gl_mmm, la 04 August 2011 - 10:47 AM, a spus:
Ca sa nu se rupa scandurelele, eu le-am inmuiat in apa. Devin mult mai flexibile in felul asta.
Exact, și eu la fel. În apă fierbinte, partea care trebuie curbată. Muiate de mai multe ori și curbate cu mâna.
Filele se rup pentru că nu sunt debitate pe fibră, sau fibra nu e dreptă. Eu am făcut testul inițial pe două capete de file (oricum sunt mai lungi, este rezervă), la îndoire, respectiv la torsiune, și am ajuns la concluzia că fără apă nu sunt șanse unde este curbura sau torsiunea mare, adică tocmai în zonele unde se plânge SorinR. În plus, eu am ajustat fiecare filă înainte de a o lipi ca să facă contact perfect cu fila alăturată, am spus că le lipesc și pe cant. Pentru cât ați văzut în poza precedentă, plus brâul, am lucrat ieri toată ziua, de la ora 10 până la căderea nopții. Sunt în concediu, îmi permit.
Deci, am lipit câte două file simetric, apoi o oră am șlefuit altă pereche, așa a mers. Numai bine se întărea aracetul de la fila precedentă.
Ba, cuiele intră și fără gaură, și nimic nu crapă dacă sunt poziționate la mijloc. Cum ar putea fi menținute filele în poziție până se întărește aracetul fără cuie/ace?
N-am găsit pe net (poate n-am știut unde să caut) și îmi spune cineva: va veni o chilă falsă? Adică întrebarea mea este dacă chila va fi șlefuită la nivelul filelor de galbord.