Sunt mai multe aspecte care mi se par ciudate.
Primul este că n-am nicio încredere în cuiele alea de care sunt legați zbirii macaralelor, mai ales în cuiul J. De macaraua J vine legat un strai, iar tensiunile care apar la montaj (să nu mai vorbim de cele din realitate) scot cuiul ăla. L-am înlocuit cu un belciug care trece prin bompres și este fixat dedesubt în sistem scoabă.
Și la celelalte cuie am renunțat, zbirii sunt legați de bompres, nu de cuie.
DeA zice să facem zbirii de macarale și școtele din ață de d0,15. Ața de 0,15 este la scara 1:50 echivalentă cu o saulă de 25 (cca 8 mm în diametru) ceea ce mi se pare cam subțire la o corabie. Am făcut zbirii din ață de d0,5 , adică la scară reală frânghii de cca. 20-25 mm în diametru. Cum este mai corect?
Am încercat să înțeleg funcția fiecărei macarale. Perechea încercuită cu roșu am înțeles că servește la manevrarea pânzei ridicate pe arboretul bompresului, iar manevrele respective vin de-a lungul arboretului și trec prin gabie. Ca urmare, eu cred că macaralele respective trebuie poziționate astfel încât manevrele să nu frece de gabie, că dacă freacă, macaralele sunt ca și când n-ar fi. Restul macaralelor nu au poziții așa de critice.
Cu ce spunea Leo2003 despre gabia înghesuită la bompres, așa este. Totuși, am plasat capetele de berbec cât am putut de distanțat, fixându-le pe traverse. La fel vin plasate și cele care întind sarturile arboreților pe cele 3 catarge. Nu sunt convins că am făcut bine, deoarece la arboreți traversele servesc doar ca distanțiere, intinzătoarele fiind legate sub ele de gabieri prin parâme. Însă la bompres n-ai de ce lega aceste parâme, tot efortul este preluat de gabie și traversele ei.
Ar mai fi o ultimă chestiune: Cum îi spune la vela arboretului bompresului? Acest arboret, pornind de la o gabie, este de fapt analog cu un gabier. Velele celorlalți arboreți sunt însă „zburători”.
Aceasta postare a fost editata de pe_dos: 03 September 2012 - 02:45 PM