Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
#456
Postat 28 February 2011 - 04:16 PM
e primul post, sunt si eu inscris in lunga cursa ce va dura aproximativ 2 ani ....
o intrebare ... am observat intr-unul din posturile de mai sus o adresa a sitului DeA din Italia si acolo cineva a folosit o metoda mai neconventionala, ceva cu bitum smirgheluit. poate cineva sa dea mai multe amanunte. adica retete si stil de lucru exact?
multumesc
#457
Postat 28 February 2011 - 04:29 PM
johnreno36, la 28 Feb 2011, 14:57, a spus:
Poate ca cei mai experimentati, la inceput au luat in seama sfaturile celor mai experimentati ca ei si nu au facut char de capul lor. Ma gandesc ca asta i-a scutit de multe probleme. Forumul e facut in special pentru acumulare de date si sunt o multime, singura problema e ca trebuie cautate si insusite. Nu se poate da acelasi raspuns de zeci de ori pentru fiecare in parte, zile in sir iar faptul ca nu s-a citit o explicatie facuta cu cateva zile in urma nu justifica ,,plangeri'' prezente.
Imi pare rau sa constat ca nimic din ceea ce au povestit cei, dupa cum zici, experimentati, nu s-a luat in seama pana acum.
#458
Postat 28 February 2011 - 04:34 PM
Desigur, se pot astepta 10, 20, sau toate cele 100 de numere pentru avea un kit complet. Fiecare cu obtiunea lui. Mie mi-e frica ca in acest caz incepatorii vor fi "coplesiti" de multitudinea problemelor care apar. E clar ca vor aparea. Ce a aparut pana acum e "mezilic".
Eu m-am hotarat sa lucrez la galion cam asa cum ne indica DeAgostini, in fiecare saptamana cate putin. Eu in asta vad frumusetea acestei lucrari. Sigur, fiecare isi poate pune amprenta propie si sa decida cum e mai bine.
De cand activez pe acest forum am semnalat micile probleme aparute pana acum si am pus poze cu lucrarea mea aproape in toate etapele. La fel voi face si de acum inainte, pentru ca cei cu mai putina experienta sa le foloseasca ca un eventual tutorial, atata timp cat ele nu vor fi combatute de meseriasii forumului.
Rugamintea mea ar fi sa se citeasca toate posturile acestui topic, temeinic si cu rabdare. La o multime din problemele ridicate in ultimul timp (gauri de catarg, deformatii ale puntilor, calafatuiri, etc.) s-a mai vorbit, s-a raspuns si s-au dat solutii. Nu sunt decat 23 de pagini, ce D-zeu... Si mai ales cat mai putine off-topic-uri.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 28 February 2011 - 04:52 PM
#459
Postat 28 February 2011 - 05:19 PM
sper sa reusesc sa ma obisnuiesc rapid cu limbajul specific, chiar daca este pe deplin explicat inclusiv in revista (etambou, alea-alea)
ieri seara m-am apucat de realizat ceea ce n-a dat editura in primele 4 numere si evident ca m-am lovit de probleme.
de aceea, astazi, primul lucru pe care l-am facut a fost sa-l iau pe "gogu'" la intrebari si am ajuns aici unde am citit cele 23 de pagini si sper ca acasa sa fiu in stare sa aplic solutiile :D
am sa recapitulez problemele intalnite (si semnalate) astfel incat sa verific daca inteleg eu care sunt solutiile si mai mult, altii ca mine sa le vada dintr-un foc:
0. un bun adeziv pentru lemn se poate folosi de la Bison sau Moment (eventual in ordine inversa :) )
1. gaura pentru catargul de la pupa?(spate) e ovala la prima strigare pe 2 din 3 punti. Se pileste/smirgheluieste pana devine rotunda.
2. PPL nr. 2 - coasta (cum am numerota de la stanga la dreapta 1,2,3,4 si spre 5,6,7,8 continua constructia) are o proeminenta care incaleca si depaseste sina (etambou?) pe care se fixeaza. Aceastea de asemenea se pileste pana ajunge la forma DAR ESTE IDEAL SA SE REALIZEZE CAND E COMPLETA STRUCTURA.
3. primul nivel are o inclinatie de la stanga la dreapta. e normal sa fie spre spate mai ridicata podeaua.
