Postat 28 September 2012 - 08:04 PM
Într-adevăr, comparând planurile, rușii au avut alte dimensiuni, însă singurul efect mai important este plasarea gabiei arborelui mare mai sus cu cca 30 mm decât a gabiei trinchetului. La ei coloana arborelui mare este mai lungă, iar gabierul arborelui mare mai scurt. La ei coloana arborelui mare depășește 300 mm, tocmai cu cei 33-35 mm ai gâtului cu secțiune pătrată, astfel justificându-se acel gât separat. La noi piesa de d10x300 este suficientă pentru realizarea coloanei cu tot cu gât (eu așa am făcut, dar fiecare face cum crede). În imaginile nr. 1-4, 6 și 10 din planurile noastre (Z-mare zice că poza contează) gabiile trinchetului și ale arborelui mare sunt cam la același nivel.
Mă rog, fiind un bibilou de pus pe mileu, fiecare face cum îi place lui.
Cred că distanța dintre punți este în funcție de coaste, care cred că au fost la fel pentru toată lumea.
Cu zbirurile care țin cele șase macarale („scripeți”) de sub gabie, eu am înțeles că perechea legată de axul macaralelor fungii (adică legate de ochiurile metalice) serversc pentru balansinele vergii velei mari (respectiv ale trincăi), iar celelalte două perechi servesc una pentru școtele velelor gabier, iar cealaltă pentru strângătorii de margine (contrabuline). Acestea vin de-a lungul vergii și merg în jos, deci direcția zbirurilor este pe rezultantă, cam la 45o. Trebuie ca zbirurile să nu se frece de ceva în timpul ruliului și tangajului, că se rod. Inițial eu le-am legat și pe ele de niște ochi fixați de gabie, dar, deoarece soluția nu este „ortodoxă”, acum intenționez să revin și să le leg de gât, chiar deasupra straiului (și a sarturilor, bineînțeles), trecând zbirurile prin spațiul dintre piciorul gabierului (rotund), furci și traversa distanțier.