Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
#3244
Postat 22 October 2011 - 04:14 PM
traian, la 22 October 2011 - 11:41 AM, a spus:
Ok, fac și eu, nu e mare lucru. Mâine, că acum pun filele la umezit.
Dacă tot a spus Leo că a fixat temporar filele cu ace și după șlefuire nu se mai văd urmele, atunci am și eu o întrebare. Nu cumva ar trebui să se vadă cuiele care fixează filele exterioare? Bineînțeles, nu mă gândesc la cuiele DeA. Să mă explic.
Dacă se vor vedea unde se termină scândurile - să zicem că se fac mici crestături acolo - atunci în apropierea lor vin cuie. Exact acolo mă gândesc să înfig acele, iar apoi acolo să înfig mici bucățele de sârmă de cupru pe post de cuie. Merită?
#3245
Postat 22 October 2011 - 06:41 PM
Se pot folosi si bucatele de lemn de preferat esenta mai inchisa la culoare ascutite dupa modelul scobitorilor si infipte in mici gaurele, bineanteles date cu adeziv. Dupa uscarea adezivului se taie la suprafata filei si se slefuiesc. Se pot folosi chiar si scobitori.
#3246
Postat 22 October 2011 - 06:58 PM
#3247
Postat 22 October 2011 - 07:08 PM
#3250
Postat 22 October 2011 - 11:35 PM
La V-ul intors filele se termina la exterior aproape perpendicular pe fibra.
#3252
Postat 23 October 2011 - 09:30 AM
![:-(](http://www.cartula.ro/forum/public/style_emoticons/default/sad.gif)
Nu prea m-am dumirit cum să fie cuiele, aproape peste tot văd că modeșișitii le fac deschise la culoare:
![:blink:](http://www.cartula.ro/forum/public/style_emoticons/default/blink.gif)
http://shipmodeling....34/galleon1.jpg
@Leo: Eu zic să aștepți să vină cârma și echea, să vezi ce spațiu mai ai.
@Confucius: Dacă n-ați avut probleme cu fărâmiturile după executarea sabordurilor și pilirea pe margini, bravo dv.!
#3255
Postat 23 October 2011 - 10:43 AM
Cand il ajustati, piliti sau slefuiti intr-un singur sens, catre suprafata pe care este asezat, lipit.
A... Si o metoda de reparat mici ciobituri. Cu un ac pui un strop de cianoacrilat in ciobitura, si pui o aschie de furnir. Dupa uscare slefuiesti si nu se mai vede nimic.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 23 October 2011 - 10:57 AM
#3256
Postat 23 October 2011 - 11:26 AM
Leo, dacă eu tai un mic triunghi din file, fie cu cutterul, fie cu lama, fie cu forfecuța, sigur „fac rost” de 2-3 fragmente și nu mi se pare normal să fac o machetă din cioburi lipite.
Nu mai pun cianoacrilat, ci aracet - cu cianoacrilatul m-am răcit de-a binelea. Deși făcea priză instantaneu și părea că ține bine, mi s-a desprins cam tot ce am lipit cu el: scări, parapete etc. Și am folosit Loctite, nu ceva no-name, iar pe el scria că e bun pentru lemn. Adezivii care la mine țin au fost UHU de tip prenadez pentru filele de punte și aracet de tip Bastelkleber pentru rest. Mai am un adeziv de tip prenadez, Bison, dar ăla l-am folosit doar la mobilă, nu și la machetă.
#3257
Postat 23 October 2011 - 11:29 AM
Tot exemplu am dat si eu cu scobitorile, nu neaparat de urmat, doar ca idee, iar metoda nu e mai migaloasa decat varianta cu sarma de cupru sau alama, gauri oricum trebuie facute iar varful prin adancimea la care e infipt poate fi ajustat la diametrul necesar. E drept ca pot fi considerate dopuri tocmai de asta am spus ca nuanta lemnului trebuie sa fie inchisa pentru a se asemana cat mai mult cu metalul oxidat.. Dupa cum mai ziceam, doar imi dau cate o parere pe un subiect nu sfaturi de cum trebuie facut, fiecare alege propria varianta. Cand e vorba de situatii stricte e alta problema.
