Forum Machete,Modelism,Hobby: Vopseaua acrilica Tamiya - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Vopseaua acrilica Tamiya Cum se foloseste cu succes la pensula?

#1 Useril este offline   Buss 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 504
  • Inregistrat: 25-December 09

Postat 24 November 2010 - 02:41 PM

Am deschis topicul asta si pe alt forum, asa ca voi da un copy/paste.

"Salutare.

Am deschis acest thread pentru ca nu stiu cum sa folosesc vopseaua tamiya acrilica la pensula. Sa va zic cum am procedat pana acum si a cam iesit nimic.

Am amestecat cam 5-6 minute vopseaua cu un bat de inghetata. Apoi vreo 2-3 minute am agitat-o. Eu zic ca s-a omogenizat bine. Este de consistenta unui lapte mai gros dupa toate zgaltaelile. Apoi am luat cu o pipeta, am pus intr-un dop de sticla de plastic. Cu alta pipeta am pus tot atatea picaturi de alcool izopropilic (am citit ca asta ar fi bun in loc de diluantul tamiya). Si amestec bine-bine cu pensula. Dau pe macheta, la prima vedere se comporta exceptional. Dar dupa cateva minute cand incepe sa se usuce observ ca se vede prin vopsea, acoperire nici 50% cred. Zic ok, dau 3-4 straturi si iese ok. Cand dau cu pensula a doua oara a doua zi, banuiesc ca ar fi trebuit sa se usuce in mai mult de 24 ore, se ia si primul strat de vopsea pe pensula cand dau. Ma apuca niste nervi grozavi si aabndonez totu. Peste cateva zile incerc iar, cu diverse proportii de dilutie, alti diluanti, vreo 10 pensule dar exact acelasi rezultat.

As vrea daca se poate sa=mi spuneti unde gresesc?"

#2 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior
  • Postari: 1783
  • Inregistrat: 21-October 08

Postat 24 November 2010 - 04:27 PM

Raspunsul primit pe acel site e 100% corect. La aerograf merg excelent. La pensula nicio sansa. Se pot folosi doar pe suprafete extrem de mici, pentru ca o alta revenire cu pensula rupe stratul anterior.

#3 Useril este offline   Buss 

• Membru senior
  • Postari: 504
  • Inregistrat: 25-December 09

Postat 24 November 2010 - 05:41 PM

Desi ma intriga foarte mult, pt ca am vazut multe machete vopsite integral din pensula cu aceste vopsele, o sa le abandonez pana ce iau aerografu. Oricum daca sunt persoane care au reteta secreta, va rog da-ti un share aici. :D

#4 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 25 November 2010 - 09:57 AM

Salut,
incearca sa experimentezi diferite concentratii de vopsea/diluant.
Acrilicele de la tamiya sunt excelente dupa parerea mea, fiind cele mai bune vopsele acrilice pentru modelism. Se usuca extrem de repede, deci nu cred ca este necesar de a avea timpi mari de asteptare intre doua straturi. Am dat cu succes chiar 3 straturi de vopsea in aceeasi seara. De regula dau la aerograf, pentru ca am observat un fenomen de dizolvare al stratului anterior la pensula, insa nu in toate situatiile de aceea banuiesc ca este o vorba de o problema de concentratie.

Pentru piesele mici, folosesc vopseaua putin diluata, fiind necesar un singur strat pentru o acoperire exceptionala. Eu folosesc ca diluant un amestec de diluant/alcool (din ceea ce mi-a spus comerciantul), care se gaseste la magazinele de arte plastice sub denumirea de diluant pentru sherlac.

#5 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12661
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 25 November 2010 - 12:33 PM

Ce i facut tu acolo, cum spunea si Marinelu, este dilutie pentru aerograf. Pentru pensula, vopselele Tamiya nu trebuie diluate.
Folosirea pensulei pentru Tamiya are ceva dezavantaje: uscarea rapida nu lasa vopseaua sa "se aseze", deci ramin dire inestetice, mai ales cind ai de vopsit o suprafata mare. O a doua ar fi ca, folosind pensula, la un al doile strat risti sa "dizolvi" primul strat, mai ales daca folosesti diluant alcool izopropilic.
Sfat: pentru pensula foloseste vopsele email cu diluant D509, dar doar citeva picaturi la citeva zeci de picaturi de vopsea.

#6 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior
  • Postari: 7548
  • Inregistrat: 06-March 08

Postat 25 November 2010 - 01:26 PM

Bussule,eu folosesc in exclusivitate vopsea Tamiya.Emailurile sunt spray iar pt.detalii dau cu acrilica.
Exista insa un "truc" sa zic asa; foloseste solvent Tamiya pentru acrilice.Nu este un simplu alcool izopropilic ci mai are in compozitie ceva ce face vopseaua excelent de aplicat cu pensula(nu stiu ce,ca nu-s chimist,dar acel "ceva exista").
Pe urma,asa cum ziceau si camarazii de mai sus: dilutia 1/1 te lasa fara vopsea;ajunge de consistenta kk-mak.
incearca(pentru pensula) reteta optima cam 10% solvent/restul vopsea.
Si nu uita:eu te sfatuiesc sa cumperi solvent Tamiya merita,crede-ma; nu-i un oarecare solvent bun de inlocuit cu alcool sau apa.Nici poveste.
De altfel,marturie ca nu vorbesc aiurea,stau machetele postate aci,pe forum.Un bun exemplu este GMC 353/Bofors 40 mm a/a ,kit partial din rasina,la care am folosit acrilic Tamiya dat cu pensula peste tunul a/a,din resin( FARA GRUND!!!) si tot a iesit,la a doua mana. :whistle:

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi