Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
Postat 23 October 2011 - 11:26 AM
Leo, dacă eu tai un mic triunghi din file, fie cu cutterul, fie cu lama, fie cu forfecuța, sigur „fac rost” de 2-3 fragmente și nu mi se pare normal să fac o machetă din cioburi lipite.
Nu mai pun cianoacrilat, ci aracet - cu cianoacrilatul m-am răcit de-a binelea. Deși făcea priză instantaneu și părea că ține bine, mi s-a desprins cam tot ce am lipit cu el: scări, parapete etc. Și am folosit Loctite, nu ceva no-name, iar pe el scria că e bun pentru lemn. Adezivii care la mine țin au fost UHU de tip prenadez pentru filele de punte și aracet de tip Bastelkleber pentru rest. Mai am un adeziv de tip prenadez, Bison, dar ăla l-am folosit doar la mobilă, nu și la machetă.
Postat 23 October 2011 - 11:29 AM
Tot exemplu am dat si eu cu scobitorile, nu neaparat de urmat, doar ca idee, iar metoda nu e mai migaloasa decat varianta cu sarma de cupru sau alama, gauri oricum trebuie facute iar varful prin adancimea la care e infipt poate fi ajustat la diametrul necesar. E drept ca pot fi considerate dopuri tocmai de asta am spus ca nuanta lemnului trebuie sa fie inchisa pentru a se asemana cat mai mult cu metalul oxidat.. Dupa cum mai ziceam, doar imi dau cate o parere pe un subiect nu sfaturi de cum trebuie facut, fiecare alege propria varianta. Cand e vorba de situatii stricte e alta problema.
Ca orice material, si furnirul se produce in mai multe calitati si legat direct de asta e pretul producatorului. In logica actuala a pietei, orice intermediar intre materia prima si cumparatorul produsului final e interesat sa investeasca cat mai putin si sa castige cat mai mu7lt. Din cele constatate pana acum cazul de fata nu face exceptie de la regula, materialele folosite la marea corabie sunt destul de slabe calitativ dar faptul e justificat de politica firmei care nu vinde kitul ci revista, componentele galionului fiind bonus la aceasta. Oricum, pentru o prima nava - pentru unii - iese destul de bine iar meseria de obicei se invata pe materiale care creaza probleme, nu pe cele ideale.
Pe dos - deci, oarecum s-a dovedit a fi avut dreptate, si nici macar nu a trecut mult timp.Scuze dar ai postat in timp ce eu scriam.
Aceasta postare a fost editata de traian: 23 October 2011 - 11:34 AM
Postat 23 October 2011 - 11:47 AM
Nu migăleala era obiecția mea, ci dimensiunea și culoarea. Urmele de scobitori mi se par prea mari, iar pentru culoare întrebam cum e mai bine. Nu cred că în realitate cuiele străluceau precum alămurile frecate pentru paradă, cum strălucesc în imaginea indicată de mine într-o postare de mai sus, și sunt surprins că la lucrări premiate prin expoziții cu ștaif cuiele și tunurile strălucesc ca aurul. Pur și simplu vreau să-mi dau seama de scara valorilor pentru modeliști, care scară pare a fi diferită de ce mi se pare mie natural, ase vedea și comentariile mele de la diorame.
@Leo: N-a fost nicio intenție de contrazicere, doar mici prezentări ale problemelor concrete. De exemplu se poate prea bine ca adezivul de tip cianoacrilat folosit de altcineva să fie mai rezistent decât cel folosit de mine și e bine de știut.
Postat 23 October 2011 - 11:58 AM
Leo2003, la 22 October 2011 - 06:58 PM, a spus:
Am intalnit ambele variante, cred ca si real folosite, dar inclin spre varianta V intors. Recunosc a nu avea documentare solida in domeniu dar majoritar asta e folosit. Daca am lua-o pe partea cu calculele, in zona oglinzii, fortele preponderente sunt in special de sus in jos si radial in borduri spre etambou. La varianta V tendinta de apasare ar contribui la o sl;abire a imbinarii intre file implicit cu distantarea lor pe cand la varianta V intorstendinta e de strangere intre file asta contribuind la soliditatea constructiei. Si oricum arata si mult mai bine.
Postat 23 October 2011 - 12:08 PM
Acu' sa stiti ca si modelistii cu state vechi, nu plevusca ca noi, se contrazic (intre ei) ... mama, mama.
