Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
#5715
Postat 11 September 2012 - 06:14 PM
Sunt nou pe aici, dar va urmaresc de ceva vreme si va mutumesc pentru sfaturile si ideile pe care le dati.
Am inceput mai tarziu asamblarea. Mi-am cumparat "bulk" primele 50 si ceva de numere si am avut un mare spor.
M-am oprit pe la jumatatea filelor de bordaj (mi se parea ca nu se mai termina si ma cam plictisisem), apoi mi-am luat un we si cateva zile libere si am trecut vertignos peste asta. Acum sunt in stadiul in care erati voi pe la Craciun:
Din pacate pozele nu s-au atasat corect, adica nu se vad. Revino, urmarind procedura de aici:
http://www.cartula.r...rafii-pe-forum/
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 12 September 2012 - 06:16 AM
#5716
Postat 11 September 2012 - 06:47 PM
Nu stiu daca numai eu am probleme cu capetele de ancorare E si G, dar nu stiu cum sa o scot la capat.
Capetele de ancorare pe care le-am primit eu, au cele doua gauri prea departate una de alta.Normal distanta dintre marginile apropiate a celor doua gauri, ar trebui sa fie egala cu grosimea placajului din care sunt facute separatoarele,barele de margina si traversele,adica 2mm, dar ea este de 3mm. in consecinta arbori care sunt montati pe capetele de ancorare nu pot fi montati paralel.
Ce parei aveti, care ar fi solutiile?
Va multumesc si spor la treaba.
#5718
Postat 11 September 2012 - 08:01 PM
Am infipt si trinchetul in corabie. Masurtat de la la puntea teugii (in axa navei catre prova) la mine este 162mm. Intradevar ramane un soatiu cam mic pentru trinca. Dar trinca nu se pune intinsa ca cearceaful pe sarma. Daca pui velele "umflate de vant", datorita curburii, este posibil ca trinca sa se potriveasca chiar cu dimensiunile ei. Daca nu, cred ca voi umbla la dimensiunea verticala a velei facand-o mai mica. Nu m-am hotarat inca, dar, cel mai probabil, voi reface toate velele. Voi lua o decizie cand le voi vedea pe viu.
Maine cred ca mai apare o problema la coloana arborelui mare. Tare ma tem ca nu va zice nicaieri nimic de conicitatea lui. La capatul dinspre gabie se termina cu un cep patrat 7x7mm care, teoretic, nu iese decat dintr-un diametru de 10mm. In consecinta coloana ar trebui sa fie cilindrica de sus pana jos. Ciudat... Dupa consultari cu modelisti mai iscusiti am hotarat sa fac totusi coloana, intre coverta si gabie, usor conica. La gabie 9mm.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 11 September 2012 - 08:06 PM
#5719
Postat 12 September 2012 - 02:28 AM
Parerea mea e ca trinca se potriveste, indoielile pe care le am sunt legate de calitatea cu care deja sunteti invatati.
Spor! (incepe sa fie necesar)
#5720
Postat 12 September 2012 - 10:52 AM
#5721
Postat 12 September 2012 - 11:02 AM
Din păcate, coloana trinchetului este dificil să fie subțiată. Am sperat să fie d9, ca etambreul său, dar bagheta este doar d8.
Furcile gabiei sunt distanțate între ele la 7 mm și fălcile lor trebuie să fie lipite la aceeași cotă. Dacă coloana este subțiată la d7, atunci suprafața de lipire este foarte proastă. Cei foarte pretențioși pot subția coloana până sub fălci. Apoi, gabierul are d6, iar coloana este natural să fie mai groasă. Iar subțierea de la d8 la d7 este foarte puțin vizibilă. Deci, hotărâți dacă la coloana trinchetului merită complicația, chiar dacă teoria și recomandarea DeA zic să subțiem. Eu am renunțat, dar dacă ziceți că e musai, se face, că din pantaloni mari pantaloni mici se poate, invers merge doar la gropi.
#5723
Postat 12 September 2012 - 06:09 PM
Zi aici care sunt nelamuririle si sunt convins ca se rezolva. Ma gandesc ca nu sti denumirea catargelor, partile lor componente, etc si de aia ai intrat in panica.
Apoi, daca ai ajuns cu corabia la catarge nu mai esti chiar incepator.
