Forum Machete,Modelism,Hobby: Sfantul Ioan Botezatorul - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 355 Pagini +
  • « Prima
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid

#541 Useril este offline   johnreno36 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 542
  • Inregistrat: 27-February 11

Postat 04 March 2011 - 06:54 PM

Mai este un aspect de reţinut şi anume, după terminarea procesului de îndreptare, lemnul ar trebui băitzuit, lăcuit sau altceva pentru ca umiditaea din încăpere să nu pătrundă în lemn.

Salut. Eu asa am facut cum a zis colegul mai sus, dar dupa ce le-am dat cu bait s-au strimbat iar si a trebuit sa le bag iar la presat.

#542 Useril este offline   KIT 

• Membru senior
  • Postari: 534
  • Inregistrat: 22-October 08

Postat 04 March 2011 - 07:04 PM

eu am folosit tehnica invelirii din aproape in aproape la Bluenose. puneam aracet pe fila anterioara si superglue pe care 3 coaste, dupa care o prindeam. nu trebuia sa stau foarte mult pe ca si aracetul (Ponal 5min) si superglue-ul se uscau relativ repede. si nu am avut probleme de desprindere.

#543 Useril este offline   Ady 

• Membru senior
  • Postari: 157
  • Inregistrat: 29-January 11

Postat 04 March 2011 - 07:11 PM

Vezi postareajohnreno36, la 4 Mar 2011, 18:54, a spus:

Mai este un aspect de reţinut şi anume, după terminarea procesului de îndreptare, lemnul ar trebui băitzuit, lăcuit sau altceva pentru ca umiditaea din încăpere să nu pătrundă în lemn.

Salut. Eu asa am facut cum a zis colegul mai sus, dar dupa ce le-am dat cu bait s-au strimbat iar si a trebuit sa le bag iar la presat.

Pai baitul (pe baza de apa, musai) desavarseste coasta, adica o si indreapta daca e pusa intre doua geamuri si lasata destul timp la uscat, cel mai bine la vara, uscare lenta. Problema intervine atunci dupa ce se usuca lemnul, piesele trebuie tinute intr-o incapere uscata.
DE ACEEA PIESELE SE MONTEAZA LA SFARSIT TOATE ODATA!
Dupa montaj, impreuna cu puntile numai poate interveni umezeala sa modifice planeitatea pieselor si in final structura navei.

Vezi postareaKIT, la 4 Mar 2011, 19:04, a spus:

eu am folosit tehnica invelirii din aproape in aproape la Bluenose. puneam aracet pe fila anterioara si superglue pe care 3 coaste, dupa care o prindeam. nu trebuia sa stau foarte mult pe ca si aracetul (Ponal 5min) si superglue-ul se uscau relativ repede. si nu am avut probleme de desprindere.

Corect, asta ca sa nu folosesti tintisoarele. Intotdeauna am preferat aceasta metoda, la prova si pupa ajungeam sa lipesc pe cate o coasta si astfel se curba atat cat aveam nevoie, de la una la alta.

#544 Useril este offline   crios 

• Membru senior
  • Postari: 4898
  • Inregistrat: 29-November 04

Postat 04 March 2011 - 09:32 PM

@AlexPl, multumesc! :friends:

La editia de acum mai bine de 5 ani grosimea placajului era de 5mm. La editia de acum grosimea placajului este de 4 mm.
Daca ala in film reusa sa bage fara dificultate cuisoarele in coastele de 5 mm eu zic ca nu este nici o problema in introducerea lor in coaste din placaj de 4 mm si pentru ca n-am prostul obicei sa vorbesc din filme, filele din imagine, asa cum se si vede sunt fixate in coaste de 4 mm folosind cuisoare ca cele ce vor veni in kit.
Imagine postata

Pentru ca s-a tot discutat despre lacuirea lemnului, o metoda foarte buna de a face lemnul sa luceasca ca si cum ar fi frecat si uzat capatand acel luciu asemanator lemnului lacuit se poate realiza prin frecarea lemnului cu o bucata de lemn de esenta moale (brad) . Merge foarte bine pe lemnul natur. Dupa frecare se poate da suprafata cu ulei de in.
Imagine postata

in stanga - dupa ce a fost slefuit cu hartie abraziva
in dreapta - dupa ce a fost frecat cu lemn de brad

Bafta!

