Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
Postat 10 June 2011 - 11:01 AM
primele 2 fotografii sunt cu modul cum am ales sa pun intaritoarele pentru filele cu care se va face bordarea:
A 3-a fotografie e cu felul cum am decis sa captusesc catarea pentru parapet, astfel incat sa aliniez parapetul cu partea exterioara a coastei, ca sa vina si mai bine cred ca mai trebuia sa mai pun o bucatica din aia de fila (selectia2), undeva mai in dreapta se vede cum incerc sa repar gafe, coasta respectiva mi s-a strambat cand am pus puntile (aracetul inca nu se uscase) astfel ca s-a inclinat inspre babord. Acum sunt nevoit sa o pilesc la babord si la tribord sa mai adaug material (bucati de file din cele ce mi-au ramas de la filarea puntilor). o astfel de coasta mai am si inspre prora. Greseli de superincepator, ceea ce de altfel si sunt!! Coastele am ales sa le colorez cu acrilice, imi sunt mai la indemana, si prin natura meseriei si aexperientei mele de pana acum (nu in navomodelism, fiti sigur)
Inca cateva cu imagini generale asupra corabiei:
Inca nu am facut usi sau geamuri!! Am ales sa filez peretii aia pentru incaperile de sub duneta cam pripit, Am sa filez peste in modul cum a filat si staric, cred, mi-a placut foarte mult cum a iesit la el, de aceea il rog sa de si cateva detalii, cel ptin despre modul cum a colorat filele!! Usitele inca nu m-am decis cum sa le fac, ferestrele .......... prea tarziu, doar daca dezlipesc acei pereti pentru a-i reface!! Sper sa nu fi ocupat spatiul degeaba cu postarile mele banale!!
Aceasta postare a fost editata de SorinR: 10 June 2011 - 11:49 AM
Postat 10 June 2011 - 11:45 AM
Postez doua poze , poate te vor ajuta si cateva sfaturi care poate-ti vor fi de folos.
tai doua bucati de carton dupa forma peretilor pe care iai lipit si-ti construiesti fereastra pe carton, asta dupa ce inainte ai desenat pe cartonul respectiv forma geamului sau a usii. Eu le-am facut din filele ramase de la punti, dar mai sunt si alte optiuni. dupa ce construiesti fereastra pe modelul de carton o lipesti pe peretele care trebuie. Aici ai doua alternative ,fie decupezi forma geamului pe peretele pe care il aplici fie lipesti un plastic colorat pe fereastra dupa care o lipesti pe perete.
Postat 11 June 2011 - 09:55 PM
traian, la 08 June 2011 - 10:12 PM, a spus:
Unde-i Pippa, vreau și eu!
În altă ordine de idei, cred că prima dată n-am lipit bine adaosurile alea din pupa, le-am lipit prea în față. Bineînțeles că la dezlipire unul s-a rupt și a trebuit să fac altul. Noroc de „resturile” de material. Cred că trebuie lipite ca în poze, ca să permită pilirea după linia roșie, ca să poată fi filată zona etamboului.
Postat 12 June 2011 - 10:16 AM
Ma gandesc sa pun intre primele doua coaste, atat la prova cat si la pupa, polistiren extrudat, intre partea de jos a coastelor si puntea principala.
Tot asa si intre baza chilei si puntea calei pe care am facut-o. In acest fel, voi crea, macar in acele zone, niste suprafete, care ma vor ajuta la filarea bordajului. Cred ca de marti am sa ma ocup de ce v-am spus.
Postat 12 June 2011 - 11:45 AM
Leo2003, la 12 June 2011 - 10:16 AM, a spus:
Metoda e folosita cu succes de mult timp. Am o cunostinta care la toate modelele umple spatiul dintre coaste si in zonele unde nu are magazii, cu polistiren pe care il finiseaza dupa forma corpului. Pana acum ceva timp am considerat a fi o complicatie inutila insa nevoit fiind sa o folosesc si eu am constatat ca are rezultate foarte bune.
Postat 12 June 2011 - 11:52 AM
Leo nu te enerva din cauza lor, dupa ce pui filele oricum nu se mai vad.
Eu am pitit si lufturile alea dintre parapet(copastie) si peretele frontal.
Daca am vazut bine in pozele rusilor in gaura mica de linga peretele frontal vine o pompa de apa?
Postat 12 June 2011 - 03:24 PM
johnreno36 a spus:
Pe toate corabiile e macar o pompa numita de santina cu cere se scoate apa adunata in spatiul de sub panourile de pe fundul magaziilor (santina) . pozitia e aleasa tinand cont de curbura fundului navei in asa fel ca sorbul sa fie in zona cea mai joasa. De obicei zona asta e in jurul arborelui mare.
Postat 12 June 2011 - 06:32 PM
@john Hi, hi... Nu-s nervos neam, dar tot cred ca aiurelile alea sunt complet inutile, si destul de dificil de ajustat corect dupa conturul cocii.
Postat 12 June 2011 - 06:34 PM
Sfatos, la 12 June 2011 - 03:33 PM, a spus:
Asa cum am scris si la pagina 77 a acestui topic:
crios, la 03 June 2011 - 07:47 PM, a spus:
Copastia este piesa din lemn care vine montata la marginea superioara a parapetului.
Piesle care au venit la numarul 19 nu sunt copastii ci doi parapeti.
Bafta!
Postat 12 June 2011 - 07:02 PM
Postat 12 June 2011 - 07:50 PM
staric, la 12 June 2011 - 07:02 PM, a spus:
Pentru o mai buna intelegere a termenilor mi-am permis sa dau cateva citate cu atat mai mult cu cat traducerea DeA este cam varza.
Dex on line:
"PARAPÉT s. n. 1. perete scund la marginea unei punți, a unui pod etc. pentru a împiedica căderea lucrurilor, a oamenilor. 2. prelungire a bordajului deasupra punții la nave și la unele ambarcații. "
Dictionar enciclopedic de marina:
"Parapet = prelungire a bordajului lateral deasupra puntii, sprijinita pe montanti sau pe stalpi la navele din lemn. La partea superioara a parapetului se afla copastia."
"Fals bord = fila de tabla cu care bordajul exterior al navei se inalta deasupra puntii superioare sau deasupra puntii descoperite, cu scopul de a impiedica inundarea puntii sau caderea personalului, obiectelor, marfurilor de pe punte in apa"
Bafta!