@kodat: Eu m-am apucat de machetă înainte de a ști ceva și de a veni pe forum, așa că la început m-am luat după „instrucțiunile” DeA. Acolo scria „cu vopsea acrilică”, așa că m-am dus la fondul plastic și am luat un tub de ce aveau, culoarea care mi-a părut mai naturală a fost „umbră arsă”. E o vopsea pe bază de apă și se usucă foarte repede, în 10 minute. Dau câte 2 straturi. M-am hotărât să dau cu nuanța aia tot ce vreau să fie închis la culoare, iar unde îmi place nuanța lemnului natur, nu vopsesc. Deci eu nu voi folosi alte culori pentru lemnul machetei mele. Tubul de umbră arsă mă va ține pentru 3-4 galioane (nu cred că voi ajunge la asta, dar nu se știe).
Tot la fondul plastic am întrebat dacă au lac mat pentru lemn, și aveau. Ăla a fost scump al naibii (15 RON), dar nu trebuie diluant, iar pensula se curăță apoi cu acetonă pentru unghii. Până acum (punți etc.) am consumat cam o treime și sper ca sticluța să mă țină și pentru restul machetei. Dau un singur strat.
Știu că modeliștii cu experiență cunosc materiale mai ieftine (baiț + ceva de protecție), dar eu acum asta am și atunci nu arunc.
La alte culori (ancore, tunuri) vopsesc cu un spray auto drept strat pe care prinde altceva, apoi acopăr cu orice culoare din acuarelă. Sună șocant, dar pigmenții sunt aceiași, fie că provin din acuarelă, fie din alte vopsele, de exemplu cele auto. Ca să prindă pun o picătură de aracet. Apoi lacul mat asigură rezistența și protecția.
Lipirea, cu aracet. După asamblarea părții de grătar, am pensulat-o cu un pic de aracet diluat cu apă, care s-a scurs între piese. După întărire am aliniat capetele cu șmirgel și am pus aracet pe capete, apoi am aplicat piesa de ramă. O mică greutate a ținut apăsată fiecare latură câteva minute până confecționam o piesă de la celălalt grătar. Aracetul l-am luat de la Kaufland, îi zice Bastelkleber („clei de bricolat”, pe nemțește ei îi spun chiar „clei de bărci”), care se vinde pentru uz școlar cu 2 RON un flacon de 40 g, cu sistem de închidere și tot ce vrei - foarte comod. Este foarte rezistent.