gl_mmm, la 11 August 2011 - 09:56 AM, a spus:
Mai cunosc pe cineva care a vazut el pe un forum ca nu trebuie vopsit/lacuit nimic. A lucrat fara sa vopseasca vreo piesa si acum, vazand ca nu-i spune nimeni CAND si CUM sa faca vopsitoria, a dat o buleala de plangi, vopsind cum s-a mai putut printre coaste, grinzi si alte lemne. Se vede ca dreaq.
S-au spus multe lucruri, dar acesta este unul care merită comentat.
S-a spus că lipitura ține mai bine la lemn pe lemn nevopsit. Deci să nu vopsești.
Normal că īn spațiu mic nu poți vopsi ca lumea. Deci să vopsești. Īndrumările DeA așa zic.
Pe de altă parte, filmulețul demonstrativ DeA arată macheta cānd īntr-un stadiu anterior, vopsită, cānd īn altul, ulterior, nevopsită (?). Cum să-și dea seama īncepătorul curios care dintre norme este cea corectă?
Astea sunt informațiile primite. Aplici ce crezi.
Eu vopsesc īnainte de montaj și lăcuiesc după. Dacă se folosesc vopsele pe bază de apă, care doar depun pigmentul, dar nu creează peliculă, nu este nicio problemă la lipire. Iar pelicula protectoare va fi un lac mat care se aplică după montaj, n-are cum să strice aspectul. Dacă s-au folosit vopsele care creează peliculă, īn dreptul lipiturilor unde se crede că forțele vor fi mari (la piese care vin curbate la lipire), iar tensiunile reziduale vor tinde să desprindă lipitura, pelicula trebuie īndepărtată, de exemplu prin șmirgheluire. Īntrucāt eu folosesc acrilice, care fac o mică peliculă, unde vine lipit, șmirgheluiesc. Nu mult, atāt cāt să se vadă zgārieturile pe lemn.
Intrebare (și eu am fost īntrebat, dar n-am știut ce să spun): vopsiți pe interior filele care vor fi vizibile prin zona opusă deschisă, sau nu? Dacă vopsiți o faceți īnainte de lipire, sau după? Pe cei ce fac SIB-ul īnchis pe ambele părți nu-i privește īntrebarea.