Cam așa cred eu că trebuie făcut capătul coloanei trinchetului (nu rotund la d6). Cepul o să-l fac săptămâna viitoare, când vin contrapiesele, că s-ar putea să trebuiască plasat 1 mm mai încolo sau mai încoace.
La fel am de gând să execut și capătul coloanei arborelui mare.
La arborele mare coloana va fi deci 250 + 33 = 283 mm.
Deoarece gabiile la trinchet și la arborele mare sunt cam la același nivel, bănuiesc că iarăși avem în tabel o cotă greșită, coloana trinchetului nu este de 252 mm, ci de 282 mm (cam la fel de lungă cu cea a arborelui mare). Cred că și eu am greșit, va trebui să adaug 30 mm la baza coloanei trinchetului, dar nu e problemă, acolo nu sunt eforturi de încovoiere și nu se prea vede.
@gogudiver: Impresia mea este că pentru traducere DeA a plătit un „traducător autorizat” (conform legii, doar ei au dreptul să facă traduceri și să fie plătiți pentru ele), care a făcut în facultatea de limba engleză 18 ore/săptămână de Shakespeare (atât au în programă), dar nicio secundă de termeni marinărești.
„Macaralele” de care se vorbește sunt niște piese 2 x 8 x 8 (4 buc în total, 2 poz
25 și 2 poz
41), care vin în dreptul îmbinărilor dintre gabieri și arboreții zburătorilor, fiind similare cu piesele care vin în dreptul gabiilor, poz
18 (vezi și în pozele din acest mesaj, sub traverse). Eu am de gând să folosesc acolo bucățile rămase de la decupajele sabordurilor și să nu stric bagheta 2 x 8 x 300.