#545 Useril este offline   raducindrea 

• Membru senior
  • Postari: 333
  • Inregistrat: 20-February 11
  • Interests:papercrafting, goblen, origami

Postat 05 March 2011 - 12:07 AM

No dragilor - am facut o pauzica de comentat; am citit si am studiat; si m-am nacajit :-)
Mi se pare tare-tare trist ca oameni care mie-mi par de seama si demni de a le asculta sfaturile isi iau jucariile si pleaca pentru ca Daniel nu poa' sa taca! Eu personal mi-am luat-o absolut gratuit de la Daniel in primul post pe forumul asta! Cre' ca omul are un fel de reflex conditionat pavlovian (Daniel - no offence!): de cite ori apare cineva nou care nu poa' sa taca sau simte el ca cineva il ataca in vreun fel - reactioneaza negativ (l-am vazut/citit si reactionind pozitiv!). Ideea e ca eu m-am lamurit (in privat, ce-i drept) ca "he actually is a cool guy". Cre' ca de fapt tot sarcasmul ala e un fel de test :friends: Hai sa vedem cine trece (de fapt - cre' ca tine de rabdare si control, ambele calitati principale in hobby-ul asta, zic eu). Deci - nu mai puneti la suflet ce zice Daniel :) Si cei ce vreti sa plecati pentru remarci sarcastice - puneti-va ego-urile la locul lor si stick around! The more - the merrier :-D :acute:
Acuma - on topic: stiu ca am zis ca nu ma apuc de lipit pina blah-blah-blah - da' .... "ma minca!"; plus ca daca tot am f**** puntile la sfatul DeA - asta e... asa ca - am lipit; tot; cum scrie in carticele. Si bag niste poze. Mie-mi place ce-o iesit, overall; nu e 100% ce-as fi vrut - da' vorba sotiei: "acuma ce vrei si tu?! e prima!". Cui nu-i place - promit sa fac mai frumos la urmatoarea. Pina una alta - vedeti pozele si ziceti! Da' va rog - ZICETI :pint:

Si acuma inca vreo citeva comentarii generale:
1. Imi place sa-i ascult/citesc pe cei experimentati dind sfaturi - insa de obicei imi place sa ma dau eu cu capul de zid; mi se pare ca e singurul mod in care realmente inveti ceva... Deci - astept si accept cu drag criticile constructive (in special mi-ar placea sa aud reactiile lu' crios, dgdaniel, traian, longinus, olimpiu, sorinr si initiatorul razvan) dar nu promit sa ascult de niciunul dintre sfaturi :hi:
2. Relativ la "problemele" aparute - imi permit sa fac trei remarci: prima - problema gaurilor pentru catarg exista; poti sa le freci cit vei, sa le pilesti cit vrei - cind le montezi definitiv - puntea 1 cu 2 se aliniaza perfect - teuga nu; sau teuga cu 1 perfect, 2 nu; catargul va intra - dar un pic fortat (ceea ce nu cre' ca e neaparat rau!); dar nu cred ca e vreo sansa de potrivire daca nu se pileste macar un pic! (poate greii stiu ceva smecherii pe care noi "eshtia" nu le stim...); a doua - constatat pe propira piele, care piele nu a indreptat DELOC piesele, care is FOARTE strimbe: odata ce ajungeti la lipire finala - se aseaza toate fain la locul lor (la cit de subtirele si firave sint - nici nu ma mira; si a propos de asta - la mine in kit - coasta 12 sau 13 - nu mai stiu exact - era de-a dreptul plesnita...deci la un pic de fortare in directia "corecta" - se rupea in doua); si-n fine - a treia - cu tot respectul pe care il datorez (deja) greilor forumului - putem astepta pina vin toate piesele plus inca un an sa se invecheasca - daca e sa nu se potriveasca - nu se potrivesc! (de-aici incolo o sa va rog sa ignorati terminologia profana...); exemplu: puntea teuga, in partea mai lata a trapezului pe care il formeaza - desi in toate pozicile din revista se potriveste PERFECT cu virfurile celei de-a treia coaste - in realitate ramine si de-o parte si de cealalta cite un spatiu de cca 1 mm (daca nu mai bine) intre cele doua; si daca restul problemelor de gen de pina acuma - se pot si se vor rezolva intr-un fel - asta chiar nu vad cum are sa se rezolve... da' din nou - poate nu stiu io....
3. Off-topic (si recunosc ca nici nu am cautat raspunsul pe forum) - exista o sectiune (sau se poate crea una) pentru modele din alta categorie decit cele de interes general aici? Si aici ma refer in special la paper-crafting (pe care eu personal il practic) (nu carton - ci hirtie!) si modele neconventionale (dgdaniel si papermodel stiu despre ce vorbesc); se poate vedea un model in faza de WIP intr-una din pozele de mai jos. Mi-ar placea sa mai schimb citeva idei cu unu-altu' si pe tema asta, de se poate...

