staric, la 20 May 2011, 22:59, a spus:
... nu vad nici o problema sa fie pus si atunci cand structura e inchisa
Nu este nicio problemă dacă se pun doar piesele pe care le prezintă DeA în filmuleț. Însă mecanismul DeA este incomplet, iar cine îl vede prima dată rămâne complet în ceață privind funcționarea lui.
Forțele hidrodinamice pe pana cârmei sunt foarte mari și ele sunt echilibrate de mâna cârmaciului, că altfel pana n-ar sta în poziție, ar reveni la mijloc. Evident, forța din mâna cârmaciului este mică, așa că ea trebuie amplificată de un sistem de două pârghii, echea și încă una, căreia îi voi spune în continuare „pârghia”, că nu știu care este numele ei. În prima figură (a mai apărut pe forum) este prezentat un sistem foarte avansat, unde punctul de sprijin al pârghiei este o articulație cardanică (sfera aia neagră). Împreună cu articulația dintre pârghie și eche formează un sistem cu frecări minime, foarte bun, dar foarte complicat.
La
pagina 55 a acestui topic minime a postat niște fotografii ale unui sistem real, mai simplu. Acolo se vede că articulația dintre pârghie și eche are un grad de libertate în plus (poate aluneca de-a lungul echei, ca și la mecanismul machetei DeA), ceea ce face să fie posibilă înlocuirea cardanului (cu două grade de libertate) cu un lagăr simplu (cu un singur grad de libertate), pârghia descriind doar o mișcare în plan transversal, față de mișcarea complexă în arc la versiunea cu cardan. Lagărul ar trebui să arate cam ca în a doua figură, unde capacul mai scurt decât corpul permite o fixare comodă a corpului pe suport. Aici ajungem la problemă: la DeA lagărul nu există, iar pârghia merge bălălău pentru că n-are punct de sprijin. În opinia mea, lagărul, format din bucățele mici de baghetă 2 x 2, ar trebui pus. Dacă structura e închisă și lagărul asamblat afară pe pârghie și axul ăla mic care apare în film, atunci nu mai poate fi introdus prin fanta de sus a „suprastructurii”. Logic, corpurile lagărului se montează pe punte, se introduce pârghia cu micul ax, se așează axul pe lagăre și apoi
se pun capacele lagărelor, exact ca în realitate. Pentru a putea pune capacele lagărelor trebuie ca structura să fie deschisă. Și în realitate se poate deschide structura, dar se ridică partea de sus, ceea ce la machetă nu se mai poate, ea fiind lipită.
LE: Îmi cer scuze, am uitat să scot fondul transparent original la prima poză, faceți clic pe ea ca s-o vedeți.
Aceasta postare a fost editata de pe_dos: 21 May 2011 - 06:11 AM