Leo2003, la 12 Feb 2011, 00:24, a spus:
sa asteptam si opinia lui crios.
Multumesc pentru incredere!
Pe cei care vor sa realizeze curbura puntilor in plan transversal, asa cum ar fi normal dealtfel, si nu au ceva experienta, ii sfatuiesc sa nu incerce. Risca sa compromita lucrarea si ar fi pacat.
Pentru cei ce se afla la inceputul modelismului si incep cu aceasta nava, recomand sa urmareasca instructiunile date de catre DeAgostini.
De ce? Pentru ca indiferent cum ar fi acestea, vor duce catre realizarea sigura a machetei.
Pentru cei cu mai multa experienta una din solutii ar fi:
- inlocuirea traverselor oferite cu altele, avand suprafata superioara curbata, astfel incit in axa navei sectiunea traversei sa ajunga de la 4x4 (la coaste) la 4x6-7. Cred ca la scara acestei machete sageata in axa navei nu e mai mare de 2-3mm. Asta pentru o curbura simplificata, in arc de cerc. Aici mai trebuie studiat.
- refacerea puntilor dintr-un placaj mult mai flexibil;
Pentru cei cu mai multa experienta ... ei stiu deja asa ca solutia este pentru cei cu mai putina experienta si mai mult curaj
Metode sunt doua
- cea amintita de Leo2003
- metoda curbari traverselor
Pentru ambele metode este bine de facut un sablon astfel incat curbura sa fie aceiasi la toate traversele. Placajul, mie personal, mi s-a parut destul de docil, dar in situatia in care nu se lasa curbat la mana, fara prea mare efort, poate fi inlocuit cu un placaj ceva mai subtire sau chiar cu furnir pe care sa se lipeasca un rand de file si pe partea de jos.
Asta este situatia care poate fi aplicata atunci cand sunt deja toate piesele necesare realizarii osaturii.
Sunt metode care ajuta la aducerea cat mai aproape de ceea ce ar trebui sa fie, insa pentru o sectiune "adevarata", intreaga osatura ar trebui inlocuita ... sau mai exact, totul trebuie regandit.
Fiecare va merge pe calea care ii este permisa de cunostinte, curaj, scule, pasiune, chef, etc.
Bafta!