Fiecare face SIBul dupa dorinta si putinta. Asta e una din frumusetile acestei aventuri. Cine vrea il face fix ca in revista, altcineva il modifica dupa propriul gust, altul il modifica facandu-l mai aproape de realitatea epocii si locului, altul il foloseste ca punct de plecare pentru corabia visurilor, si tot asa. Baniuesc ca aproape toti cei care il fac sunt ne-modelisti, pentru ca pe acestia ii oripileaza erorile si simplificarile kit-ului. Astfel ca pentru fiecare constructia asta e o scoala, chiar daca scopul scolii difera de la unul la altul.
Forumul asta e un spatiu comun in care avem loc cu totii, fara sa ne opintim sa ne impunem celorlalti adevarurile noastre individuale. Diversitatea e buna. Sa o lasam asa.
Eu de exemplu am inceput sa il fac pentru ca mi-au placut din totdeauna modelele de corabii, dar m-a intimidat complexitatea constructiei. Am zis ca asta e ocazia sa incerc cu oarece sanse de reusita. In plus rezultatul e si bun sa stimuleze imaginatia lui fi-meu.
Mai tarziu am descoperit ca in constructie se ascund cunostinte de finete si mestesuguri aproape uitate si am inceput sa le studiez. Facand asta am dat peste diferentele dintre kit si corabiile autentice. Atunci am inceput sa il corectez imaginand cum ar fi fost corect sa fie diverse elemente mai mari sau mai mici. Ce va urma, ramane de vazut.
Deocamdata invat si apoi aplic. Din carti si de aici (multumesc
Traian pentru sfaturi si observatii despre nave si modelism, multumesc
Leo si
pe_dos pentru impartasirea metodelor folosite la barcuta, la fel tuturor celor care contribuie pe aici). Sper ca prin postarile mele dau si eu ceva altora.
Stiu ca nu pot corecta totul. Stiu ca nu am o mana prea indemanatica. Dar ma straduiesc sa fac corabia cat de bine pot.
Sper ca la sfarsit sa iasa macheta unui galion care ar fi putut exista la sfarsitul secolului 16 construit undeva in sudul Europei. Macheta va arata forma, structura, echiparea si materialele din epoca. Mai putin culorile, pentru a lasa sa se vada materialul. Iar de pastrat il voi pastra...daca nu imi va fi rusine de rezultat.
Asta e adevarul meu. Cred in el? Desigur! E singura abordare valabila? Nici vorba! Sa il impun altora? In nici un caz!
Spor la mesterit!
Aceasta postare a fost editata de Confucius: 05 May 2012 - 10:55 AM