4. calfuirea se poate face in multiple metode. Eu am lac (sper ca-i mat) de la kober pe care il voi aplica dupa ce am sa folosesc un creion mecanic pe care voi aplca presiune pentru crearea unor denivelari.
5. (la mine) nivelul 1 mai mult si nivelul 2 mai putin nu se imbina la mijloc bine. Este intr-o poza o situatie similara in sensul ca partea din mijloc a celor 2 seturi de piese este mai "ridicata" fata de margini (similr unui acoperis privit din fata).
Pentru a remedia asta am sa incerc sa pozitionez coastele cu numerotarea lor catre mine.
Daca tot nu se vor aseza bine atunci am de gand sa pilesc crapaturile unde podeaua se fixeaza pe coaste (corectati-ma daca e posibil sa gresesc in felul acesta)
Alta varianta este cea de fixare a podelei pe coaste si apoi coastele pe partea inferioara (etambou?)
6. cred ca sunt utile niste DIY (ma refer la unelte - pt. curbarea lemnului e ceva dar nu detaliat pe pasi de asamblare - si bancul de lucru pt. a nu astepta toate piesele de la DeA care vor sosi cand o sa fie gata structura).
ma bucur ca am gasit o asemenea comunitate :D
Aceasta postare a fost editata de CRM: 28 February 2011 - 05:21 PM
#460
Postat 28 February 2011 - 05:23 PM
si as vrea sa intreb pe cei care au luat si in 2005 si in 2010 pana la nr 4 si au primit foitza aia in revista, ce ziceti ne vor trimite nr 5-6 gratuit cum promiteau acolo ???
#462
Postat 28 February 2011 - 07:56 PM
Aveti in poza numerotata cu nr. 1 unde se foloseste pila care nesimtiti de la DeAgostini au dat-o la nr. 1, in loc sa dea scula de infipt cuie care ar fi fost mult mai utila in aceasta etapa de constructie
Dar sa nu mai fiu sarcastic luati aminte si nu stricati kitul cu fel de fel de adaptari, un taietor deasta laser costa ceva bani asa ca nu se poate sa taie diferit piesele.
Bafta si rabdare
Aceasta postare a fost editata de DGDaniel: 28 February 2011 - 07:59 PM
#463
Postat 28 February 2011 - 10:27 PM
DGDaniel, la 28 Feb 2011, 19:56, a spus:
Pentru ca postul de mai sus se refera la o poza si o solutie de a mea, imi permit un mic comentariu.
Nu am afirmat niciunde ca kitul ar fi gresit. Eu ziceam acolo "ce nu-mi place" si nu ma referam la kit ci la ce am facut eu. Eroarea cu pricina poate aparea de la un montaj defectuos, din nepricepere, neindemanare, etc. si am ales acea solutie.
De aici si pana a strica kitul cu aceasta improvizatie... e cam exagerat.
Asa cum ziceam acolo: Solutia pentru care am optat eu s-a dovedit a nu fi buna, deci... NU O FOLOSITI !
Si inca o mica observatie. Io cred ca cei cu mai multa experienta ar trebui sa fie mult mai ingaduitori si mult mai putin sarcastici. Nu de alta dar unii, la cea mai mica gresala, ar crede ca ce-au facut pana atunci e taman bun de pus pe foc.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 28 February 2011 - 10:44 PM
#464
Postat 01 March 2011 - 09:34 AM
Leo2003, la 28 Feb 2011, 22:27, a spus:
Nu am afirmat niciunde ca kitul ar fi gresit. Eu ziceam acolo "ce nu-mi place" si nu ma referam la kit ci la ce am facut eu. Eroarea cu pricina poate aparea de la un montaj defectuos, din nepricepere, neindemanare, etc. si am ales acea solutie.
De aici si pana a strica kitul cu aceasta improvizatie... e cam exagerat.
Asa cum ziceam acolo: Solutia pentru care am optat eu s-a dovedit a nu fi buna, deci... NU O FOLOSITI !
Si inca o mica observatie. Io cred ca cei cu mai multa experienta ar trebui sa fie mult mai ingaduitori si mult mai putin sarcastici. Nu de alta dar unii, la cea mai mica gresala, ar crede ca ce-au facut pana atunci e taman bun de pus pe foc.
