catalins, la 19 March 2012 - 12:29 PM, a spus:
.....Pana la urma corabia asta este o provocare, istoric, mai putin conteaza. Important este ca DEA a trezit, din nou, in multi dintre noi, un anumit spirit. , o creativitate, uitata demult.....
Esential cred ca asta e, celelalte din cate se vede, in urma cumulului de opinii se aseaza pe un fagas normal.
Opinii :
- Cred ca tunurile lui Leo (si eu stiu de unde sunt) sunt in regula, mult mai in regula decat cele metalice. Nu ador plasticul dar in cazul de fata ,,jucariile'' arata bine si sigur nici chiar daca le ai in mana nu realizezi ca nu sunt metalice. Daca accentul se pune pe cum arata fara a prima naturaletea - cum e in cazul Sfantului - eu zic ca standardul e depasit cu mult.
- O abordare pe tema ,,rosu'' - despre care am mai vorbit candva, nu mai stiu pe unde si cu care personal nu sunt total de acord - ar fi vopsirea interioara a bordajului in rosu pentru a atenua efectul psihic al sangelui din timpul bataliilor. Cert e ca s-a folosit culoarea la interioare o lunga perioada. Normal ca si obloanele capatau aceeasi culoare. Teoria pica in cazul interioarelor vopsite in alte culori dar unde se pastreaza culoarea rosie la obloane. Ar fi mai plauzibil folosirea ca atentionare. Au fost perioade in care vopsirea se facea in functie de culorile casei regale sau cele a nobilului sub a carui pavilion navigau navele dar si in cazul asta erau variabile provenite din amprenta comandantului navei care suporta cheltuiala din casa vasului.Reglementari stricte au aparut in jurul anilor 1800 si au adus cat de cat ordine cel putin in flota britanica. Un rol important in evolutia culorilor l-a avut si tendinta de inceputuri pentru ornamente care transformau structurile in adevarate galerii de arta, astfel pe un ,,tipar'' constructiv apareau nave la care asemanatoare era doar linia, restul depindea de gustul si bugetul proprietarului. Treptat s-a renuntat la curent, trecandu-se la ornamente mai putine, de obicei doar distinctive.
- Spuneam, fiecare modelist ( preferabil ) are stilul propriu. Unii prefera sa lucreze natur, altii folosesc culori, altii doar materiale utilizate real, altii suplinitoare asemanatoare. Nu e o regula generala, esential e folosirea in asa fel incat sa nu iasa o adunatura batatoare la ochi, totul sa fie in armonie fara limite vizibil distinctive.
Sunt multi modelisti, sunt multe prezentari ale aceluiasi model in diverse viziuni si se pot gasi, vizualiza, analiza, compara. Chiar si o mica diferenta va exista intre acelasi model realizat de modelisti diferiti desi ambele pot fi de exceptie. Incercati sa vedeti ce diferente si ce plusuri au unul fata de celalalt si folositi constatarile in ceea ce faceti, nu copiati doar, incercati sa gasiti si informatii teoretice, nu intotdeauna chiar si minunat fiind vizual, un lucru corespunde si realitatii. De aici iarasi intram in cerc, depinde si ce vrea fiecare sa faca, doar un model, un model frumos, un model dupa realitate, o fantezie..........