eu am vrut sa fac si sarturile dar sincer sa fiu nu stiu (si nici din planuri nu inteleg prea bine) unde se prind sarturile la partea de sus. Daca m-ati putea ajuta cu un sfat asi putea sa ma apuc de lucru. Inca o data multumesc. Sfaturile si criticile voastre ma ajuta sa inteleg cum functioneaza lucrurile. O seara placuta tuturor celor ce viziteaza acest topic.
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 03 November 2012 - 09:15 PM
#5976
Postat 02 November 2012 - 06:35 PM
La navele cu vele, manevrele fixe sunt totalitatea manevrelor care sustin (ancoreaza) arborii atat in plan longitudinal ( pe axa navei) cat si in plan transversal ( spre borduri).
Manevrele care sustin arborii in plan longitudinal spre prova ( sunt cazuri si spre pupa ) se numesc straiuri.
Manevrele care sustin arborii in plan transversal spre borduri ( chiar daca din cauza numarului mare sunt unele usor deplasate spre inapoi dar fac parte dintr-un ansamblu comun in genere aproape de transversala arborelui ) se numesac sarturi. Pe ele sunt legate o serie de parame care alcatuiesc o scara pentru accesul la etajele superioare ale arborilor numite grijele. La unele nave grijelele sunt din lemn- nu e cazul.
Manevrele care sustin arborii spre borduri dar spre pupa se numesc pataratine. Sunt fixate in borduri inapoia sarturilor si deservesc doar coloanele superioare. La unele nave cu vele pataratinele sunt mobile si se slabesc functie de directia vantului pentru a crea spatiu de manevra velelor, intins ramanand doar pataratina dinspre pozitia din care sufla vantul.
Legat de faza de crosetat, am spus un post inainte ca e de preferat de intins pe nivele atat sarturile cat si straiurile pentru o corecta si usoara aliniere a coloanelor cat si tensionare a manevrelor. Pentru tensionarea straiurilor sunt intinzatoarele cu inima iar pentru sarturi sunt capetele de berbec ( ochii de mort ). Se strang intai satrai - 2 sarturi pentru pozitionare si apoi se strang si celelalte sarturi. Dupa ce s-a fixat primul etaj, se trece la cel superior incercand alinierea fara tensionari a coloanelor.
nyck- ce as fi spus eu a spus deja gobi, ai ,,tras'' doar spre prova de la radacina si pana la mar, rezultatul e incovoierea arborilor spre inainte. Pana la imaginea 5 mai ai treaba, termina ce e pana la imaginea 3 altfel chiar nu o sa reusesti sa mai intelegi ceva.
Aceasta postare a fost editata de traian: 02 November 2012 - 06:38 PM
#5978
Postat 03 November 2012 - 10:14 PM
andreei-31, la 02 November 2012 - 01:24 PM, a spus:
OK,
am mai studiat planurile si luand in fata si urmarind plansa cu atele si plansa in care apare lista pieselor pentru construirea catargelor am aflat urmatoarele:
111 -balansine ale vergei arborelui trinchet si...
114 - balansine ale vergei arborelui principal....
CONCLUZIE -imaginea numarul 5 este comuna pentru arborele trinchet si arborele principal.
Daca gresesc cu ceva sa ma corecteze cei care au mai multa experienta in domeniu.
Oricum multumesc de sfat.
#5979
Postat 04 November 2012 - 01:36 PM
După ce m-am tot sucit și m-am tot învârtit cum să fixez capetele de berbec pe gabii, m-am hotărât să trec piese metalice prin traverse. În acest scop am completat traversele centrale ale gabiilor mare și trinchet. DeA zice să legăm capetele de berbec de axul macaralelor de sub gabii cu zbiri, dar zbirii ăia se freacă de orificiul prin care trec. De aia am preferat trecerea metalică, și nu doar prin podeaua gabiei.
#5982
Postat 07 November 2012 - 02:04 PM
Multumesc
#5983
Postat 07 November 2012 - 04:10 PM
multumesc
#5985
Postat 07 November 2012 - 05:23 PM
#5988
Postat 08 November 2012 - 10:21 AM
@gogudiver: Nu am putut identifica planșa A1. În principiu, toate sarturile care țin o anumită componentă (coloană, gabier, zburător) se leagă sus de componenta respectivă (capelatură), iar jos de întinzătoare (v. poza). Din câte am înțeles eu niciun capăt de sart nu se leagă de vreo gabie. Toate sarturile unei componente se leagă la fel, nu unele aici și altele acolo.
@gobi71 și @traian: Vă rog frumos să mă ajutați, lămurindu-mă căteva aspecte, ca să pot continua.
Prima chestiune: din „Rigging Period...” forma sarturilor este:
Este foarte logic, în perechi. Cele două sarturi ale unei perechi sunt strânse sus cu o mică patronare, ceea ce „le adună”, pornind lângă capelatură practic din același punct. La SIB, la arborele mare avem însă 5 sarturi, la artimon 3, la gabierii trinchet și mare câte 3. Adică numere impare. Ce e de făcut? Gașe la capelatură, sau sarturile ultimei perechi (cea dinspre pupa) merg în borduri diferite? (Evident, după ce înfășoară o dată arborele, că altfel ar fi doar de formă.)
A doua chestiune: În planurile DeA, nu sunt prevăzute întinzătoare de sart la arboreții zburători trinchet și mare. Trebuie, sau nu trebuie? (Cu grijă, dacă nu pierd capete, cele date de DeA ar ajunge și pentru zburători.) Dacă nu trebuie, cum se tensionează pe model?
A treia chestiune: DeA zice că toate sarturile se fac cu fir de aceeași grosime (0.8 mm). Este corect? Adică sarturile zburătorilor au aceeași grosime cu cele ale coloanelor? Nu voi face cu ața dată de DeA, dar vreau să știu ce să răsucesc.
@jeli Lasă-mă să întreb, că nu întreb la mișto. Poate tu știi, dar eu nu.
#5989
Postat 08 November 2012 - 10:31 AM
Apropos de scripeti, in planuri (planse) pe straiuri sunt prinsi scripeti simpli, D, in ghid sunt prezentati scripeti dubli, F. Eu am folosit scripetii simpli, cred ca este o greseala in ghid, scripetii F sunt mult mai putini.
Aceasta postare a fost editata de gogudiver: 08 November 2012 - 10:32 AM
#5990
Postat 08 November 2012 - 10:47 AM
Nu am verificat, dar normal că se numără macaralele din schemă, câte sunt duble. Eu voi lucra după schemele din planșe, nu după indicațiile din broșuri/poze, alea sunt orientative, „cum zice DeA că se face”, nu „ce se face”.
.
#5991
Postat 08 November 2012 - 02:52 PM
pe_dos, la 08 November 2012 - 10:21 AM, a spus:
Prima chestiune: din „Rigging Period..." forma sarturilor este:
Vezi atasamentul - sart54.JPG
A doua chestiune: În planurile DeA, nu sunt prevăzute întinzătoare de sart la arboreții zburători trinchet și mare. Trebuie, sau nu trebuie?
Trebuie.
A treia chestiune: DeA zice că toate sarturile se fac cu fir de aceeași grosime (0.8 mm). Este corect? Adică sarturile zburătorilor au aceeași grosime cu cele ale coloanelor?
La scara modelului diferenta e insesizabila desi nu e corect.