Studiind „ornamentul” dat de DeA am constatat că se vrea a fi o stemă, dar este una fictivă. Însă conține o mulțime de elemete inspirate (adică sunt diferențe) din diferite steme. Interpretând aceste elemente, iată rezultatul.
„Scutul” este oval, „de domnișoară”. E ceva cu picățele pe fond uniform. Cele două motive posibile sunt picățele galbene pe fond roșu, care aduce cu simbolul Navarrei (dar acolo picățelele sunt de fapt zale de lanț într-un pătrat) sau picățele galbene pe fond albastru, care aduce cu simbolul Bourbonilor, flori de crin pe fond albastru. Am optat pentru varianta cu fond roșu, mai aproape de culorile Spaniei.
Chenarul de aur dimprejur este obișnuit în stemele spaniole, dar nu în forma din ornament.
Deasupra scutului este coroana regală. Cea mai apropiată este coroana lui Filip al II-lea de Aragon. Coroana este bătută în nestemate, rubine intercalate cu smaralde, în mijloc fiind un rubin. Între ele sunt perle. Elementul corespunde exact dpdv istoric. Însă partea de sus a coroanei nu seamănă. Dar culorile sunt astea.
Scutul are în stânga (doar în stânga) o ramură verde, un simbol comercial care apare și astăzi în unele steme ale Spaniei.
În stema lui Filip al II-lea scutul are dedesubt un lanț pe care sunt „cifre” de argint între flori roșii cu mijloc albastru. Însă modelele de pe ornament „seamănă dar nu răsare”, adică cifrele sunt plasate altfel. Și n-am putut pune punctele albastre în centrul celor roșii, dar am respectat culorile.
Cam atât am avut ca idei. Dacă aveți alte propuneri, spuneți, că-l vopsesc din nou.