Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
Postat 05 August 2011 - 01:50 PM
Eu lucrez cu ce-mi dă DeA (de kitul de BIS nu mă ating), așa că voi relua bordarea peste o lună, când mai capăt file. Din cele 21 de bucăți primite, 11 am folosit lângă chilă, 2 lângă brâu, iar 8 (pe sortate) au o nuanță foarte frumoasă și uniformă și le păstrez pentru a le folosi la tribord în partea care va fi neacoperită de filele exterioare, că nu știu ce amestecătură de file mai dă DeA și nu vreau să arate pestriț, ca cele de lângă chilă.
Postat 05 August 2011 - 02:22 PM
pe_dos, la 05 August 2011 - 01:50 PM, a spus:
Eu lucrez cu ce-mi dă DeA (de kitul de BIS nu mă ating), așa că voi relua bordarea peste o lună, când mai capăt file. Din cele 21 de bucăți primite, 11 am folosit lângă chilă, 2 lângă brâu, iar 8 (pe sortate) au o nuanță foarte frumoasă și uniformă și le păstrez pentru a le folosi la tribord în partea care va fi neacoperită de filele exterioare, că nu știu ce amestecătură de file mai dă DeA și nu vreau să arate pestriț, ca cele de lângă chilă.
Salut pe_dos. Aceeasi idee cu nuantele de file o am si eu. Pe partea vizibila la interior ai de gind sa le lasi normal sau le dai cu o culoare de bait sau lac ?.
Apropo... Daca crezi ca nu-ti mai trebuie kitul BIS, eu inca caut toate numerele nemontate . Mi sa pus pata sa-l fac si pe Bismark.
Bafta si un week end placut
Postat 05 August 2011 - 03:06 PM
Iartă-mă, nu vând kitul, vreau să fac și BIS-ul, dar după ce mai prind experiență cu SIB-ul, că am văzut că modelismul este, totuși, „o meserie”.
@johnreno36: Parcă nu sunt acoperite chiar complet cu furnir, mai sunt „căpețele” vizibile:
http://www.modellist...no/Galeone1.jpg
V. și primul număr al revistei.
Aceasta postare a fost editata de pe_dos: 05 August 2011 - 03:12 PM
Postat 05 August 2011 - 05:12 PM
O mica observatie totusi. Nu era necesar sa mai baituiesti cantul coastelor dupa slefuire. Aracetul face priza mai buna "pe curat". Baituiai coastele numai in zona vizibila a bordului deschis.
Din ce vad eu, e bait pe baza de apa si pana la urma nu-i mare bai.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 05 August 2011 - 05:46 PM
Postat 05 August 2011 - 09:37 PM
bobby, la 05 August 2011 - 07:37 PM, a spus:
Înțeleg unde bați, adică 15 RON doar pentru atât.
Totuși, o să răspund „serios”: da, atât. Deci, lângă chilă pentru trei rânduri mi-au trebuit 11 file (cele două albe de galbord mi-au ieșit dintr-o singură filă tăiată pe diagonală). Pupa n-am șlefuit-o încă și nici nu mai șlefuiesc nimic până nu filez tot bordul. Două file am pus deasupra brâului. Cu cele 8 puse deoparte iese socoteala de 21 - cât a dat.
