Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
#4637
Postat 11 April 2012 - 02:05 PM
#4640
Postat 11 April 2012 - 07:39 PM
Deocamdata mai usor cu modelitul ca se apropie Marea Sarbatoare si mai avem si alte trebi.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 11 April 2012 - 07:40 PM
#4641
Postat 11 April 2012 - 09:09 PM
În numărul de azi am primit 23 de bastoane. Deci ar fi 23 +7 = 30. DeA zice să punem 26 pe jardinieră, deci ar ajunge.
Cei ce vor să pună din două în două file au nevoie de 28 sau 29 (depinde dacă filează jardiniera cu filă centrală și pun baston central sau nu). Ajung și așa.
OT: Cu sărbătorile, eu sunt planificat la bucătărie mâine (capăt pe mână toată bucătăria ) și la treburi, sâmbătă, așa că vineri...
Aceasta postare a fost editata de pe_dos: 11 April 2012 - 09:09 PM
#4644
Postat 12 April 2012 - 12:08 PM
pe_dos, la 12 April 2012 - 09:57 AM, a spus:
De ce sa va legati voi la cap? Ha? Lasati atelierele unde sunt si nu calcati prin bucatarie ca se invata asa (bucataria, bineinteles ).
Repet o intrebare precedenta: daca pe filele de furnir am mai scapat "picatura" se mai cunoaste dupa ce aplic lac? In prezent se cunoaste si se vede urat in lumina.
"Sparge-valul", cel din 2 bucati nu se imbuca cum ar trebui. Chinezoii nu au masurat chiar bine. Daca fantele de imbinare le unesc, liniile exteriore se duc draq-ului. Daca aliniez pe xterior (ca piesa sa formeze o linie continua) ramane spatiu in interiorul imbinarii. Cum o dau?
#4646
Postat 12 April 2012 - 01:08 PM
- Daca sparge-valul nu se inhohane cum trebe, mai adaugi pe ici pe colo, prin punctele esentiale, file de punte, file de bordaj, ajustura, bla, bla, pana iti convine cum se indurliga.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 12 April 2012 - 01:15 PM
#4647
Postat 12 April 2012 - 02:11 PM
Citeaza
Salut
Daca ai lipit furnirul inchis la culoare si dintii pe parapeti, nu cred ca o sa se alinieze pt ca piesa formata este foarte rigida si tie iti trebuiesc aliniati parapetii in mai multe unghiuri.
Eu am ales sa copiez acesti parapeti pe o piesa de la Bis ramasa undeva la nr 42-44. Este o bucata de punte cu un placaj mult mai fin, subtire si elastic. Dupa aceea am lipit noii parapeti care se muleaza mai bine pe acele cadre, si dupa fixare am aplicat furnirul colorat si dintii albi.
Asta este varianta mea, dar merge foarte bine si sfatul lui Leo cu adausuri intre parapeti si suporti
Bafta
#4650
Postat 12 April 2012 - 09:05 PM
catalins, la 12 April 2012 - 02:18 PM, a spus:
Si eu m-am gamdit sa comletez spatiul de la sparge val cu file pana se indurliga, dar nu stiu cum o sa arate dupa ce le concofetenesc asa.
orice imbinare de lemn care nu este perfecta,si este corectata cu rumegus amestecat cu aracet sau lac,sau umplut cu bucatele de lemn,se va vedea urit la lacuire,sau orice alta metoda de lasa lemnul natur.in cele mai multe cazuri ,chituirile cu rumegus(indiferent ca il amesteci cu lac sau aracet),la lacuire se inchid foarte tare la culoare,in raport cu restul lemnului.
sfatul meu ar fi sa incercati sa refaceti piesele care sint la vedere si nu se imbina bine. o alta solutie ar fi imbracarea acelei piese cu furnir dupa lipirea pe nava.
#4651
Postat 13 April 2012 - 07:09 AM
jeli, la 12 April 2012 - 09:05 PM, a spus:
sfatul meu ar fi sa incercati sa refaceti piesele care sint la vedere si nu se imbina bine. o alta solutie ar fi imbracarea acelei piese cu furnir dupa lipirea pe nava.
