fulgerica, la 19 June 2011 - 03:13 PM, a spus:
Sunt totusi unele surse care afirma ca a exixtat si nimic nu sustine ca nu ar fi existat. Faptul ca nu se gasesc planuri nu e si o dovada de nonexistenta, perioada e destul de indepartata, nava a fost construita din ce se zice de mesteri venetieni iar acestia erau mai secretosi in privinta mestesugului si mai e vorba si de o clasa de nave pentru care se folosea in genere acelasi plan cu mici modificari de amenajare pe care proprietarul il boteza dupa propria dorinta. Sunt cazuri de nave din epoca moderna pentru care nu se gasesc planuri sau nu sunt detaliate, motivatiile fiind multiple, una din ele fiind sistemul legislativ de arhivare care nu prea tine cont de existenta hobystilor. Sunt opinii ca Sf. Ioan ar fi nava cu care John Blackthorne ar fi bantuit prin Japonia desi din unele descrieri de amenajare din Shogun nu prea pare.
Dar nimic nu indreptateste a spune ca nu a existat si chiar daca am fi fost in posesia celor mai detaliate planuri tot ar fi aparut unele mici deficiente in constructia modelului. Singura mare carcoteala pe care eu o am e ca in general. la un kit pe care dai bani e de asteptat o proiectare si realizare de calitate care sa nu creeze probleme la montaj dar asa ceva e doar un vis, nimic nu e perfect.