Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
Postat 18 October 2011 - 05:24 PM
Oricum galionul meu arata la momentul actual de parca ar fi scapat din vreo 3 cruciade, e nefinisat, prafuit, plin de chit etc, deci va rog sa numai aruncati si voi cu pietre
Postat 18 October 2011 - 06:02 PM
Maine voi pune furnirul intr-o carpa uda si il voi lasa 1-2 zile inainte de al folosi. Poate mai castiga in umiditate si devine mai prietenos.
Habar n-am daca metoda e buna sau daca va da rezultate.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 18 October 2011 - 06:26 PM
Postat 19 October 2011 - 08:05 AM
Leo2003, la 18 October 2011 - 06:02 PM, a spus:
Clipboard01.jpg
Maine voi pune furnirul intr-o carpa uda si il voi lasa 1-2 zile inainte de al folosi. Poate mai castiga in umiditate si devine mai prietenos.
Habar n-am daca metoda e buna sau daca va da rezultate.
Salut Leo. Ai dreptate cu furnirul uscat, asa se trateaza. Se umezeste cu o cirpa uda dupa care se lasa aprox. 24 ore intre doua suprafete plane dar strinse intr-o presa pentru a nu se deforma. Deasemenea la lipire, trebuie ca aracetul sa fie in contact cu toata suprafata de lipire si sa nu ramina goluri intre furnir si suprafata respectiva.
Postat 19 October 2011 - 11:00 AM
Am de gand sa asez si furnirul in acelasi fel. E insa mai dificil decat la filele de bordaj. Am facut proba cand am furniruit curbat interiorul bordajului de punte si al bucatii de placaj cu decuparile pentru tunuri.
Postat 19 October 2011 - 12:15 PM
Întrebare: având în vedere fragilitatea furnirului, este cazul să se facă așa, sau nu merită?
LE: Cineva, nu aici pe forum, spunea că furnirul foarte uscat este fisurat între fibre, și că apa nu reface fisurile alea. Sunt curios care este situația în cazul filelor noastre, adică să spuneți dacă filele umezite sunt tot așa de friabile sau nu.
Aceasta postare a fost editata de pe_dos: 19 October 2011 - 12:21 PM
Postat 19 October 2011 - 01:51 PM
Furnirul uscat prea tare crapa iremediabil la manevrare. Furnirul nu se aschiaza daca este taiat cu o scula foarte bine ascutita. Solutia cu hirtia (caserare) pusa doar pe o parte creaza tensiuni in lungul fisiilor care se pot torsiona.
Postat 19 October 2011 - 03:13 PM
Ceilalți vor trebui să aștepte o săptămână ca să vadă ce mi-a ieșit.
Deci nu mai pun hârtie.
Am cașerat în viața mea cartoane și așa este cum zice Z-mare, la uscare hârtia se contractă, ceea ce face să se curbeze cartonul. Probabil la fel se întâmplă și cu alte materiale. Bănuiesc că de aia se vorbea pe forum că „pansarea” suprafețelor trebuie făcută pe ambele fețe, ca să se compenseze tensiunile.
Postat 19 October 2011 - 07:40 PM
Dimineata am pus toate filele de furnir intr-o carpa uda si stoarsa. Apoi carpa cu filele am pus-o intr-o punga de plastic. Au stat asa fix 8 ore dupa care m-am apucat de treaba. Se lucreaza cu filele excelent exact ca si cand ai lucra cu file de punte (din alea albe). Nu am nicio "ciobitura" si am placat toata pupa.
O sa vedeti maine cand voi pune poze.
In consecinta folositi-o cu toata increderea.
Si mie mi se pare puntea prova cam inclinata... dar la cate corabii am vazut io... Asa s-a asezat asa am pus-o. A.... Ca sa intre am decupat din bordaj. Mi s-a parut mai comod.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 19 October 2011 - 07:57 PM
Postat 19 October 2011 - 11:05 PM
Confucius, la 18 October 2011 - 02:07 PM, a spus:
Am folosit-o si eu aseara. Nu pot sa zic ca sunt incantat de ea. Mi se pare buna pentru acoperit gaurele/santulete. Dar pentru partea de modelaj, de reconstituire, cred ca as avea probleme cu ea. Cu ce m-am luptat eu:
- nu mi se pare suficient de fina. Probabil ca pentru chituirea primului strat de bordaj e ok, dar in cazul lui Bismarck, de ex., nu as folosi-o pentru al doilea strat inainte de vopsire.
- aplicarea mi s-a parut greoaie, face destul de greu priza pe lemn, a trebuit sa insist cu spatula de care se tot lipea
- nu a fost prietenoasa nici la smirgheluit, am consumat o gramada de smirghel pentru ca forma un fel de pasta care infunda granulele smirghelului. Am lasat sa se usuce 24h, Probabil ca e din cauza rasinei din compozitie.
Noroc ca nu am avut de astupat decat niste santulete mici.
O sa fac o proba si la Chit de lemn de la aceeasi firma (vine si cu un intaritor), in speranta ca va fi mai fin.
PS: am aplicat instructiunile de aplicare de pe cutie :)
Postat 20 October 2011 - 09:35 AM
Daca ai probleme de aderenta cel mai simplu e sa umezesti lemnul si sa mai adaugi apa in bucatica de pasta pe care o pui la inceput pe lemn.
Orice acril dens imbacseste smirghelul. Pentru modelare recomandarea mea este chit acrilic pentru lemn si zidarie. E ceva ca o vopsea lavabila alba foarte vascoasa. E ieftin, face priza buna, sunt multe sortimente disponibile pe la magazine. E bine de luat unul de calitate (adica fin). Avantajul acestor chituri este ca dupa uscare raman poroase si sunt ceva mai friabile pentru ca in folosirea lor curenta ele se smirgheluiesc (tot imbacsesc ceva, dar mai putin). Dupa uscare devin destul de dure.
Pentru orice chit slefuirea cere mana buna si rabdare ca sa obtii un contur perfect al suprafetei, fara valuri, pentru ca dupa aplicare suprafata rezultata este neregulata si exista intotdeauna o diferenta intre duritatea chitului si cea a materialului pe care e aplicat, ceea ce face slefuirea neuniforma.
La SIB pentru astfel de cazuri (exista diferente in grosimea filelor de la DeA....) eu am folosit o metoda mai usoara de rectificat suprafata: in zonele cu adancituri (0.5 -1mm max) am lipit peste fila bucati ramase din filele false pentru punte. Dupa uscare am slefuit suprafata. Avantajul este ca filele false sunt dintr-un lemn moale si proetenos la lucrat. Nu stiu daca e cea mai buna solutie, dar la mine a functionat fara probleme.
Postat 20 October 2011 - 11:04 AM
Dupa ce slefuiesc fin bordajul (pentru a fi vizibile orice neregularitati de suprafata), dau de cateva ori cu smirghel cu granulatie mare pentru a creste rugozitatea suprafetei. Astfel adezivul prinde mai bine (creste suprafata de contact).
Postat 20 October 2011 - 06:33 PM
Postat 20 October 2011 - 09:18 PM
nu pun in discutie experienta ta, sau mai stiu eu ce detalii; este doar parerea mea si daca deranjeaza imi cer scuze de pe acum.
parerea mea e sa mai aplici un rand peste doar maro.
respect!