Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
Postat 06 September 2012 - 12:05 PM
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 06 September 2012 - 12:48 PM
Postat 08 September 2012 - 03:01 PM
Și pasionatul a întrebat același lucru. În tabelul componentelor scrie că 252 mm, dar dacă tai la cota 252, la mine distanța dintre balustrada teugei și furcile gabiei este de numai 100 mm. În documentația de la ruși, în nr. 97 apare trinca, care are dimensiunea verticală de 110 mm. Cum mai trebuie și cca 20 mm pentru verga ei și macarale, rezultă că ar fi nevoie de vreo 130 mm acolo, care s-ar obține cu o coloană de 282 mm, nu cu 252.
Velele „pătrate” reale nu sunt dreptunghiulare, la mijloc sunt mai scurte, însă DeA le dă dreptunghiulare.
Eu voi aștepta numărul 87, unde vine coloana arborelui mare, văd cum vine vela mare (dimensiunea ei pe verticală este de 155 mm), văd unde vine gabia și, având în vedere că din „planul” furnizat de DeA reiese că gabiile trinchetului și a arborelui mare sunt cam la același nivel, hotărăsc atunci de unde și cât voi tăia.
Aceasta postare a fost editata de pe_dos: 08 September 2012 - 03:38 PM
Postat 09 September 2012 - 08:52 AM
Vele „pătrate” (Bujeniță, Nigaru - Îndrumător marinăresc)
În stânga, vedere din pupa, în dreapta, vedere din prova.
1. marginea de învergare
2. marginile de cădere
3. marginea de întinsură
4. colțurile de învergare
5. colțurile de mură/școtă
6. căptușeli
7. întărituri
8. întăriturile cargafungii
9. filiera de terțarolă, pe care se găsesc baierele de terțarolare 10
11. ochiuri pentru terțarole și strângători
12. mere călăuză pentru cargafungi
13. grandee
14. ochiuri de cioară pentru cargafungi
15. ochiuri de învergare
În topicul despre Santa Leocadia vedeți cum sunt velele modelului respectiv.
Trinca dată de DeA este așa:
Aceasta postare a fost editata de pe_dos: 09 September 2012 - 08:59 AM
Postat 10 September 2012 - 02:06 PM
Postat 11 September 2012 - 06:14 PM
Sunt nou pe aici, dar va urmaresc de ceva vreme si va mutumesc pentru sfaturile si ideile pe care le dati.
Am inceput mai tarziu asamblarea. Mi-am cumparat "bulk" primele 50 si ceva de numere si am avut un mare spor.
M-am oprit pe la jumatatea filelor de bordaj (mi se parea ca nu se mai termina si ma cam plictisisem), apoi mi-am luat un we si cateva zile libere si am trecut vertignos peste asta. Acum sunt in stadiul in care erati voi pe la Craciun:
Din pacate pozele nu s-au atasat corect, adica nu se vad. Revino, urmarind procedura de aici:
http://www.cartula.r...rafii-pe-forum/
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 12 September 2012 - 06:16 AM
Postat 11 September 2012 - 06:47 PM
Nu stiu daca numai eu am probleme cu capetele de ancorare E si G, dar nu stiu cum sa o scot la capat.
Capetele de ancorare pe care le-am primit eu, au cele doua gauri prea departate una de alta.Normal distanta dintre marginile apropiate a celor doua gauri, ar trebui sa fie egala cu grosimea placajului din care sunt facute separatoarele,barele de margina si traversele,adica 2mm, dar ea este de 3mm. in consecinta arbori care sunt montati pe capetele de ancorare nu pot fi montati paralel.
Ce parei aveti, care ar fi solutiile?
Va multumesc si spor la treaba.
Postat 11 September 2012 - 08:01 PM
Am infipt si trinchetul in corabie. Masurtat de la la puntea teugii (in axa navei catre prova) la mine este 162mm. Intradevar ramane un soatiu cam mic pentru trinca. Dar trinca nu se pune intinsa ca cearceaful pe sarma. Daca pui velele "umflate de vant", datorita curburii, este posibil ca trinca sa se potriveasca chiar cu dimensiunile ei. Daca nu, cred ca voi umbla la dimensiunea verticala a velei facand-o mai mica. Nu m-am hotarat inca, dar, cel mai probabil, voi reface toate velele. Voi lua o decizie cand le voi vedea pe viu.
Maine cred ca mai apare o problema la coloana arborelui mare. Tare ma tem ca nu va zice nicaieri nimic de conicitatea lui. La capatul dinspre gabie se termina cu un cep patrat 7x7mm care, teoretic, nu iese decat dintr-un diametru de 10mm. In consecinta coloana ar trebui sa fie cilindrica de sus pana jos. Ciudat... Dupa consultari cu modelisti mai iscusiti am hotarat sa fac totusi coloana, intre coverta si gabie, usor conica. La gabie 9mm.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 11 September 2012 - 08:06 PM
Postat 12 September 2012 - 02:28 AM
Parerea mea e ca trinca se potriveste, indoielile pe care le am sunt legate de calitatea cu care deja sunteti invatati.
Spor! (incepe sa fie necesar)
Postat 12 September 2012 - 10:52 AM