Postat 16 November 2011 - 08:40 AM
Filele sunt de două lungimi diferite, dar din același material, cu aceeași textură. Dovada: ni s-au dat file scurte să filăm oglinda de la pupa și lungi pentru borduri. Ar fi absurd să fie diferite. Eu le voi intercala, că oricum nu le voi îmbina pe aceeași coastă.
Eu intenționez să merg de la o filă a cărei poziție este impusă (de brâu, margini, sabordurile de scurgere) până la un capăt. Am impresia că nu este necesară potrivirea ultimei file dintr-o zonă filată. deoarece vor mai veni niște brâuri ornamentale peste, așa că se poate aranja ca neîmbinarea să cadă sub acestea. Deci ordinea filării trebuie gândită în perspectivă.
Aspectul filelor diferă și individual, unele strălucesc din diferite unghiuri, altele nu. Mie nu-mi place această strălucire diferită, mi se pare nenaturală. După o ușoară șlefuire cu șmirghel fin, șlefuire care aduce la nivel și marginile răsfrânte ale filelor, suprafața devine mată și mult mai uniformă. Am experimentat lăcuirea pe oglinda de la pupa. După lăcuire culoarea s-a închis și aspectul prăfos a dispărut. A dispărut și strălucirea aia.
Eu am folosit aracet. Apa din aracet a umflat puțin partea unsă, care a răsfrânt puțin marginile filelor, se simt la trecerea mâinii peste ele când sunt proaspăt lipite. A trebuit să fiu atent și să presez aceste margini cu un lemn, cum zice DeA, ca să nu se usuce răsfrânte.