Aseara am intampinat si eu mici dificultati insa care se remediaza:
1) lungimea transversalelor pe care se lipesc puntile - aici problema este ca in momentul in care se lipesc puntile de coaste nu se mai permite jocul coastelor datorita acestor transversale si apar distante mici intre punte si coaste! inainte de montajul final cred ca mai intai trebuie dimensionate transversalele foarte bine
2) Cred ca cel mai bine este sa se lipeasca mai intai transversalele si apoi sa se vina cu "impinsul coastelor" pina se aliniaza acestea (transversalele), dupa care provizoriu se pot pune puntile si se descopera eventualele distante intre punte si coaste
Solutii: pila
3) Inainte de lipire coastele trebuie vopsite; partile de imbinare comuna se pilesc pentru o aderenta mai buna sau sa-mi explice si mie cineva experimentat cum sa procedez mai corect! Multzumesc!
#466
Postat 01 March 2011 - 12:39 PM
Treaba arata cam asa:
Intaritoarele le-am facut din placaj de aviatie (mesteacan) de 1mm.
Or fi prea groase, prea subtiri, prea lungi, prea scurte... nu stiu. Mie mi se par OK.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 01 March 2011 - 12:59 PM
#469
Postat 01 March 2011 - 01:14 PM
radu_me, la 1 Mar 2011, 12:58, a spus:
Asa cum ai facut s-ar putea sa ai probleme cand o sa pui filele de bordaj.
Problema este destul de mica si usor de remediat prin decuparea filei in zona respectiva. Coca vine imbracata cu doua randuri de file suprapuse asa cel de-al doilea rand va acoperi intaritura. Inasa ... cine mai apeleaza la acest tip de imbinare ar fi bine sa puna intaritura la nivel cu partea inferioara a coastelor.
Pentru cei ce n-au pus inca filele puntii, atentie la neatentie. Cele doua jumatati ale puntii (babord - tribord) nu au filele dispuse "in oglinda".
Cele doua file centrale pornesc dinspre pupa pe o parte fila intreaga si langa ea, cealalta fila centrala, fila taiata la jumate.
Filele alterneaza intercalat si la acest tip de nava file de aceiasi lungime nu sunt alaturate.
Bafta!
#471
Postat 01 March 2011 - 04:29 PM
Am observat ca panoul de inchidere a teugii (coasta 4) va fi filata la exterior (catre prova) pentru a simula scandurile panoului.
Oare acelasi lucru nu ar trebui facut si pe interior, avand in vedere ca acea incapere (bucatarie parca) este vizibila?
Altfel... p' afara vopsit gardu' (scandurile) si inauntru leopardu' (panoul baituit anterior care nu seamana cu exteriorul).
Sau e ochestie prea de amanunt si nu se merita.
Daca se merita, acum ma apuc sa tai niste file de furnir de mahon.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 01 March 2011 - 04:36 PM
#472
Postat 01 March 2011 - 04:40 PM
Nu stiu cat este de corect dar eu cred ca o sa fac un model ca mai jos, parca arata mai bine.
(ca sa treaca mai usor asteptarea pana ma voi apuca efectiv, m-am apucat de facut simulari 3D )
#473
Postat 01 March 2011 - 05:33 PM
Leo2003, la 1 Mar 2011, 12:39, a spus:
Treaba arata cam asa:
DSCF0266.JPG
DSCF0267.JPG
Intaritoarele le-am facut din placaj de aviatie (mesteacan) de 1mm.
Or fi prea groase, prea subtiri, prea lungi, prea scurte... nu stiu. Mie mi se par OK.
Super te-ai gandit singur la treaba asta? http://www.cartula.ro/forum/Sfantul-Ioan-B...html&st=380
Concluzia, nimeni nu citeste postarile!
radu_me, la 1 Mar 2011, 16:40, a spus:
Nu stiu cat este de corect dar eu cred ca o sa fac un model ca mai jos, parca arata mai bine.
(ca sa treaca mai usor asteptarea pana ma voi apuca efectiv, m-am apucat de facut simulari 3D )
E o nava moderna dar se vede si acolo
Aceasta postare a fost editata de DGDaniel: 01 March 2011 - 05:36 PM
#475
Postat 01 March 2011 - 06:00 PM
deckplanking.xls (114.5K)
Numar de descarcari: 507
Daca schimbati casuta de Pattern, puteti vedea cum va arata puntea.