Postat 17 October 2011 - 01:28 AM
Nu pot sa fac recomandari, imi pot doar exprima opinia fata de unele aspecte. Pentru lucrul cu lemnul ,,sfant'' ramane aracetul. Chiar si cel obisnuit de la ferometal poate fi ajutat sa faca priza mai repede daca inainte de folosire, cantitatea estimata e lasata cateva ore descoperita, in actualul anotimp undeva mai la caldura pentru a deveni mai vascos. Ceea ce se evapora e apa din solutie, adezivul e suspensia care va face priza mai rapid. Sunt diferite marci de aracet, unele cu priza rapida din fabricare cum e ,,Bison'' ul. Am gasit pe piata un adeziv tip aracet, Vinilfix in bidonase cu cioc de 200 g. cu priza in 2 - 3 min dar cu dezavantajul ca nu e transparent, merge doar pe interioare, pe exterior lasa pata alb mat. Dar ca timp de lucru si rezistenta e super. De la aracet obisnuit ,,Aderol'' KADL 4530 ( e in borcane din plastic de 400 g ) am scos timp de priza de 4 - 5 min functie de temperatura ambianta. A nu se confunda cu timpul de intarire finala care e spre 24 h
Adezivii acrilici sunt si ei pe categorii, sunt adezivi cu priza spre 1 min si mai putin casabili. Rezistenta lipiturii e data si de cat patrunde adezivul in fibra lemnului, cei cu priza rapida formeaza doar o pelicula aderenta de suprafata care in cazul lemnului e mai putin rezistenta in timp.
Adezivii bicomponenti sunt incomozi in machetarie, pateaza si sunt mai greu de slefuit dupa intarire.
Adezivul / lipitura se poate si ,,ajuta'' prin preformarea filei dupa curbura corpului, lipsa tensiunilor sau micsorarea acestora scurtand mult timpul de lipire. Ar mai fi o problema, timpul, desi destul de limitat nu trebuie sa fie prioritar in detrimentul calitatii. E de preferat un model pentru care s-a alocat un timp mai lung dar care rezista unuia lucrat rapid si care la fel de rapid incepe sa se desfaca.
Parerea mea, dar discutia ramane deschisa.