Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
Postat 12 September 2012 - 07:53 PM
Figura 85b:
- 16 este coloana trinchetului care, pana acum trebuia sa fie facuta.
- 24 este gabierul trinchetului care, deasemeni este facut anterior.
Problema este cu butucul (cap de ancorare botezat de DeA) care nu se potriveste si trebuie modificat. Altfel nu poti monta cei doi arbori paraleli. Vezi discutia anterioara.
Figura 85d - reprezinta arboretul trinchetului cu toate acareturile de pe el. Pe asta trebuie sa-l faci acum conform planurilor primite.
Figura 85e - reprezinta montajul intre gabierul trinchetului si arboretul trinchetului.
Figura 85f - reprezinta vergile (pe care vor fi fixate velele) aferente catargului trinchet si care trebuie facute comform planurilor.
De acum incolo instructiunile devin mai mult orientative. De baza sunt planurile primite. Io recunosc ca pentru cineva care nu are niciun fel de cunostinte de desen tehnic, proiectii, reprezentari, nu este chiar usor. Ia la studiat planurile impreuna cu tabelul ala care descrie toate componentele pentru fiecare catarg in parte. Tot acolo sunt date in clar si lungimile pentru partile ce compun arborele respectiv si pentru vergi.
Atentie daca se masoara pe plan. Planul nu este la scara 1:1 si trebuie aplicate corectii. Ca idee, cotele masurate in plan trebuie inmultite cu 1,1 pentru a obtine dimensiunea corecta.
Ca denumiri de la prova la pupa pana acum:
- bompres cu arboretul lui si doua vergi pentru vela civada si contracivada;
- catargul trinchet (primul de la prova) compus din coloana trinchet, gabier trinchet si arboret trinchet. La el se vor atasa 3 vergi pentru vele. Cea mai lunga pentru vela trinca, cea mijlocie pentru vela gabierul mic, cea mai mica pentru vela zburatorul mic.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 12 September 2012 - 08:12 PM
Postat 13 September 2012 - 09:59 AM
Sunt nou pe aici, dar va urmaresc de ceva vreme si va mutumesc pentru sfaturile si ideile pe care le dati.
Am inceput mai tarziu asamblarea. Mi-am cumparat "bulk" primele 50 si ceva de numere si am avut un mare spor.
M-am oprit pe la jumatatea filelor de bordaj (mi se parea ca nu se mai termina si ma cam plictisisem), apoi mi-am luat un we si cateva zile libere si am trecut vertignos peste asta. Acum sunt in stadiul in care erati voi pe la Craciun:
Din pacate pozele nu s-au atasat corect, adica nu se vad. Revino, urmarind procedura de aici:
http://www.cartula.r...rafii-pe-forum/
Merci pentru sfaturi
Postat 13 September 2012 - 08:00 PM
Ca tot mai aveam ceva "bete" m-am apucat sa tai arboretul catargului mare (piesa 42), care dupa dimensiunile declarate in plan era de 105. Ulterior am constatat ca dupa masuratorile din plan (inmultit cu 1,11) acesta ar trebui sa aiba 150.
Am asamblat preliminar trinchetul si bompresul si arata cam asa:
In realitate arboretul trinchetului nu-i chiar asa stramb, o sa il mai indrept din straiuri.
De altfel, conform "traditiei" DeA, mai multe din piesele primite sunt curbate, am avut probleme cu bompresul, l/am tinut in apa si apoi l/am prest si i-am mai scos curbura.
Postat 13 September 2012 - 09:44 PM
panzerseba, la 13 September 2012 - 08:00 PM, a spus:
(...) arboretul catargului mare (piesa 42), care dupa dimensiunile declarate in plan era de 105. Ulterior am constatat ca dupa masuratorile din plan (inmultit cu 1,11) acesta ar trebui sa aiba 150.
Asta e și părerea mea.
Postat 14 September 2012 - 01:16 PM
pe_dos, la 13 September 2012 - 09:44 PM, a spus:
la cate greseli au facut pana acum nu sunt convins ca au gresit dimensiunile si nu stiu daca cele din plan sunt la vreo scala, e adevarat ca nu m-am apucat sa masor planul dar este posibil ca graficianul sa le fi incadrat cum a considerat el mai bine in planuri si sa fii schimbat dimensiunile.
Postat 14 September 2012 - 05:06 PM
Mai bine ne lasa pe noi sa dam gaura infundata din piesa metalica
Sunt si eu nou pe forum, imi place cum ai rezolvat usile. Ale mele nu sunt asa de aratoase, dar am reusit sa fac balamale ca sa se deschida.
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 14 September 2012 - 09:01 PM
Postat 15 September 2012 - 09:03 AM
- se pileste gaura in pozitie buna
- se taie piesa
- dupa ajustare se lipeste si se vopseste
Puteti sa ma ajutati cu un sfat?
Cum sa rezolv sa nu se vada firicelele de pe sfori. Sunt foarte deranjante si strica aspectul, mai ales la grosimi mici de ata.
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 15 September 2012 - 10:11 AM
Postat 15 September 2012 - 11:38 AM
Postat 15 September 2012 - 12:27 PM
Capetele de berbec sunt legate cu sarma, iar, sub gabie, am facut un mic ochi. De acest ochii voi lega o parama care, la celalalt capat se va lega la sarturi.
@Eugen_hobby Floacele se pot arde cu flacara de la o bricheta daca sfoara e din bumbac. Metoda a fost prezentata de colegul gobi71.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 15 September 2012 - 12:37 PM
Postat 15 September 2012 - 12:39 PM
Leo2003, la 15 September 2012 - 12:27 PM, a spus:
Capetele de berbec sunt legate cu sarma, iar, sub gabie, am facut un mic ochi. De acest ochii voi lega o parama care, la celalalt capat se va lega la sarturi.
Multumesc pentru sfaturi.
Pentru cei care sunt, ca si mine, incepatori in domeniu, am gasit cateva link-uri care mi s-au parut interesante:
1
2
3
Postat 15 September 2012 - 02:33 PM
Postat 15 September 2012 - 04:25 PM
Postat 15 September 2012 - 06:15 PM
pe_dos, la 15 September 2012 - 04:25 PM, a spus:
e normal, e in limitele proiectului lansat de DeAg. Spuneam si eu, si altii, pasul de la artizanat la machetarie e foarte mic si de multe ori nesesizabil. Se poate aduce un model in norme acceptabile modelismului, conditia e sa nu ei de bun tot ce se invarte in jurul subiectului, doar pentru ca e prezentat si lesne de abordat. Ca idee, in marinarie sunt peste 3000 de noduri folosite, fiecare pe utilitate si zona de utilizare dar niciunul asemanator cu cele din sura casei. Cred ca mai multa atentie in tema si mai putin entuziasm in aprecierea a ceea ce fac altii nu poate decat sa fie de folos celor care totusi vor sa faca si altceva decat artizanat.