Ca orice material, si furnirul se produce in mai multe calitati si legat direct de asta e pretul producatorului. In logica actuala a pietei, orice intermediar intre materia prima si cumparatorul produsului final e interesat sa investeasca cat mai putin si sa castige cat mai mu7lt. Din cele constatate pana acum cazul de fata nu face exceptie de la regula, materialele folosite la marea corabie sunt destul de slabe calitativ dar faptul e justificat de politica firmei care nu vinde kitul ci revista, componentele galionului fiind bonus la aceasta. Oricum, pentru o prima nava - pentru unii - iese destul de bine iar meseria de obicei se invata pe materiale care creaza probleme, nu pe cele ideale.
Pe dos - deci, oarecum s-a dovedit a fi avut dreptate, si nici macar nu a trecut mult timp.Scuze dar ai postat in timp ce eu scriam.
Aceasta postare a fost editata de traian: 23 October 2011 - 11:34 AM
#3259
Postat 23 October 2011 - 11:47 AM
Nu migăleala era obiecția mea, ci dimensiunea și culoarea. Urmele de scobitori mi se par prea mari, iar pentru culoare întrebam cum e mai bine. Nu cred că în realitate cuiele străluceau precum alămurile frecate pentru paradă, cum strălucesc în imaginea indicată de mine într-o postare de mai sus, și sunt surprins că la lucrări premiate prin expoziții cu ștaif cuiele și tunurile strălucesc ca aurul. Pur și simplu vreau să-mi dau seama de scara valorilor pentru modeliști, care scară pare a fi diferită de ce mi se pare mie natural, ase vedea și comentariile mele de la diorame.
@Leo: N-a fost nicio intenție de contrazicere, doar mici prezentări ale problemelor concrete. De exemplu se poate prea bine ca adezivul de tip cianoacrilat folosit de altcineva să fie mai rezistent decât cel folosit de mine și e bine de știut.
#3260
Postat 23 October 2011 - 11:58 AM
Leo2003, la 22 October 2011 - 06:58 PM, a spus:
Am intalnit ambele variante, cred ca si real folosite, dar inclin spre varianta V intors. Recunosc a nu avea documentare solida in domeniu dar majoritar asta e folosit. Daca am lua-o pe partea cu calculele, in zona oglinzii, fortele preponderente sunt in special de sus in jos si radial in borduri spre etambou. La varianta V tendinta de apasare ar contribui la o sl;abire a imbinarii intre file implicit cu distantarea lor pe cand la varianta V intorstendinta e de strangere intre file asta contribuind la soliditatea constructiei. Si oricum arata si mult mai bine.
#3261
Postat 23 October 2011 - 12:08 PM
Acu' sa stiti ca si modelistii cu state vechi, nu plevusca ca noi, se contrazic (intre ei) ... mama, mama.
Io, din gresala, am provocat o discutie (nu aici) care s-a terminat destul de neplacut cu privire la existenta, sau nu, a manerelor pe tunurile navale din epoca.
Nu am nici cea mai mica intentie sa mai declansez una cu privire la cuie, versus cepuri conice din lemn, etc. Asa ca, pentru mine, chestiunea cu "ce este cuiele si ce vrea ele" in constructia vechilor corabii este "case closed", vorba unui "destept" in viata.
![Imagine postata](http://www.cartula.ro/forum/public/style_emoticons/default/drinks.gif)
@Traian Pai tu crezi ca am facut modificarea numai ca m-ai rugat, s-au mi-a aratat cineva o poza? Pot sa va arat si io poze cu desenul exact pe dos.
![Imagine postata](http://www.cartula.ro/forum/public/style_emoticons/default/rofl.gif)
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 23 October 2011 - 12:28 PM