Am bibilit in weekend la galbion. Din pacate, iar am avut doar putin timp la dispozitie.
Iata concluziile si planurile mele:
- e mai usor de construit toata structura galbionului complet separat si sa fie montat la barca dupa aceea.
- la coaste sinura problema pe care am intalnit-o a fost la coasta mare: perforatia din bucata de taie-val este cu 2mm prea sus. Se rezolva ingustand bucata din coasta ce intra acolo. Sectionarea coastei ca sa intre e evidenta.
- cu ajustarea de mai sus varful coastelor urmeaza curbura bordajului galbionului.
- am pilit muchiile coastelor oblic pentru a calca perfect pe bordajul galbionului.
- am am pilit tesit partea din fata si din spate a bordajelor astfel incat sa calce cu tesitura pe "nas" si pe bordajul navei.
- am trasat pe interiorul bordajului galbionului linii curbe care sa imite scandurile, folosind curba superioara a celuilalt bordaj ca sablon Latimea "scandurilor" e de 5mm spre corabie si scade la 1-2 mm la varf
- am lipit bordajul galbionului de coaste si l-am lasat sa se intareasca lipitura complet
- torsionarea bordajului galbionului mie mi-a fost necesara doar la partea spre nava, pentru a aduce inclinatia laterala la aceea a bordajului navei in zona de contact.
- am facut torsionarea dupa lipire umezind placajul acolo si lasandu-l apoi sa se usuce din nou. Asa s-a si cracanat la latimea barcii.
Urmeaza (cand voi avea timp)
- montarea structurii galbionului pe corabie (cuie si lipici)
- vreau sa prelungesc braul corespunzator pana in varful galbionului (se potrivesc la zona de intalnire perfect limitele superioare la brau si la bordajul galbionului)
- vreau sa filez cu furnir restul exteriorului bordajului galbionului, ca o prelungire a filelor de bordaj - scopul este ca la exterior galbionul sa fie o parte integranta a navei. fara sa se vada imbinarea.
- la sfarsit voi lipi dintii - vor fi ceva mai mici datorita braului.
- daca imi iese - vreau sa pun o bagheta curbata deasupra bordajului, care sa se prinda cumva curbat de castelul prova.
Spor la bibilit!
Aceasta postare a fost editata de Confucius: 20 February 2012 - 11:49 AM