No cam asta ar fi... Si iar am scris mult - da' mi-ti scuza... :sorry:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 006.jpg
  • Imagine atasata: 008.jpg
  • Imagine atasata: 009.jpg
  • Imagine atasata: 010.jpg
  • Imagine atasata: 011.jpg
  • Imagine atasata: 014.jpg
  • Imagine atasata: 015.jpg
  • Imagine atasata: 016.jpg
  • Imagine atasata: 018.jpg
  • Imagine atasata: 019.jpg
  • Imagine atasata: 021.jpg
  • Imagine atasata: 022.jpg
  • Imagine atasata: 023.jpg
  • Imagine atasata: 024.jpg

#546 Useril este offline   SorinR 

• Membru senior
  • Postari: 340

Postat 05 March 2011 - 10:42 AM

Radule, Sagrada din imagine, tu ai facut-o ? :)

#547 Useril este offline   raducindrea 

• Membru senior

Postat 05 March 2011 - 11:42 AM

Vezi postareaSorinR, la 5 Mar 2011, 10:42, a spus:

Radule, Sagrada din imagine, tu ai facut-o ? :)

E doar jumatate de Sagrada :) Dar da - eu am facut-o

#548 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior
  • Postari: 7548
  • Inregistrat: 06-March 08

Postat 05 March 2011 - 12:19 PM

Vezi postarearaducindrea, la 5 Mar 2011, 11:42, a spus:

Radule,tot respectul :friends:
...si sa-ti traiasca fata.

Din toate cate le-ai spus,eu am o singura...hai sa zic ,remarca.
Daca ai distante/spatii de umplut-ceea ce este aproape inevitabil,amesteca rumegus de lemn (cat poti tu de fin) cu niscai adeziv si umple spatiul gol.Eu atunci cand am facut HMS Victory ,am avut cam aceleasi probleme (inca odata spun,mi se par de neevitat in cazul kiturilor produse pe banda). Personal am procedat prin aplicarea de superglue si imediat peste , rumegus din lemn(mai fin sau mai putin fin, dupa cum am gasit pe masa de lucru).Cand toata "umplutura"s-a-ntarit,am dat la smirghel(cu granulatie adecvata) si gata problema.Puteam da si cu chit fin pentru lemn,dar pe ala nu prea prinde baitul,sau lasa o nuanta diferita fata de restul lucrarii.

Mentiune speciala pentru tehnica de lustruire/slefuire expusa de Crios(frecarea cu lemn de brad).Bine de luat aminte. :pint:

#549 Useril este offline   SorinR 

• Membru senior
  • Postari: 340

Postat 05 March 2011 - 12:21 PM

Oricum ai facut mai mult decat constructorii! :)) E frumos, iti aduci acasa putin din frumusetea Sagradei Familia!! Dupa ce o vezi(in realitate) ramai impresionat si este un moment care nu-l uiti niciodata! Asa as dori sa fiu si pe puntea unui velier, sa-l aud cum ii scartiie puntile si cum cum se intind panzele in vant, asta nu cred ca am s-o traiesc!!

