Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
#4596
Postat 05 April 2012 - 07:39 AM
#4598
Postat 05 April 2012 - 11:02 AM
pe_dos, la 05 April 2012 - 07:39 AM, a spus:
Din ce vad in atasament la prova sunt doar sarturile prise de suporti. Ma uit mai tarziu pe ce am eu, eventual pe CD si revin. Ca idee, nu la toate velierele pataratinele sunt prinse pe aceeasi suporti cu sarturile. Sarturile sustin arborii lateral, spre borduri, pozitia putin spre inapoi e data de numarul lor, dar sunt considerate ca lateral. Pataratinele sustin arborii lateral si spre inapoi iar unghiul lor e functie de inaltimea arborilor si a punctului unde sunt capelate, astfel, la un arbore inalt punctul unde va fi intinzatorul fixat in bordaj va fi mult mai spre inapoi decat la un arbore mai scurt si implicit vor fi suporti separati sau chiar respectivii suporti pot lipsi.
#4599
Postat 05 April 2012 - 09:33 PM
pe_dos, la 05 April 2012 - 07:39 AM, a spus:
Am promis ca studiez si revin pe subiect, regret ca unele probleme intervenite mi-au limitat timpul disponibil insa pana la necesitatea stringenta mai e. Din cele vazute in majoritatea materialelor trinchetul nu are pataratine, lucru oarecum nenormal. In orice caz acestea nu sunt prinse cu ajutorul portsarturilor de la prova. in unele abordari apar pataratine insa prinse direct de bordaj fara suportii de intinzator. Eu inclin spre aceasta varianta. Indiferent ca sunt sau nu, structura de la prova nu se modifica, la toate variantele gasite pana acum pe suportii de intinzatori de la prova sunt montate doar sarturile iar pana la montare mai avem timp de cercetare si discutie.
#4600
Postat 05 April 2012 - 09:49 PM
În ceea ce priveşte ancorarea, pataraţinele se ocupă aproape exclusiv pentru preluarea eforturilor datorate portanţei date de vânt, din această cauză
constructiv se poziţionează spre pupa, întotdeauna.
Din ceea ce observ eu în poza DeA cu SIB-ul finalizat, sarturile nu sunt truinghiuri isoscele ci chiar aproape toate dreptunghice cu ipotenuza chiar pe post de pataraţină.
Poate din această cauză nu au mai echipat proiectul cu pataraţine.
Aceasta postare a fost editata de NNegoita: 05 April 2012 - 10:01 PM
#4601
Postat 05 April 2012 - 10:30 PM
NNegoita, la 05 April 2012 - 09:49 PM, a spus:
Situatia e comuna la toate velierele epocii si provine de la numarul mare de sarturi dintr-un bord. Totusi pozitia imediata in traversul arborelui le confera statutul de lateral. Pataratinele sunt cu mult mai inapoi, doar in cazurile cu multe sarturi pozitia e undeva in zona ultimelor spre pupa.
#4602
Postat 05 April 2012 - 10:44 PM
La SIB, la arborele mare și la artimon sunt pataraține pentru gabier și arboret, dar la trinchet nu (așa reiese din toate imaginile). Întrebarea concretă este atunci la ce folosesc găurile suplimentare din portsarturile de la prova? Să fie doar „spațiu de manevră” pentru noi, ca să putem plasa capetele de berbec cum vine mai bine? Dacă da, are vreo importanță că aceste găuri suplimentare sunt spre prova sau spre pupa? Că dacă tot nu sunt destinate pataraținelor...
#4604
Postat 06 April 2012 - 07:49 AM
Adică „revista” n-a binevoit să furnizeze până acum vreo explicație privind rolul acestor găuri.
Piesele, apărute în nr. 50, sunt cele din prima figură atașată. Eu am marcat cu albastru găurile în discuție. Tot în nr. 50 apare indicația de montaj din a doua figură atașată (tot eu am marcat cu albastru găurile în discuție). Această figură este greșită, deoarece dacă am respecta-o al doilea sart dinspre prova ar veni fixat în sabord.
