Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
#3164
Postat 08 October 2011 - 09:40 AM
Deoarece unul dintre clienți n-a mai venit după SIB-ul reținut, omul mai are la chioșcul din Timișoara, Piața Iosefin, un set cu numerele 23-30 din SIB. La alte chioșcuri din aceeași piață se mai găsesc și alte numere disparate.
#3170
Postat 11 October 2011 - 09:34 PM
Are aderenta imediata si de lunga durata.
nu stiu de ce cred ca va fi dificala bordarea fara un adeziv rapid....
cat despre aracet peste chit, cati ati incercat? eu unul am incercat si se face piatra.Multumesc oricum pt griji!
#3176
Postat 15 October 2011 - 07:54 PM
Referindu-ma strict la intrebarea lui dan, eu imi amintesc ca in DVD-ul de prezentare, tipul de acolo lipea filele de furnir cu un soi de prenadez.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 15 October 2011 - 08:17 PM
#3177
Postat 16 October 2011 - 08:02 PM
Dar ideea era cu decupajele pe partea sectionata. Eu am incercat o combinatie intre o fotografie care am vazut-o pe aici pe topic pusa de cineva (am pus-o si eu pentru aducere aminte), ceea ce zice DeA si inspiratia personala.
#3178
Postat 16 October 2011 - 09:02 PM
Prenadezul, in timp, la machete din lemn, pe portiuni unde lemnul are chiar si usoare tensiuni cedeaza.. Cui ii place, foloseste, mie nu imi place si nu folosesc decat la caucioace si la piele.
,,Discutandum'' era licenta.
Aceasta postare a fost editata de traian: 16 October 2011 - 09:04 PM
#3179
Postat 16 October 2011 - 10:40 PM
Eu zic că am lemn relativ curat, cu foarte mici urme de chit în 2-3 adâncituri locale care nu au o suprafață mai mare de 2 x 15 mm.
S-a spus că adezivii acrilici se întăresc prea repede și dacă greșești e jale. În plus, în timp devin casanți și piesele se desprind (asta am observat și eu, am renunțat la ei unde sunt tensiuni).
Atunci am zis că ar trebui un adeziv elastic, dar zici că prenadezul nu ține.
Cu adezivi bicomponent, deși pot să procur, n-am lucrat niciodată, nu știu să lucrez cu ei, nici dacă țin sau nu, nici în cât timp fac priză.
S-a spus pe forum (tu sau Z-mare, nu mai caut) că pentru lemn aracetul e sfânt. Însă timpul după care face priza este relativ mare. Nu știu cum să procedez ca să țin filele din a doua filare în poziție până se întărește aracetul. Bănuiesc că nu cu degetele, nu cu cleme (n-am cum prinde), nu cu ace (rămân urme). În plus, aracetul care iese de dedesubt printre file murdărește fila pe exterior. Prenadezul se poate curăța ușor cu bățul, dar aracetul doar prin șlefuire. Vine șlefuit și acest al doilea strat de filare? Aveam impresia că va rămâne cu aspectul natural de scândură.
Să nu-mi spună cineva să comand de prin Germania vreun un adeziv special pentru modeliști, care se întărește taman în timp convenabil, că nu-mi convine. Nu sunt modelist de profesie ca să mă dau peste cap după materiale și vreau să mă descurc cu adezivi care se găsesc în magazinele locale, care magazine nu sunt de tip „hobby”, ci librării, Kaufland și materiale de construcții obișnuite.
Mulțumesc pentru orice indicație avizată.
#3180
Postat 17 October 2011 - 01:28 AM
Adezivii acrilici sunt si ei pe categorii, sunt adezivi cu priza spre 1 min si mai putin casabili. Rezistenta lipiturii e data si de cat patrunde adezivul in fibra lemnului, cei cu priza rapida formeaza doar o pelicula aderenta de suprafata care in cazul lemnului e mai putin rezistenta in timp.
Adezivii bicomponenti sunt incomozi in machetarie, pateaza si sunt mai greu de slefuit dupa intarire.
Adezivul / lipitura se poate si ,,ajuta'' prin preformarea filei dupa curbura corpului, lipsa tensiunilor sau micsorarea acestora scurtand mult timpul de lipire. Ar mai fi o problema, timpul, desi destul de limitat nu trebuie sa fie prioritar in detrimentul calitatii. E de preferat un model pentru care s-a alocat un timp mai lung dar care rezista unuia lucrat rapid si care la fel de rapid incepe sa se desfaca.
Parerea mea, dar discutia ramane deschisa.
#3181
Postat 17 October 2011 - 09:22 AM
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 17 October 2011 - 09:24 AM
#3182
Postat 17 October 2011 - 11:53 AM
#3183
Postat 17 October 2011 - 12:00 PM
Deci, cum zice traian, rezistența lipiturii e data și de cât pătrunde adezivul în fibra lemnului. Pătrunde mai bine dacă este subțire. Pe de altă parte, la lipire trebuie să fie cât mai vâscos. Două condiții contradictorii. Atunci este bine să se ungă piesele cu aracet subțire, apoi să se lase ceva timp să se îngroașe și abia apoi să se pună piesele în contact?
Coincidență, am adeziv cum zice Leo, în tub de 50 ml. Ieri am lipit cu el o filă de punte din aia de bambus de 0,5 mm pe o filă de bordaj. Azi dimineață am tras de fila de punte și s-a rupt fila, nu s-a desprins. Bănuiesc că unde nu sunt tensiuni merge. Adezivul ăla l-am mai folosit la lipit placajul pe un scaun acum vreo două luni și un petic pe o cameră de bicicletă acum o lună. Deocamdată ține în ambele cazuri, dar la scaun nu sunt practic tensiuni, piesele sunt îndoite ]n prealabil. Oricum, la machetă chiar și DeA recomandă îndoirea filelor în prealabil, în filmuleț prezintă un clește special pentru asta. Cu cleștele ăla e iar o poveste, am senzația că poate fi înlocuit cu micul patent fără dinți din trusa de traforaj și un mic cui.