Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
Postat 24 February 2011 - 08:57 PM
Se stie ca aluminiul proaspat slefuit se oxideaza imperceptibil ochiului uman (nu precum cuprul se face verde) se aplica ulei pe suprafata unde se va lipi si apoi se pune cositor si cu pistolul de lipit se lipesc piesele. Chestia e ca punctul de lipire se afla sub pelicula de ulei (adica in lipsa oxigenului, care stim cu totii cat de coroziv e).
Postat 24 February 2011 - 08:59 PM
coszmin_art, la 24 Feb 2011, 20:48, a spus:
Canturile eu le vad la 90 de grade, cantul care urmeaza linia corpului se face cu pila. In alta ordine de idei un mic sfat pentru nerabdatori, ultima lipitura ajutati-o cu ceva bucatele de placaj de esenta tare, exclus balsa.
Bafta
Aceasta postare a fost editata de DGDaniel: 24 February 2011 - 09:33 PM
Postat 24 February 2011 - 09:00 PM
Ady, la 24 Feb 2011, 20:57, a spus:
Se stie ca aluminiul proaspat slefuit se oxideaza imperceptibil ochiului uman (nu precum cuprul se face verde) se aplica ulei pe suprafata unde se va lipi si apoi se pune cositor si cu pistolul de lipit se lipesc piesele. Chestia e ca punctul de lipire se afla sub pelicula de ulei (adica in lipsa oxigenului, care stim cu totii cat de coroziv e).
Adevarat 100%.

Bafta!
Postat 24 February 2011 - 09:22 PM

@Olimpiu - si al meu e Kober - dar cires, in 3 straturi; ce-i drept - nu am cautat unul special, ca stiam ca asta il am prin casa - si mi-a parut potrivit contrastul intre punte si ce urma sa-mi iasa mie; cert e ca e enervanta chestia cu modul de absorbtie al diverselor bucatele de placaj; mai mai ca numa' nu nimeresti doua la fel la culoare... de-aia ma gindeam ca poate nu era totusi o ideea rea vopseaua...
Cit despre traverse - ale mele NU potrivesc perfect! cel putin una (cea care vine pe coasta 7) e aproape cu 1 mm mai sus decit ar trebui.
De asemenea - tot "la rece" asezindu-le la locul lor - am constatat ca desi primul st de punti la mine se potriveste perfect (spre deosebire de cele ale lui SorinR) - al doilea set gindes'ca e de la alta barca! Daca le "imping pina la capat" cum se sugereaza in instructiuni in revista - imi ramin cam 2-3 mm intre ele pe mijloc! Singura solutie e sa le lipesc una linga alta, dar nu stiu cum o sa mai obtin alinierea finala, chiar daca astept pina e construit tot scheletul. Si aici chiar mi-ar prinde bine un sfat/idee.
All in all - spuse fiind cele de mai sus - io unul nu pot sa trag decit o concluzie: nu stiu cum e cu "laser-cut"-urile astea - da' se pare ca fiecare avem kitul nostru unicat! Adica...daca la 4 numere dintr-o suta si nici 15 piese din total avem ATITEA diferente - ma gindesc ca la final - norocosii or sa aiba Sf IB, cei mai "jmecheri" Bounty-ul, profesionistii oarece Victory si astia mai de la "curu' companii" (cum zicea bunicul meu) - o barca de pescari din Delta

@DGDaniel - nu stiu daca am inteles bine poza ta (da' cre' ca da...): tu zici ca la imbinarea aia sa mai adaugam DEFINITIV 2 bucatele de placaj (ca sincer eu ma gindeam ca nu prea are cum sa tina chestia aia lipita DOAR asa)?
Postat 24 February 2011 - 09:47 PM
DGDaniel, la 24 Feb 2011, 20:59, a spus:
Chiar trebuie intarita lipitura precum in fotografii? Intreb deoarece am lipit cu aracet si imi pare destul de solida lipitura, as putea sa zic ca ansamblul se comporta ca o singura piesa.
Postat 24 February 2011 - 10:01 PM
raducindrea, la 24 Feb 2011, 21:22, a spus:

ButonEL, la 24 Feb 2011, 21:47, a spus:
E solida lipitura dar este mai sigur s-o intaresti. Te scapa de eventualele neplaceri din timpul montajului.
Bafta!
Postat 24 February 2011 - 10:13 PM
Citeaza
o solutie/idee pentru problema asta a fost prezentata de moflea la postul [post="0"]#71[/post]
Citeaza
Postat 24 February 2011 - 10:25 PM
DGDaniel, la 24 Feb 2011, 20:59, a spus:
Bafta
Canturile coastelor LA EXTERIOR, nu sunt brepte tăiate ci în unghi, iar dc nu m-am făcut înţeles, renunţ...
Postat 24 February 2011 - 11:42 PM

Eu unul nu stiu, ca nu le am la indemana acum, dar banuiesc ca la asta se refera coszmin_art
Postat 24 February 2011 - 11:47 PM
Adică nu face 90 de grade.
în fine, sper că m-am făcut înţeles.
Dacă, coastele sunt montate cu numerele de pe ele (cele gravate pe piese) faţă în faţă în momentul placării, fâşiile de lemnt nu "calcă" bine pe acestea
moflea, la 24 Feb 2011, 23:42, a spus:

Eu unul nu stiu, ca nu le am la indemana acum, dar banuiesc ca la asta se refera coszmin_art
Exact, dar cu în locul unde ai marcat tu, ci pe partea curbată (exterioară) a coastei.
În sfârşit ...
mulţumesc
Postat 24 February 2011 - 11:55 PM
Spor sa aveti si sa tina pasiunea modelistica cu noi; cu ajutorul lui DeAgostini binenteles.
O seara faina.
Aceasta postare a fost editata de AdiP: 24 February 2011 - 11:57 PM
Postat 25 February 2011 - 12:06 AM
Ca sa nu se mai enerveze lumea, se pot face 2 topicuri: unul gen "Advanced building" in care modelisto-maniacii pot studia numarul de fire cu care ar trebui facute paramele si pasul de infasurare (

Postat 25 February 2011 - 12:17 AM
În plus, la construcţia unei nave, mai ales la kitt-uri, detaliile sunt foarte importatnte, oricine ce ar zice.
mulţumesc, şi nopate bună.......
Suferinţa vine atunci când treci cu vedera un detaliu care-ti strică de la început macheta.
Nu ştiu dacă DeAgostini face referire la acest lucru şi apropo dacă vă uitaţi cu atenţie la piese, toate au o faţetă mai bună.
Postat 25 February 2011 - 08:45 AM
coszmin_art, la 24 Feb 2011, 23:47, a spus:
Adică nu face 90 de grade.
în fine, sper că m-am făcut înţeles.
Dacă, coastele sunt montate cu numerele de pe ele (cele gravate pe piese) faţă în faţă în momentul placării, fâşiile de lemnt nu "calcă" bine pe acestea
Exact, dar cu în locul unde ai marcat tu, ci pe partea curbată (exterioară) a coastei.
În sfârşit ...
mulţumesc
Teoretic, conturul coastelor putea fi taiat in unghi. Exista astfel de scule doar ca ... zona aia pe care ai inceruit-o nu stiu cum de a ajuns in unghi pentru ca pe aceiasi coasta vad la ca la inbinarea cu cila ai unghi de 90 de grade (cu negru).

Cu albastru, cum ar trebui sa se vada daca era taietura in unghi.
Daca la tine, zona incercuita are un oarece alt unghi inseamna ca fie capul de taiere s-a dereglat in timpul taierii fie piesa s-a desfacut din prindere asa ca este posibil ca defectul sa apara si la altii doar ca in functie de cauza care a generat defectul, unghiul poate sa se schimbe chiar si in functie de cealalta latura asa ca nu poate fi o regula cu ce parte sa fie in fata coastele.
Din prelucrare coastele trebuie sa iasa simetrice si ca la toate chiturile de gen, indiferent de producator, latura trebuie sa fie la 90 grade fata de fete. (al doilea "a", a se citi "a" si a se citi "t" in loc de "t")

Deci, nu este un postulat "toate cu numerele in fata".
Bafta!
Postat 25 February 2011 - 09:26 AM
crios, la 24 Feb 2011, 17:52, a spus:
In partea de sus se vede culoarea puntii dupa trecerea timpului, in partea de jos, puntea refacuta revenita la culoarea initiala.

Bafta!
Postat 25 February 2011 - 10:31 AM