Eu am tăiat filele la 45 de grade cu cutterul, pe un suport pe care am desenat cu creionul două linii la 45 de grade, una pe care am aliniat fila și alta pe care am aliniat rigla de ghidaj a cutterului.
Am umezit filele cum a zis Leo și a mers, le-am putut tăia. De lipit, le-am lipit cu aracet, că fiind umede n-am avut încredere în priza făcută de prenadez. Rezultatul e în poză. Îmi cer scuze, acum nu am un aparat care face poze mai clare. În plus, filele strălucesc diferit în funcție de unghiul de privire, iar pe fotografie aspectul se vede nasol de tot.
Filele sunt extrem de friabile, necazul este că sunt crăpate între fibre. Dacă se trece degetul pe margine se simte imediat cum se ridică țepele. Asta n-ar fi mare lucru, că manevrând cu grijă și lipind, se țin. Problema este la confecționarea pieselor foarte mici, cum ar fi micile bucățele de deasupra orificiului pentru eche. Imediat te trezești cu fărâmituri în mână. Cu cutterul n-am reușit neam să le tai. Cel mai bine a mers cu forfecuța de unghii (Leo a scris odată cu mine, la preview am văzut că și el a folosit o forfecuță).
N-am filat „dintr-o bucată”, urmând să decupez apoi orificiile, ci am confecționat piese, pe care, după uscarea aracetului le-am pilit puțin (foarte puțin) pe margini. Cauza este tot friabilitatea.
Mai este o problemă: filele nu sunt la fel de late, lățimea lor variază între 4,5 și 5 mm, „tocmai bine” să nu se alinieze la îmbinarea de 45 de grade. Am sortat și la fiecare filă am tot comparat cum arată îmbinarea și am ales lățimea filei care realiza cea mai corectă îmbinare.
Și încă o problemă: în urma umezirii filele se curbează puțin. Trebuie lipite pe partea concavă, altfel marginile se ridică (neuniform) și suprafața iese de parcă ar fi scorojită - m-am fript la o filă și a trebuit s-o înlocuiesc.
Cu puntița din față, mie mi s-a aliniat în continuarea covertei, conform selaturii. Este la nivelul exterior al filelor și am decupat puțin din ea în dreptul filelor ca să intre în fante. Și la mine apare o mică frângere pe contur, o să caut o rezolvare când o să vină piesele de umplere a provei (pe la nr. 40).
Cu cleștele de curbare a filelor, am o idee, o să v-o prezint după ce o realizez practic (azi-mâine)
Aceasta postare a fost editata de pe_dos: 21 October 2011 - 11:12 AM