Traian, Gobi, Leo, anyone:
Despre ate am 2 "mici" probleme - baniuesc ca nu sunt singur - greco-romana DeA nu zice nimic si in ce am eu nu am gasit invatatura:
1. cum arata diversele noduri specifice diverselor legaturi?
2. cum si cu ce se executa nodurile si atsismele astea mititele?
Multumesc anticipat.
Aceasta postare a fost editata de Confucius: 25 August 2012 - 10:32 AM
Interests:Tot ce nu tine de aviatie ca doar in aviatie lucrez.
Postat 25 August 2012 - 11:37 AM
Marite intelept eu ma ghidez dupa o carte "Rigging Period Ship Models", care, desi nu este o lucrare strict de noduri ci de tachelaj este foarte utila, zic io. Daca o cauti pe unde trebuie poate o gasasti.
Mai gasesti si AICI o gramada de noduri animate.
Pentru zbirii scripetilor eu folosesc ata aia de 0.15 furnizata in revista iar nodurile sunt normale (nod simplu) pe care-l asigur, asa cum zicea jeli, cu un strop de cianoacrilat pus cu un ac.
Da' te rog io frumos... Daca imi spui ca cianoacrilatul este toxic, nu se folosea in acele vremuri nefiind inventat, sau mai stiu si io ce consideratii savante pe aceeasi tema, ma duc si ma impusc.
Asa ca... ai mila Preamarite, rogu-Te.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 25 August 2012 - 12:07 PM
Cred ca am gresit orientarea spitelor/brachetilor. Productia mea e in poza, desenul arata o alta aliniere....
Leo: multsam, Tot nu stiu cum sa le fac ( lupe, ace, brice...). Cat despre adezivi, io sunt ala de a lipit furnirul cu prenadez, varii chestii cu varii sorturi de cianoacrilati (ex brachetii), alte dude cu epoxi, vopsesc cu acrilice si lacuiesc cu alchidice - si nu-s macar chimist
Aceasta postare a fost editata de Confucius: 25 August 2012 - 12:50 PM
http://modelshipworl...=asc&highlight= confucius, vezi ce face omu' asta, dar mai ales cum, pe la pagina douastrei. leo, cianoacrilatul a fost inventatde egipteni, acum cincimii de ani, nu e toxic , si se folosea cu precadere in navomodelism...
@confucius: Bracheții ăia merg în toate felurile, dă o căutare pe Gogu după "maintop". La Vasa o să vezi că merge și neregulat.
Așa cum spune Leo, în cartea aia se văd multe legături. Majoritatea sunt patronate, așa că eu, ce voi putea reproduce la scara asta, voi reproduce, iar ce nu, voi ascunde sub patronări. Patronarea reală este destul de greu de realizat, capătul final trebuie trecut pe sub mai multe „spire”, dar eu folosesc una pe care o pot face. Îmi trebuie o „a treia mână”, care este o mică menghină, care să țină „obiectul”. Mâna stângă ține ce trebuie patronat și o buclă a firului de patronare. Mâna dreaptă înfășoară. Apoi, capătul trece prin buclă și se strânge înfășurarea. Nu pretind că e „profi”, asta pot face. La noduri, menghina ține verga sau ce este cazul. Traian a spus că ne putem ajuta cu o pensetă stomatologică „cioc de barză”, iar eu zic că este utilă și o croșetă.
@gobi71 și Leo2003: Mulțumesc și eu. De carte știam, dar mulțumesc pentru confirmare.
@jeli: Mie Traian mi-a spus să rigidizez parâmele cu aracet diluat și să le usuc întinse. Sper să nu se supere că am „divulgat rețeta”. Gobi71 a zis că el nu folosește sintetic, ci bumbac.
pe_dos 1. daca ai 1DAN , inseamna ca ai centura neagra !?! 2. incearca sa stai asezat 3. foloseste capete de ata mai lungi... 4. elimina tracul, serveste o araspinca!... una peste alta, .
Nu am centură neagră. Am probleme cu denumirea fișierelor. Este primul (1) filmuleț cu patronare al lui... d din pe_dos este una din inițialele mele.
O să încerc să stau jos
O să folosesc capete mai lungi. Deh, deformație profesională: adaosuri de prelucrare minime.
„araspinca” ?
Interests:Tot ce nu tine de aviatie ca doar in aviatie lucrez.
Postat 25 August 2012 - 06:51 PM
pe_dos, la 25 August 2012 - 06:41 PM, a spus:
„araspinca" ?
