bobby, la 23 July 2011 - 09:22 PM, a spus:
nu vreau sa impresionez pe nimeni, aratam doar ce am mai mesterit, le-am facut de plastic pentru ca nu am sculele necesare sa il fac din lemn
O preabunadimineata la toata lumea
Fiind duminica mai putem sta la cateva vorbe pe tema fara aspecte lucrative. Am subscris la postul lui
staric insa vin cu precizarea ca doar pentru aspectul pur tehnic. Personal apreciez orice initiativa in domeniul modelistic si stiu si cat efort se depune in materializarea acestora, asa ca pentru ceea ce faci nu pot decat sa te felicit. Pe latura tehnica insa se poate discuta. Din cate am vazut pana acum, majoritatea isi doresc o corabie cat mai ,,adevarata'' si isi dau tot interesul pentru asta. Daca in multe privinte s-au facut abateri (necesare sau explicabile) de la indicatiile kitului, sunt unele lucruri de care totusi si in special daca se doreste o continuitate creativa in domeniul modelistic, trebuie tinut cont. Un model, indiferent care ar fi el implica ceva munca si ceva investitii pentru a arata cum trebuie la final, iar pentru asta e necesar de urmat niste reguli. Sunt modele din plastic, din carton, din tabla, fibre sau mixturi la cele functionale, toate modele deosebite insa consider eu ca cele mai frumoase raman modelele statice din lemn, special corabiile. Sunt o multime de elemente ale lor care constructiv pot fi realizate din diverse materiale si aduse la aspectul original dar pentru corpul in sine orice inlocuire a lemnului e ceva vecin cu blasfemia. E normal, fiecare isi face modelul asa cum ii place sau cum crede ca e mai bine dar e bine de tinut cont ca de la arta la artizanat pasul e foarte mic insa diferentele foarte mari iar improvizatii de moment devin de regula obisnuinte si scad din valoarea muncii depuse. E drept ca modelismul implica de multe ori eforturi financiare mari, cel putin in patria noastra si macar in ideea ca suntem prea saraci ca sa ne permitem lucruri ieftine, daca tot facem ceva, macar sa facem bine.
Daca tevile de tun au iesit bine, special cele cu model sunt o nebunie, pentru restul de elemente singura apreciere pe care o pot face e ca sunt plastice dar, repet, e parerea mea.
In materie de dotari, problema e discutabila. Stiu ca posibilitatile materiale pentru achizitionarea sculelor necesare sunt reduse dar am vazut ca marea majoritate au indemanarea necesara pentru asi confectiona singuri unele din ele. Se gasesc prin unele vechituri din casa sau prin talciocuri la preturi acceptabile unele componente din care se pot confectiona un minim de scule, poate chiar mai performante decat unele de firma iar dintre astea, un circular e prima si destul de usor de facut. Acum, depinde de fiecare ce ganduri are pentru viitor si ce intentioneaza sa faca, eu am dat doar o parere.
O zi frumoasa va doresc.