#550 Useril este offline   Ady 

• Membru senior

Postat 05 March 2011 - 12:26 PM

Vezi postareaSorinR, la 5 Mar 2011, 12:21, a spus:

Oricum ai facut mai mult decat constructorii! :)) E frumos, iti aduci acasa putin din frumusetea Sagradei Familia!! Dupa ce o vezi(in realitate) ramai impresionat si este un moment care nu-l uiti niciodata! Asa as dori sa fiu si pe puntea unui velier, sa-l aud cum ii scartiie puntile si cum cum se intind panzele in vant, asta nu cred ca am s-o traiesc!!

Mmmmda, scartaitul puntilor, am niste vise cu chestia asta.... Dintotdeauna am vrut sa locuiesc pe un iaht construit in totalitate din lemn si sa navighez in jurul lumii sa aud velatura scartaitul puntilor si mirosul lemnului .

#551 Useril este offline   gobi71 

• Membru senior
  • Postari: 1267
  • Inregistrat: 05-June 09
  • Interests:navomodelismul

Postat 05 March 2011 - 01:07 PM

Dintotdeauna am vrut sa locuiesc pe un iaht construit in totalitate din lemn si sa navighez in jurul lumii sa aud velatura scartaitul puntilor si mirosul lemnului .

Logheaza-te pe barcaholic, poate gasesti o solutie.

#552 Useril este offline   traian 

• Membru senior
  • Postari: 1218
  • Inregistrat: 01-May 08
  • Interests:Nave-navigatie clasica

Postat 05 March 2011 - 02:03 PM

.... as dori sa fiu si pe puntea unui velier, sa-l aud cum ii scartiie puntile si cum cum se intind panzele in vant...

Am fost proprietarul unui velier, mai micut e drept, si e intr-adevar o alta viata cand esti la bord. Sunt lucruri care pot fi doar traite sau imaginate, cuvintele nu le pot acoperi. Din pacate timpul si timpurile si-au spus cuvantul si actualmente nu ma pot bucura decat de existenta unei epave langa care sa imi amintesc momentele placute.

#553 Useril este offline   Ady 

• Membru senior

Postat 05 March 2011 - 02:09 PM

E vorba de o nava din lemn (cu suflet, vie) :friends: nu plasticaraie si fibra de sticla, plasticaraia nu-mi inspira decat dezgust si artificialitate, adica "MOARTEA PASIUNII"

#554 Useril este offline   axor 

• Needs A Life Outside What-If
  • Postari: 1663
  • Inregistrat: 05-June 09
  • Interests:What If - Sci Fi - Aero

Postat 05 March 2011 - 02:36 PM

Vezi postareaAdy, la 5 Mar 2011, 14:09, a spus:

E vorba de o nava din lemn (cu suflet, vie) :friends: nu plasticaraie si fibra de sticla, plasticaraia nu-mi inspira decat dezgust si artificialitate, adica "MOARTEA PASIUNII"

Banuiesc ca te referi doar la barci,ca altfel esti incojurat de plastice pe care le foloesti si nu te deranjeaza :pint:

#555 Useril este offline   CristiS 

• Nou venit
  • Postari: 6
  • Inregistrat: 02-March 11

Postat 05 March 2011 - 04:52 PM

@Raducindrea Foarte frumos ti-a iesit!....dar nu ai avut de furca cu jocul coastelor?

#556 Useril este offline   raducindrea 

• Membru senior

Postat 05 March 2011 - 05:24 PM

Vezi postareaCristiS, la 5 Mar 2011, 16:52, a spus:

@Raducindrea Foarte frumos ti-a iesit!....dar nu ai avut de furca cu jocul coastelor?

Multumesc de aprecieri, intii de toate.
Cit despre coaste - evident ca mi-au dat de furca....
DAR! - le-am intarit lipiturile pe exterior cu aracet (de-ala care se usca transparent, deci nu afecteaza extetic); apoi - cind incepi sa le pui toate la locul lor, cu rabdare - se aseaza fiecare unde trebuie... Problema o sa fie cind apar urmatorul set de punti si n-or sa potriveasca :) de-aia ne tot zic batrinii sa avem rabdare :D Da' om scoate-o cumva la capat si astia mai nerabdatori :)
Si - un sfat primit aseara de la DGDaniel, a propos de jocul coastelor: sa incercam lipirea initiala, "pe pozitie", cu superglue si abia apoi sa adaugam aracetul. Eu unul o sa incerc sigur miercuri cind vine no. 6 :)