Araspinca: Produs obtinut in urma reactiei C2H5OH + C9H8O4.
Ingredientele de mai sus se vor combina musai in ordinea specificata, altfel nu au niciun efect.
araspica= (reg) paharel mic cu tuica... daca nu ai suficiente sfori , sa le tragi, imi zici in privat , si-ti mai fac eu cateva , sa nu duci lipsa , ca tot iti place sa "despici firul in patru..."
Leo, Gobi, pe_dos: Va multumesc prieteni ca m-ati luminat.
Concluzia practica: e obligatoriu sa imi construiesc un dispozitiv pentru facut legaturile. Cum n-am menghina si nici unde sa o montez, cred ca ma voi inspira din sculele destepte ale lui Ilhan Gokcay, la care voi adauga o lupa maaaaare.
Sper ca firele din revista vor fi suficient de bune ca sa nu am nevoie de vartelnita....
am citit cu atentie postarile voastre. nu chiar de la prima pagina, dar am citit ceva. M-am hotarat sa imi fac si eu cont pe acest forum intrucit construiesc si eu SIB-ul, iar de cind cu catargele am cam dat de greu.
Pentru inceput asi dori sa stiu si eu cum se fac tortele de verga?
vad in plan niste matisari si niste ochiuri ... unul chiar lipit de piesa si altul ceva mai lung. din ce scrie in planuri declar forfait si nici macar nu incerc..
Astept un raspuns de la specialistii in ale modelismului. Multam fain.
Interests:Figurine, AFV si diorame, in special Germania WW2
Postat 29 August 2012 - 04:48 PM
Azi am luat nr. 83 si nu inteleg ce piese am primit.
Piesa nr 16 - coloana arbore trinchet este de sectiune patrata 7x7 x 300, in lista fiind profil rotund de 8.
25- macara arbore gabier trinchet - sectiune 2x8 x 300 (probabil se taie 2x 8 x 8 - 2 buc), ramane si pt. 41
O - varful catargului arborelui principal (care e asta? - piesa 42?) - profil rotund de 8 x 300.
Eu am folosit piesa O pt trinchet, mi s-a parut cam complicat sa iau la pila profilul patrat
Interests:Tot ce nu tine de aviatie ca doar in aviatie lucrez.
Postat 29 August 2012 - 05:11 PM
Foarte tare. Io nici nu mi-am pus problema ca nu m-am prins. Si io tot bagheta circulara de 8mm am folosit-o. Cred ca e o gresala. In plan zice ca e rotund de 8 x 252mm.
L.E. M-am uitat la rusi. E o gresala. Piesa "O" Este cea cu profil patrat.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 29 August 2012 - 05:22 PM
nici eu nu m-am prins si am folosit profilul patrat pentru coloana arborelui trinket. Pe de alta parte nu vad care ar fi varful arborelui mare, piesa cu profil dreptunghilar ? n-am inteles nimic.
In alta ordine de idei, coloana arborelui trinket este 252 mm cu tot cu partea care este prinsa in punti ? daca piesa O este cea cu profil patrat, nu este prea groasa pentru varful catargului mare, baza are 10 mm?
Aceasta postare a fost editata de gogudiver: 29 August 2012 - 10:39 PM
Cotele indicate în tabelul din planul primit în nr. 80 cuprind și părțile dintre punți.
Coloana arborelui trinchet se face din piesa rotundă de diametrul 8 mm.
Din piesa pătrată cu secțiunea de 7 x 7 mm (piesa „O”)se va folosi doar o bucată de 33 mm, drept „capăt al catargului pentru arborele principal”, care DeA zice s-o lipim în prelungirea coloanei 33 a arborelui principal, lungă de 250 mm. Ideea lipirii acolo este absurdă, face praf rezistența îmbinării dintre coloană și gabier. Sigur bagheta coloanei arborelui mare va fi de d10 x 300, suficientă pentru realizarea naturală a coloanei, dintr-o bucată. Diametrul 10 permite realizarea unei secțiuni pătrate 7 x 7.
Îmi exprim din nou convingerea că „planurile” sunt doar niște schițe, realizate imprecis. Se pot folosi ca schemă de montaj și poziționarea orientativă a diferitelor matisaje. Nu se pot scoate de pe ele cote precise. Acolo unde vin îmbinări eu nu voi „tăia” decât când am și toate contrapiesele, văd cum se poziționează reciproc și am o imagine clară a cum vreau să fac.