Io, din gresala, am provocat o discutie (nu aici) care s-a terminat destul de neplacut cu privire la existenta, sau nu, a manerelor pe tunurile navale din epoca.
Nu am nici cea mai mica intentie sa mai declansez una cu privire la cuie, versus cepuri conice din lemn, etc. Asa ca, pentru mine, chestiunea cu "ce este cuiele si ce vrea ele" in constructia vechilor corabii este "case closed", vorba unui "destept" in viata.
@Traian Pai tu crezi ca am facut modificarea numai ca m-ai rugat, s-au mi-a aratat cineva o poza? Pot sa va arat si io poze cu desenul exact pe dos. Dar, am mai citit, am mai intrebat, si am ajuns la concluzia ca e mai bine cum ai zis.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 23 October 2011 - 12:28 PM
Postat 23 October 2011 - 04:31 PM
Eu lipesc cu aracet pentru parchet de la Moment (ales doar pentru ca recipientul parea rezonabil de mare). Intotdeauna lipesc si tai furnirul umezit. Pentru taiat folosesc cuttere gen scalpel dintr-o trusa chinezeasca proasta gasita pe la Bricostore. Pentru pilit furnirul folosessc pile dintr-un set de pile mici (tot ceva chinezarie). Daca nu apas cu cutter-ul ci mai curand zgarii usor, daca nu apesi tare cu pila si pilesti doar in sensul spre suprafata pe care e aplicat furnirul, atunci merge. La sfarsit smirgeluiesc usor cu burete abraziv. Taietura ramane astfel curata si fara aschii. Chiar nu stiu daca furnirul are o problema sau este vorba de caracteristicile esentei de lemn din care e facut. Eu unul m-am obisnuit cu el. Altul tot nu am de unde.
@Leo, Traian: V-ul intors era preferat pentru ca scandurile V-ului se prindeau pe sctructura de rezistenta in T pentru capetele din interior si pe ultima coasta pentru capetele de exterior. In felul acesta scandurile erau prinse solid si aveau deformari controlabile la sarcinile mecanice date de valuri. Cu V-ul normal scandurile de exterior erau prinse ciudat pe ultima coasta si riscau sa sa desprinda la socuri si sa crape la oboseala.
Despre cuie: stie cineva sigur ca se vedeau cuiele la exterior? Intreb pentru ca sub actiunea sarurilor din apa de mare s-ar fi corodat repede. In pozele cu reproduceri ale galioanelor in marime naturala nu am vazut cuie la exterior. Ma intreb daca nu cumva si la corabiile adevarate existau doua straturi de file ca la modelul nostru., iar cele exterioare erau cumva prinse in imbinari fara cuie.
Aceasta postare a fost editata de Confucius: 23 October 2011 - 04:45 PM
Postat 23 October 2011 - 07:48 PM
staric, la 23 October 2011 - 07:05 PM, a spus:
IMG_1692.JPG
iar alea de jos nu sunt cuiele ... sa le zicem "dopuri" , care protejau cuiele
Explicatii pertinente ca de obicei , insa la "Vasa" asta-i realitatea acum. Sunt sute de asemenea in corpul navei. Au fost folosite pentru restaurarea navei.
Poza ta este mult mai elocventa vis a vis de elementele de imbinare/fixare.Cred ca si corabia este nou construita, dupa calitatea detalilor.
Postat 23 October 2011 - 07:53 PM
Confucius, la 23 October 2011 - 04:31 PM, a spus:
Cred că explicația este mai simplă, vezi figura. Scândura cea mai lungă era la V-ul întors de 1,4 ori mai scurtă decât cea de la V-ul normal, de aici rezistența mai bună. Cât despre coastă, era solidă, iar fixarea scândurii pe ea putea fi la fel de solidă ca și pe traversă și etambou, dacă nu chiar mai solidă (se puteau pune cuie pe toată pata de contact).
Confucius, la 23 October 2011 - 04:31 PM, a spus:
De aia se foloseau cuie de bronz, nu de fier.
Postat 23 October 2011 - 09:56 PM
comalion, la 23 October 2011 - 07:31 PM, a spus:
In revista cu numarul 38, cu care a venit piesa, scrie ca este puntea de la pupa, acum am vazut si eu, dar de fapt este puntea de la PROVA.
Daca nu intrebai nu observam greseala. Grosimea placajului este cea obisnuita ca la coaste, dar de ce intrebi, cumva la tine este altfel sau piesele ti le confectionezi singur?
Postat 24 October 2011 - 04:00 PM
Va multumesc,
Tav