Postat 06 August 2011 - 12:27 AM
Si un motiv pentru care imi place hobby-ul asta (saracii or sa afle mult mai tarziu ca piesele pe care le-au baituit si le-au pilit nu au folosit la nimic):
Acum.. problema. Desi din poze puntea pare cam galbuie, e de la aparat, ea e un fel de crem care mie imi place foarte mult. E bait de castan amestecat cu mahon, diluate foarte mult, baituri pe baza de apa luate din Obor. Eu lucrez numai seara/noaptea in bucatarie, la lumina unui bec economic. Toate culorile le-am potrivit sub becul ala. Zilele trecute, intr-o dimineata am dus-o in sufragerie, si cand am vazut puntea la lumina zilei era sa cad jos... este... un fel de visiniu deschis :( Nu puternic, dar sigur nu seama cu SIB-ul de seara :)
In momentul asta stau si ma uit la ea si habar n-am ce sa fac. Am incercat cu alcool izopropilic sa frec putin puntea dar nu a avut efect (ma rog, a avut efect advers, in sensul ca pigmentii de bait s-au acumulat in puncte). Am incercat pe o punte care nu se vede, nu pe cea superioara. Am incercat sa spal cu apa, pe un betigas de urechi, intr-adevar se deschide nuanta dar tot pe acolo e. Mai sus ziceam ca la lumina zilei se vede aiurea, adevarul e ca la lumina soarelui se vede asa, atunci cand razele soarelui bat pe ea. In casa, la semiumbra, se vede OK. Sa incerc un lac mat, oare? Sau vorbesc prostii...
Cand o sa-i fac suportul, o sa-l fac mai inalt, ca sa am loc pentru:
Sfantul Ioan Botezatorul
(a se vedea numai seara)
O sa incerc maine sa fac niste poze, poate va pot arata nuanta, desi la cum ies cu aparatul asta...
Aceasta postare a fost editata de moflea: 06 August 2011 - 12:29 AM
Postat 06 August 2011 - 05:46 AM
Si un motiv pentru care imi place hobby-ul asta...
Cu asemenea ajutoare de nadejde,nu-ti face griji ca o sa recuperezi si timpul,si-ai sa o scoti si la capat.Sa-ti traiasca micutii ...iar daca ii initiezi de la varsta asta,ca maine poimaine o sa aveti acasa o intreaga flotila...
sa ai spor
Postat 06 August 2011 - 06:34 AM
Becurile alea de care zici au un IRC (indice de redare a culorii) foarte prost. E normal ce s-aintamplat.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 06 August 2011 - 06:36 AM
Postat 06 August 2011 - 08:26 AM
asa se intampla cu baitul cand il diluezi, ca sa iasa calumea trebuie dat nediluat cu aerograful, eu am spus ceva mai in spate despre treaba asta
Aceasta postare a fost editata de bobby: 06 August 2011 - 08:44 AM
Postat 06 August 2011 - 09:12 AM
Am folosit o punte pe care o am de la un prieten care a renuntat.
Am folosit 4 nuante de bait, pe baza de apa nediluat. De la stg. la dr.: nuc, mahon, cires, stejar.
Zunele baituite de jos au fost sterse cu clor de rufe ACE de doua ori.
Acum arata asa:
Am baituit cateva file cu bait stejar (o parte bait doua parti apa).
Arata asa.
Fiecare face insa cum crede ca e mai bine.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 06 August 2011 - 09:31 AM
Postat 06 August 2011 - 09:46 AM
nu are absolut nicio legatura baitul ala cu esenta naturala, nucul nu e negru, mahonul nu e maro, iar stejarul nu e "rivanol"
si daca moflea se hotaraste - o foaie de tei cadou ca sa refaca puntile
eu cu tei le-am facut
Postat 06 August 2011 - 10:38 AM
1 curatarea cu smirghel pana la lemnul curat - daca baitul a patruns mult in fibra ... PA
2 vopsirea cu o culoare mai inchisa care sa acopere - bait nediluat dat cu aerograful.
3 lipit alt furnir si lasat natur.
4 acceptarea situatiei si lasat asa.
eu personal am testat toate variantele mai putin ultima si am ramas la nr 3
Aceasta postare a fost editata de bobby: 06 August 2011 - 10:39 AM
Postat 06 August 2011 - 02:31 PM
Sunt si eu adeptul naturalului promovat de Bobby, din pacate insa nu am (inca) acces la diferite nuante de furnir. Voi incerca saptamana viitoare sa dau de un fost coleg de facultate despre care mi-a soptit cineva ca ar lucra la un producator de mobila :D O sa vad daca iese ceva.
Concediu placut, Leo, plin de momente de neuitat alaturi de familie !!!