Leo2003, la 25 January 2012 - 02:57 PM, a spus:
...............Miscai carma catre babord... corabia vira catre tribord, adica exact pe dos.
Leo, te rog sa imi dai voie sa te corectez. A mai fost discutata problema guvernarii si erau niste poze pe acolo asa ca nu mai atasez acuma. la tipul asta de guvernare, echea are acea articulatie mobila care iese pe punte in ,,cusca'' timonierului. La kit articulatia e sprijinita intr-un stift undeva pe la mijlocul ei, in realitate articulatia trecea printr-o ,,nuca'' ce oscila intr-un locas special, avand posibilitatea de a culisa prin orificiul nucii. Tehnic era o parghie de gr.I. In momentul in care capatul de sus (din timonerie) era inclinat spre babord, capatul de jos articulat cu echea se deplasa spre tribord actionand si echea in acelasi sens, caz in care pana carmei se orienta spre babord dupa aceeasi lege a parghiilor iar nava gira spre babord. Culisarea articulatiei prin nuca asigura modificarea lungimii bratului de actionare a echei in cazul maririi unghiului acesteia fata de axa navei.
- La tipul asta de nava nu avem timona, cine vrea sa ii puna, nu conteaza unde o pune, undeva tot in zona unde e timoneria.
- Despre vinci nu ma pronunt, eu nu mai iau de mult revista si nu stiu cum arata dar sigur nu e vinci ci cabestan dar manelele (ca asa le zice) sunt din lemn profilate patrat la capatul infipt in locasele cabestanului si rotunjite spre capete.
( rolul vinciului si a cabestanului e in mare acelasi insa difera constructiv in special prin pozitia axului de rotatie - cabestanul e vertical iar vinciul orizontal )