catalins, la 13 April 2012 - 07:09 AM, a spus:
- Pe zona de imbinare sa aplic o fasiuta de fila pe care sa o vopsesc uniform cu restul.
Eu așa am făcut.
Am aliniat exterioarele, am pilit puțin între piese ca fanta de lumină să fie de grosime constantă. La mine 0,5 mm a fost bine, exact cât grosimea unei file, dar la nevoie merge și 1 mm, se pune ceva de 1 mm, de exemplu două file sau furnir de 1 mm sau scobitori de pe vremuri (alea au 1 mm). Apoi am îmbinat etrava cu taievalul, am adus la nivel partea laterală cu cutterul, nu cu șmirghelul, că se scămoșează suprafața și la vopsire arată nasol (asta am observat când am adus la nivel îmbinările chilei, dar din fericire zonele alea nu se mai văd). Apoi am lipit coastele galbionului și le-am șlefuit pe margine ca să calce bine lateralele. Am vopsit și am lipit asta la prova. Apoi am ajustat lateralele: torsionat și curbat, ajustat teșituri ca să calce bine pe bordaj.
catalins, la 13 April 2012 - 07:09 AM, a spus:
PS: Cuculetii aia triunghiulari i-ati lipit cu aracet sau cu picatura?
Cu excepția filelor
de punte, pe care le-am lipit cu un lipici de gen prenadez, ca să pot curăța frumos cu un bețișor resturile vizibile de lipici (filele alea nu vin șmirgheluite), în rest am folosit exclusiv aracet. Nu-mi place picătura că nu mai poți ajusta o mică deviere, iar când apeși ca să facă priză, excesul de lipici iese pe margini și nu poate fi înlăturat (aracetul îl spăl cu pensula cu apă). Am încercat să folosesc „picătura” la piese care trebuiau fixate curbat, dar a cedat foarte repede (în zile), așa că a trebuit să desfac, să curbez piesele în prelabil și să le lipesc cu aracet. Pot spune că SIB-ul meu n-are nicio lipitură făcută cu „picătura” și nicio piesă tensionată.