Zi ce te doare ca o lamurim cumva.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 12 September 2012 - 06:11 PM
#5724
Postat 12 September 2012 - 06:37 PM
vreau sa va intreb, bineinteles cu acordul vostru: nu credeti ca acum inainte de o etapa asa importanta sa avem un meeting in care sa dezbatem aceste aspecte pe viu grai. sa avem si ce am facut pana acum.
pe mine unul ma ajuta mai mult explicatiile fata in fata decat asa. nu zic ca nu sunt bune astea, sunt chiar foarte bune dar in conditiile in care innebunesc cu denumirile astea imi va fi fooooarte greu sa ies la capat.
multumesc.
Florin
#5727
Postat 12 September 2012 - 07:53 PM
Figura 85b:
- 16 este coloana trinchetului care, pana acum trebuia sa fie facuta.
- 24 este gabierul trinchetului care, deasemeni este facut anterior.
Problema este cu butucul (cap de ancorare botezat de DeA) care nu se potriveste si trebuie modificat. Altfel nu poti monta cei doi arbori paraleli. Vezi discutia anterioara.
Figura 85d - reprezinta arboretul trinchetului cu toate acareturile de pe el. Pe asta trebuie sa-l faci acum conform planurilor primite.
Figura 85e - reprezinta montajul intre gabierul trinchetului si arboretul trinchetului.
Figura 85f - reprezinta vergile (pe care vor fi fixate velele) aferente catargului trinchet si care trebuie facute comform planurilor.
De acum incolo instructiunile devin mai mult orientative. De baza sunt planurile primite. Io recunosc ca pentru cineva care nu are niciun fel de cunostinte de desen tehnic, proiectii, reprezentari, nu este chiar usor. Ia la studiat planurile impreuna cu tabelul ala care descrie toate componentele pentru fiecare catarg in parte. Tot acolo sunt date in clar si lungimile pentru partile ce compun arborele respectiv si pentru vergi.
Atentie daca se masoara pe plan. Planul nu este la scara 1:1 si trebuie aplicate corectii. Ca idee, cotele masurate in plan trebuie inmultite cu 1,1 pentru a obtine dimensiunea corecta.
Ca denumiri de la prova la pupa pana acum:
- bompres cu arboretul lui si doua vergi pentru vela civada si contracivada;
- catargul trinchet (primul de la prova) compus din coloana trinchet, gabier trinchet si arboret trinchet. La el se vor atasa 3 vergi pentru vele. Cea mai lunga pentru vela trinca, cea mijlocie pentru vela gabierul mic, cea mai mica pentru vela zburatorul mic.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 12 September 2012 - 08:12 PM
#5728
Postat 13 September 2012 - 09:59 AM
Sunt nou pe aici, dar va urmaresc de ceva vreme si va mutumesc pentru sfaturile si ideile pe care le dati.
Am inceput mai tarziu asamblarea. Mi-am cumparat "bulk" primele 50 si ceva de numere si am avut un mare spor.
M-am oprit pe la jumatatea filelor de bordaj (mi se parea ca nu se mai termina si ma cam plictisisem), apoi mi-am luat un we si cateva zile libere si am trecut vertignos peste asta. Acum sunt in stadiul in care erati voi pe la Craciun:
Din pacate pozele nu s-au atasat corect, adica nu se vad. Revino, urmarind procedura de aici:
http://www.cartula.r...rafii-pe-forum/
Merci pentru sfaturi
#5731
Postat 13 September 2012 - 08:00 PM
Ca tot mai aveam ceva "bete" m-am apucat sa tai arboretul catargului mare (piesa 42), care dupa dimensiunile declarate in plan era de 105. Ulterior am constatat ca dupa masuratorile din plan (inmultit cu 1,11) acesta ar trebui sa aiba 150.
Am asamblat preliminar trinchetul si bompresul si arata cam asa:
In realitate arboretul trinchetului nu-i chiar asa stramb, o sa il mai indrept din straiuri.
De altfel, conform "traditiei" DeA, mai multe din piesele primite sunt curbate, am avut probleme cu bompresul, l/am tinut in apa si apoi l/am prest si i-am mai scos curbura.
#5732
Postat 13 September 2012 - 09:44 PM
panzerseba, la 13 September 2012 - 08:00 PM, a spus:
(...) arboretul catargului mare (piesa 42), care dupa dimensiunile declarate in plan era de 105. Ulterior am constatat ca dupa masuratorile din plan (inmultit cu 1,11) acesta ar trebui sa aiba 150.
Asta e și părerea mea.