M-am gandit si eu la varianta imbracarii cu furnir dar nu prea ar mai fi contrast cu restul navei, ar fi in armonie, nu ar mai iesi in evidenta. Sa filez cu file de punte - se vor vedea imbinarile. Ma gandesc la 2 variante:
- Spatiul ramas sa-l completez cu bucatele de file de punte bagate pe cant in spatiu si aduse la nivel;
- Pe zona de imbinare sa aplic o fasiuta de fila pe care sa o vopsesc uniform cu restul.
Ar mai fi varianta sa aliniez cele 2 parti astfel incat sa se lipeasca una de cealalta la imbinare iar diferenta de cota pe exterior sa o rezolv prin slefuire. Insa in acest caz slefuirea ar trebui sa o fac din scurt (si ar afecta linia generala a sparge-valului); daca o fac mai pe lung nu ar mai iesi la nivel cu urmatoarea piesa. Sa vad ce fac.
PS: Cuculetii aia triunghiulari i-ati lipit cu aracet sau cu picatura?
#4652
Postat 13 April 2012 - 08:47 AM
catalins, la 13 April 2012 - 07:09 AM, a spus:
Eu așa am făcut.
Am aliniat exterioarele, am pilit puțin între piese ca fanta de lumină să fie de grosime constantă. La mine 0,5 mm a fost bine, exact cât grosimea unei file, dar la nevoie merge și 1 mm, se pune ceva de 1 mm, de exemplu două file sau furnir de 1 mm sau scobitori de pe vremuri (alea au 1 mm). Apoi am îmbinat etrava cu taievalul, am adus la nivel partea laterală cu cutterul, nu cu șmirghelul, că se scămoșează suprafața și la vopsire arată nasol (asta am observat când am adus la nivel îmbinările chilei, dar din fericire zonele alea nu se mai văd). Apoi am lipit coastele galbionului și le-am șlefuit pe margine ca să calce bine lateralele. Am vopsit și am lipit asta la prova. Apoi am ajustat lateralele: torsionat și curbat, ajustat teșituri ca să calce bine pe bordaj.
catalins, la 13 April 2012 - 07:09 AM, a spus:
Cu excepția filelor de punte, pe care le-am lipit cu un lipici de gen prenadez, ca să pot curăța frumos cu un bețișor resturile vizibile de lipici (filele alea nu vin șmirgheluite), în rest am folosit exclusiv aracet. Nu-mi place picătura că nu mai poți ajusta o mică deviere, iar când apeși ca să facă priză, excesul de lipici iese pe margini și nu poate fi înlăturat (aracetul îl spăl cu pensula cu apă). Am încercat să folosesc „picătura” la piese care trebuiau fixate curbat, dar a cedat foarte repede (în zile), așa că a trebuit să desfac, să curbez piesele în prelabil și să le lipesc cu aracet. Pot spune că SIB-ul meu n-are nicio lipitură făcută cu „picătura” și nicio piesă tensionată.
#4654
Postat 13 April 2012 - 02:46 PM
catalins se referea la îmbinarea marcată cu săgeata albastră. Aceeași problemă apare și la îmbinarea marcată cu săgeata verde. Și dacă tot am spus ceva, am spus cum am făcut, peste tot.
Problemele apar deoarece trebuie să se îmbine și în dreptul săgeților roșii, iar linia de curbură dinspre chilă (în poza mea nu se vede, eu am lăsat acolo un mic canal care acoperă aia) trebuie să fie continuă și nu prea poate fi modificată deoarece corespunde cu contrapiesa (etrava din primul număr) care formează chila. Deci, aliniind cu chila, apare un mic spațiu la îmbinarea marcată cu săgeata albastră. Soluția mea se vede din poză, un mic adaos acolo.
Cu pozele nu este chiar așa de simplu. Am avut un aparat foto bun, cu stabilizare optică a imaginii, care însă am avut „norocul” să-mi fie manglit. Am luat altul, „best buy” în clasa compact, cu care am luat plasă, este inutilizabil, l-am făcut cadou unui copil, că magazinul Domo din Românica nici n-a vrut să audă de returnarea produsului de care nu ești mulțumit. Am luat altul, iar cu stabilizare optică (oricum, am mare nevoie de un aparat foto ca lumea, îl folosesc în biblioteci pe post de xerox), însă ca să se vadă bine detaliile corăbiei trebuie lumină naturală puternică, cu blitzul nu iese bine. Deci trebuie așteptat condițiile de fotografiere, iar oamenii se grăbesc, deh...