Vezi postareaLonginus, la 5 Mar 2011, 12:19, a spus:

Radule,tot respectul :friends:
...si sa-ti traiasca fata.
Din toate cate le-ai spus,eu am o singura...hai sa zic ,remarca.
Daca ai distante/spatii de umplut-ceea ce este aproape inevitabil,amesteca rumegus de lemn (cat poti tu de fin) cu niscai adeziv si umple spatiul gol.Eu atunci cand am facut HMS Victory ,am avut cam aceleasi probleme (inca odata spun,mi se par de neevitat in cazul kiturilor produse pe banda). Personal am procedat prin aplicarea de superglue si imediat peste , rumegus din lemn(mai fin sau mai putin fin, dupa cum am gasit pe masa de lucru).Cand toata "umplutura"s-a-ntarit,am dat la smirghel(cu granulatie adecvata) si gata problema.Puteam da si cu chit fin pentru lemn,dar pe ala nu prea prinde baitul,sau lasa o nuanta diferita fata de restul lucrarii.
Mentiune speciala pentru tehnica de lustruire/slefuire expusa de Crios(frecarea cu lemn de brad).Bine de luat aminte. :pint:

Saru'mina de respecte :) Si de urari (pe linga pitica din poza, care acuma are 9 jumate - mai am una care luna asta in 20 face 4 si un piticot de 1 an si 2 luni :)) )

Si multumesc de ideea cu rumegusul (cu ce se aduna de la pilituri - ar trebui sa ajunga sa umplem golurile; de fapt - cre' ca de-aia e si facut asa kitul :)))

Oricum ai facut mai mult decat constructorii! :))

Sper numai sa o si termin inaintea lor :hi:

#557 Useril este offline   Leo2003 

• Membru senior
  • Postari: 1799
  • Inregistrat: 08-February 11
  • Interests:Tot ce nu tine de aviatie ca doar in aviatie lucrez.

Postat 05 March 2011 - 05:46 PM

Offf... Parca nu-mi vine sa va parasesc. E si multa lume OK p'aici.

Hai sa va mai arat ce am mai facut pana acum. Asa cum ziceam intr-un post anterior ma-m apucat de puntea calei (care nu e in chit).
Cam asa arata:

Imagine atasata: DSCF0276.JPG

Imagine atasata: DSCF0277.JPG

Intadosul puntii e din "lemn de categoria a II-a :pint: (bete de chibrit). Oricum acolo nu se vede nimic.
Filele petru ea, din chit ca mi-au ramas destule.
Deocamdata atat. Restul le voi pune dupa asamblarea partilor centrale ale puntilor "oficiale" pentru a se rigidiza structura.
Mai tarziu, ma gandesc sa umplu santina astfel delimitata cu pietricele pe post de lest. O fi bine??? :friends:

Imagine atasata: DSCF0278.JPG

Imagine atasata: DSCF0279.JPG

#558 Useril este offline   raducindrea 

• Membru senior

Postat 05 March 2011 - 05:55 PM

@Leo2003 - bine ca n-ai fugit.... :)

#559 Useril este offline   Leo2003 

• Membru senior
  • Postari: 1799
  • Inregistrat: 08-February 11
  • Interests:Tot ce nu tine de aviatie ca doar in aviatie lucrez.

Postat 05 March 2011 - 06:04 PM

Vezi postarearaducindrea, la 5 Mar 2011, 11:42, a spus:

Felicitari man !!! Banuiesc ca e un kit, nu? Oricum chinezarie curata. :friends:

#560 Useril este offline   raducindrea 

• Membru senior

Postat 05 March 2011 - 06:09 PM

Vezi postareaLeo2003, la 5 Mar 2011, 18:04, a spus:

Felicitari man !!! Banuiesc ca e un kit, nu? Oricum chinezarie curata. :friends:

Clar ca e kit. Da' e o placere chinezaria, sa stii

Arata acest topic

• 355 Pagini +
  • « Prima
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic