Sa intram in mintea constructorilor de corabii din evul mediu, daca erau prosti sau destepti, mi se pare cam mult. Oricum, in epoca, constructiile navale se faceau empiric si dupa ochiul si urechia "spionilor de tehnologie". Intre noi fie vorba, nici prea inteligenti nu erau. Spun asta gandindu-ma numai la celebra nava VASA, care, nu cred ca a navigat doua mile, scufundandu-se pe o mare calma, la un vant cam de 3 Beaufort, adica un vanticel usor. Si nu este singurul caz.
Cine a inceput sa faca acest kit nu cred ca a vrut sa faca o nava de concurs mai ales ca imensa majoritate faceau un model pentru prima data. Asa ca pretentii prea mari de la cei care s-au apucat si care vor duce lucrarea pana la capat, nu prea cred ca ar trebui sa apara. Ca modelistilor cu experienta le repugna kit-ul, firma, etc., OK, ii inteleg. As fi curios sa vad prima lor nava facuta, fara ajutorul profesorilor (antrenorilor) din mai stiu si eu ce club, sau cerc de modelism.
Pe mine ma mai intristeaza un aspect. Niciun modelist cu experienta nu a abordat aceasta lucrare, considerand, probabil, sub "demnitatea" lui sa se ocupe de o asa "mizerie". Unii poate o fac dar nu sunt dispusi sa impartaseasca din experienta lor. La rusi a fost altfel. Modelisti cu experienta au lucrat, si aratat, pas cu pas lucrarea lor venind in ajutorul debutantilor in domeniu. La noi... kk-mak si nici nu ma mira avand in vedere... Dar, mai bine ma opresc.
Si mai am o intristare. Sunt convins ca prezentul kit nici macar nu a fos atractiv pentru pustani care sa devina adevarati modelisti. Din ce mi-am dat eu seama, majoritatea de aici sunt oameni maturi prntru care aceasta nava este prima si probabil ultima.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 20 September 2012 - 12:56 PM