Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
Postat 12 November 2011 - 05:42 PM
Confucius, la 11 November 2011 - 10:16 PM, a spus:
Asta pentru ca la filarea bordajului am curbat filele si in planul asta pentru a reproduce felul de asezare a filelor de bordaj la corabiile reale.
(...) imi doresc sa se vada fibrele curbe.
Adică vrei să le curbezi „pe cant”? Te gândești la ceva ca în figură? Acolo eu am umezit filele și le-am strâns în pachet între două file uscate de bordaj. Săgeata este de cca 10 mm. Le las până mâine, să vedem ce efect are.
Postat 12 November 2011 - 06:23 PM
Sa vad cum vor arata cand le scot in seara asta.
De lipit pana acum am lipit si furnirul tot cu aracet. Pe net am vazut ca in tarile cu apa calda la modelism folosesc mai mult clei de contact -prenadez adica - unii dupa "contact" strang toata nava cu o "punga" legata la o pompa de vid - aspirator.... ca sa se aseze perfect furnirul. Superglue - eu nu incerc.
Aceasta postare a fost editata de Confucius: 12 November 2011 - 06:38 PM
Postat 13 November 2011 - 01:44 PM
Din pacate m-am apucat foarte tarziu de lucru si oricum am prea putn timp in consecinta sunt mult in urma.
Si ca sa fie totul pe dos, sunt si incepator si urmarind ce fac (au facut) altii, parca-mi vine sa renunt.
Piesele pe care le-am cumparat au fost mai toate strambe.
Incerc sa pun ceva imagini,...
Postat 13 November 2011 - 05:46 PM
spc, la 13 November 2011 - 01:44 PM, a spus:
Inseamna ca suntem cel putin doi! Bun venit si nu te descuraja! ... inca nu ai asimilat "microbul".
Pun si eu cateva poze cu lucrarea mea, in stadiul actual.
Respect!
Postat 14 November 2011 - 10:51 AM
@ spc: cu cateva exceptii notabile, toti suntem incepatori cu grade variabile de nepricepere. E bine ca ceea ce le iese celor mai buni sa ne motiveze. In orice caz pentru pentru mine asa e. Mai mult de cat atat, drumul in sine al constructiei e cel putin la fel de interesant ca si destinatia - barca terminata.
Daca piesele de placaj ti se curbeaza, e suficient sa le stergi cu o carpa umeda si sa le lasi cateva zile la uscat presate intre doua chestii plane. Se vor indrepta si devin gata de montare. Eu asa am facut.
@gl_mmm: Nu te vor deranja la pilire cuisoarele din etrava?
Postat 15 November 2011 - 10:46 AM
Fata de aracet are avantajele ca e mai curat, fixarea e instantanee, nu imbacseste lemnul (adica se poate lacui furnirul cu orice), iar lipitura fiind elastica, permite dilatari/contractii diferite ale celor doua esente de lemn. Dezavantajele sale sunt ca imbatraneste mai repede si - cred - ca lipitura e mai putin puternica. Faptul ca nu imbacseste inseamna si ca fibrele de la suprafata muchiilor nu sunt lipite intre ele, ceea ce la furnirul nostru e mai putin bine pentru ca se pot rupe aschii la manipularea barcii pana la lacuire.
Raman la parerea ca cianoacrilatul nu e bun, fiind prea putin elastic.
Concluzia e ca si adezivul de contact e o solutie buna, ca si aracetul. Fiecare alege calea pe care o prefera. Succes tuturor!
Postat 15 November 2011 - 12:04 PM
intre timp am mai subtiat "calcaiul" corabiei, zona etamboului am facut-o de o grosime de aproximativ 4mm si am montat si slefuit tot ansamblu de piese de la prova!! Spor la navolmodelit in continuare!!
aaaa, inca ceva, inafara de lipitul la afeturile tunurilor am folosit ca adeziv doar aracetul!!
Aceasta postare a fost editata de SorinR: 15 November 2011 - 12:15 PM
Postat 15 November 2011 - 11:11 PM
Postat 16 November 2011 - 07:55 AM
Filarea se incepe de sus in jos si se urmeaza consecutiv filarea sau dupa idiatiile DeA - se pune in zona braului si dupa aceea jos? - urmand a se imbina undeva?
Am constatat ca dupa slefuire suprafetele filelor devin mate, sterse; dupa lacuire isi revin?
PS: la fixarea filelor pana la uscarea aracetului folosesc bucati mici de banda adeziva de hartie. Aracetul nu adera la ea si nu lasa urme. Pentru a proteja filele montate de rupere accidentala, pana la lacuire in zonele limita le-am protejat tot cu banda adeziva de hartie.