În numărul 62 a apărut indicația de montaj din a treia figură atașată (marcajele cu albastru sunt făcute de DeA). Această figură (jos) o contrazice pe a doua și este greșită, lipsește sabordul. În indicație se spune că găurile marcate cu albastru rămân „deocamdată” nefolosite, nu se spune funcția lor. Căutând la ce ar putea folosi, din a patra figură atașată (cea mai bună imagine pe care o am) rezultă că rămân nefolosite definitiv.
Zic să „rup mâța”: desfac portsarturile prova și le poziționez cu găurile marcate cu albastru spre pupa, cu găurile pentru sarturi poziționate după sabord (bineînțeles, sabordurile trebuie să fie simetrice, însă poziția lor este indicată de DeA, dar nu impusă prin plăci, așa că cine n-a măsurat bine va trebui să corecteze ).
#4606
Postat 06 April 2012 - 06:12 PM
Confucius, la 06 April 2012 - 10:52 AM, a spus:
Pana la urma, rugam pe cei care stiu precis cum trebuie montate portsarturile si gaurile ptr. sarturi, sa puna aici o schita clara. Sa nu mai greseasca si altii ! Multumim !
Aceasta postare a fost editata de popacatalin68: 06 April 2012 - 06:13 PM
#4607
Postat 06 April 2012 - 06:52 PM
Daca e bine ori ba io nu ma pronunt. Omul era avansat cu lucrarea care era foarte misto si extrem de detaliata.
Oricum io asa le-am montat si asa vor ramane. Vad io cum o scot la capat.
Poate cineva de pe aici a urmarit acel forum si a salvat poze.
Maine o sa pun si io poze cu toate capetele de berbec montate.
#4609
Postat 07 April 2012 - 06:31 AM
...totodata am fost si geamgiu ...am "turnat" materialul pentru ferestre...in poza inca nu era uscat
...si niste capete de berbec montate
Imi cer scuze pentru claritatea pozelor...atat poate al meu in dimineata asta
#4612
Postat 07 April 2012 - 08:39 AM
NNegoita, la 06 April 2012 - 11:11 PM, a spus:
Măria-ta, tu la Putna nu mai sta!
Las' arhimandritului toată grija schitului ...
Aaaadecă DeA ne va da în proximul viitor(Nu mă gândesc niciodată la viitor, el vine destul de repede citat din Albert Einstein) aşa neşte nituri? Dooaaaamne!
in cazul in care nu primesti asemenea nituri,ti le poti face tu din ace cu gamalie(modelele vechi).daca ti se par prea bombate la gamalie,le poti poliza si atunci ies mai plate.
#4613
Postat 07 April 2012 - 09:51 AM
pe_dos, la 06 April 2012 - 07:49 AM, a spus:
Adică „revista" n-a binevoit să furnizeze până acum vreo explicație privind rolul ..........
Zic să „rup mâța": desfac portsarturile prova și le poziționez cu găurile marcate cu albastru spre pupa
Adeca vrei sa spui ca DeAgostini nu da explicatii despre montaj? Incredibil, nu mi-as fi imaginat asa ceva!!!!!!!!
Sa nu rupi mata ca intram in contradictii, eu sunt iubitor de animalute, special mate si pisipoance dar linistit poti monta suportii cu gaurile decalate spre pupa. Din cele constatate pana acum trinchetul nu are pataratine iar asta se vede si la prezentarea de epoca pe care o pusesem mai demult si o reatasez, posibil sa nu fi fost iar contrasarcina de pe trinchet sa fi fost creata doar cu sarturile arborelui si straiurile de la arborele mare desi ma indoiesc. Daca pentru arbore ar fi suficient, de la gabie in sus dat fiind modul in care sunt fixate sarturile, contrasarcina e foarte redusa si forta s-ar concentra exclusiv pe punctele de sub gabie si de sub cruceta, lucru nenormal. Se pare ca unii au avut alte surse sau doar au improvizat fiindca sunt si variante cu pataratine montate. Oricum ar fi si se va vedea daca sunt sau nu folosite, gaurile in plus fata de cele pentru sarturi sunt spre pupa. Eu opiniez pentru montare de pataratine indiferent de ce zice DeAg.