@jack: Și eu m-am lovit de această problemă.
Cei ce au cumpărat revista nu au avut niciodată șablonul după care au fost decupate coastele, deoarece ele au venit gata decupate și extrase din placaj. Și chiar dacă l-am fi avut, a trebuit să șlefuim aceste coaste ca să se așeze corect filele, astfel că profilul lor s-a modificat.
Suportul este făcut din PAL, finisat la exterior. Dacă mă ating de profilul brațelor suportului, eu nu pot reface finisajul, în special la muchii. Deci, nu intenționez să mă ating de profilul brațelor. Inițial am zis că așez corabia pe suport așa cum se poate, și să rămână așa. Însă micile distanțiere (stâlpișori) sunt o idee. Lungimea lor este cea măsurată între fundul navei și suport. Pentru măsurare se poate face un dispozitiv foarte simplu: o pană triunghiulară dintr-un rest, de 10 cm lungime și 1 cm înălțime. Câți cm intră pana între fund și suport, atâția mm trebuie să aibă distanțierul din acel loc. La nevoie se poate măsura și cu o pană oarecare, însemnând până unde intră pana și măsurând grosimea penei în locul respectiv.
Încă un aspect: chila nu vine orizontală. După cum se va vedea din desenele care vor veni (am pus și eu o poză mică mai sus), corabia este puțin apupată. După părerea mea suportul de la pupa trebuie să fie mai jos decât cel de la prova. Eu vreau să-l scurtez puțin de la baza sa (încă nu știu cu cât), ca să nu mă ating de finisajul de sus.
----
La cei ce se sperie de calculele cu scările, nu este chiar așa complicat.
Eu cred că toate planșele au fost tipărite la fel, așa că scările spuse de mine se potrivesc.
Cotele măsurate pe poza bompresului trebuie înmulțite cu 1,15, iar cele măsurate pe poza artimonului cu 1,12. Orice mic calculator cu 4 operații face asta ușor.
Și rigla de calcul face asta, extrem de ușor, dar în zilele noastre riglele de calcul au devenit o raritate, iar cei ce le mai știu folosi sunt și mai rari.