Din pacate in aeronautica/astronautica orice idee simpla devine extrem de complicata in realizare. Un avion/planor care poate fi demonstrat mecanic cu o simpla foaie de hartie indoita devine un pasaroi metalic din mii sau milioane de piese, un elicopter a carui model poate fi demonstrat cu 4 pene, un dop de pluta si un batisor cat de cat drept devine o chestie super complicata la 1:1, o racheta ce poate fi simulata cu un balon de cauciuc umflat sau un tub de carton cu pulbere devine la 1:1 un monstru tehnologic. De aceea maestrul Kelly Johnson scosese maxima KISS (keep it stupid simple=pastreaza lucrurile stupid de simple).
De aceea spun ca mie personal cele mai de succes mi s-ar parea solutiile simple, consacrate, cu maxim 1-2 imbunatatiri fata de tehnologia curenta. Din ce am citit eu pana acum, cel mai ieftin si rustic sistem de lansare a fost sistemul OTRAG din anii '70-'80. Tipii aia (sub conducerea unui neamt ce lucrase la NASA) isi propusesera sa faca un lansator spatial care sa nu aibe tehnologie mai complicata decat ce se gaseste in industria auto si au simplificat tot ce se putea simplifica. Ghinionul lor e ca racheta le-a iesit suficient de ieftin ca sa starneasca ingrijorari privind faptul ca s-ar putea transforma intr-o racheta balistica mult prea accesibila. Faptul ca s-au cuplat in demersurile lor cu tari precum Zairul sau Libia (in principal pt vastele terenuri de testare disponibile in desert) nu i-a ajutat in directia asta. Astfel ca au generat o gramada de controverse politice si in final au fost opriti. Ceea ce poate pe undeva e mai bine.
Tehnologia MAGLEV e una foarte pretentioasa si costisitoare fiind o provocare in sine. Cand te apuci sa faci ceva si vrei sa ai succes e bine sa ai cel mult 1-2 necunoscute. De aceea si la avioane se testeaza intai celula noua cu motor existent sau motor nou pe banc zburator existent, radar nou pe avion existent, etc.
Asta e in cazul in care cineva cum e ARCA ar vrea sa lanseze un "ceva" pe orbita joasa. Pentru ca drumul pe Luna e exclus. O misiune lunara e un cumul de proiecte in fiecare din aceste sub-proiecte Romania sau vreo echipa/institutie de-aici neavand nici o experienta. Cea mai simpla misiune pe Luna cere fonduri de sute de milioane de eur in conditiile in care ai deja tot restul de infrastructura asigurat: radare de urmarire, harti lunare, date astronomice de precizie, softuri de navigatie si aselenizare, posibilitati si experienta de telemetrie la distante interplanetare, etc. Cum spuneam...EXCLUS.
Daca tot vor sa lanseze ceva in Cosmos ar trebui sa se opreasca la schemele de rachete clasice sau daca tot le plac lansarile de pe vechicule sa inchirieze un Tu-160 sau un L-1011 si sa lanseze o racheta de conceptie si productie proprie...cam asta e maximul realist visavis de ce ar putea face. Conditia concursului e sa nu foloseasca fonduri publice sau ajutorul unor entitati finantatie prin fonduri publice deci Tupolevul ar iesi din schema pt ca e al aviatiei ruse dar tot asa de bine ii poate descalifica si sprijinul armatei romane in nave sau aeronave de asistenta asa ca momentan eu nu-mi mai dau seama care e scopul lor in aventura asta.
Aceasta postare a fost editata de MiG: 27 December 2010 - 09:10 PM