Pretul machetelor Unde ne oprim
#21
Postat 17 November 2010 - 09:41 AM
In alta ordine de idei, sunt infinite cai de a reduce costul acestui hobby, iar acest forum este plin de idei pentru aceasta. Sunt modelisti care lucreaza kiturile de la zero si nu sunt cu nimic mai prejos decat cele cumparate din magazin. Un membru important al acestui forum, in anii '90, si-a facut propriile aeromodele la scara 1:72 si n-au iesit deloc rau. Eu, pe de alta parte, am un singur kit navo cumparat, restul(vreo 3) sunt scratchbuilt din carton de la cutiile de lapte praf, furnir din mobilier deteriorat, bucati de lemn de brad, ace de seringa, diferite bucatele de plastic reciclate, aracet, prenadez, s.a. Nu zic ca-s perfecte, dar am vazut la altii modele minunate lucrate identic.
Si daca tot am vorbit de anii '90' isi mai aduce aminte cineva cat costa un kit de plastic prin 1993, de exemplu? Ma refer la cele din Vest, nu la kiturile Novo aduse de moldoveni si ucrainieni dosite printre baticuri, tacamuri de inox si alte brighidele. Stiu c-am dat cam un sfert de solda pe un kit Revell YF-23 Black Widow care acum n-ar face nici 2 bani, iar in Bucuresti, la Unirea, am salivat privind la kitul lui B-36 Peacemaker care costa vreo 2 solde. Ce sa mai vorbim de ustensile , vopseluri, decaluri, PE ...
#22
Postat 17 November 2010 - 10:36 AM
cmusat2000, la 15 Nov 2010, 15:11, a spus:
Sunt machete unde am 20% adaos comercial. La Tamiya aveam chiar 15-17% ca ma aliniez unui "concurent" care vinde fara acte, TVA, impozite, etc. De asta nici nu am mai adus.
Da, o reducere de 25% sigur ne-ar curata camara dar si banii din buzunar.
Aceasta postare a fost editata de OlafTheViking: 17 November 2010 - 10:42 AM
#23
Postat 17 November 2010 - 10:51 AM
Performanta,insa,se naste din pasiune;fara pasiune nu are cum sa existe performanta.Cel mai bun exemplu il luam din sport.
In acelasi timp,putem afirma,fara sa gresim,ca performanta presupune si investitii.Si aici avem destule exemple,tot din sport.
Nu ajunge nimeni campion olimpic la natatie,antrenindu-se intr-o balta,sau un lac;fara conditii,fara investitii si evident fara muuuulta munca,performanta va ramane o utopie.
Deci avem asa: performanta presupune pasiune si bani;in ce masura,in ce raport...ramane de discutat.
Marea masa a pasionatilor (fie el sport,modelism,muzica etc.) raman niste ilustrii anonimi,fara dram de performanta.Dar tot niste pasionati.
Eu sincer,nu vad o diferenta notabila intre conceptul de hobby si pasiune.Eu cred ca se suprapun,intr-o buna masura.
Imi vine in minte un citat: Stendhal spunea " Satisfacerea unei pasiuni,oarecare,inseamna fericire"
Iar pentru fericire,suntem dispusi sa platim un pret.In bani,in timp,in orice mod.
Toti oamenii vor asta,chiar daca nu toti reusesc sa si fie fericiti.Nu?
#24
Postat 17 November 2010 - 12:38 PM
Dar la fel au existat dintotdeauna si kituri scumpe. De la inceput, firmele de modelism au facut si kituri de 7 lire la 1/72 dar si kituri de 20 de lire la 1/48 si kituri de 50 de lire la 1/32 si asa mai departe. Tamyia facea kituri de 100 de lire de la inceputul anilor 90, de exemplu F15 la 1/32, etc. Si atunci se plangea lumea ca sunt scumpe. Nimic nou sub soare. Copiii incepeau cu alea simple (ieftine) si apoi cand cresteau mai mari progresau la alea mai complicate (scumpe). Asa a fost dintotdeauna cu orice. Cand esti copil bei un laptic sau poate un cico, dar cand cresti mai vrei o bere, un vin bun, un coniac. La fel cand esti copil ai tricicelta, apoi treci la bicicleta si apoi la masina, poti chiar visa la un Ferrari si asa mai departe. La fel cand esti copil asculti muzica la casetofon mono rusesc, apoi incepi sa te rafinezi si sa cauti boxe, amplificatoare, deckuri separate, preferi discuri de vinilin pentru puritatea sunetului in loc de "empetreiuri de proaste calitate" etc. Cand esti mic, esti multumit sa mergi la balta cu in bat, o papiota si un carlig facut din bolduri. Dupa aia cresti si incet incet incepi sa cauti bete din fibre exotice, mulinete performante, fire din material de vesta antiglont si ace care pot taia prin blindaj. Toate lucrurile astea se intampla cu timpul si pe masura ce cresti, te dezvolti, te rafinezi, ti se dezvolta gusturile si asteptarile, ai un venit care creste, etc.
Asa ca, pe scurt, kiturile nu au devenit scumpe, ci ai ajuns la etapa la care vrei doar kiturile scumpe.
Daca vrei ieftin, ai oricand acces la kituri de 7 euro.
Dar daca vrei kituri mai performante, fii pregatit sa platesti. Daca vrei Ferrari la pret de tricicleta, esti... confuz (ca sa nu insultam lumea).
Radu
#25
Postat 17 November 2010 - 03:47 PM
Mai bine am scrie despre ce vrem sa ne aduca Mos Craciun.
Hai, uite deschid eu un topic nou la discutii libere.
Fell free to free your mind, daca imi este permisa repetarea.
Enjoy.
Sa vina Mosu'
#26
Postat 17 November 2010 - 04:37 PM
http://forum.largescaleplanes.com/index.ph...;f=4&t=6090
http://forum.largesc...showtopic=14754
http://forum.largescaleplanes.com/index.ph...;f=4&t=8922
Mai vrei? Mai am!
Radu
#27
Postat 17 November 2010 - 05:11 PM
Cred ca Radu a vrut sa spuna altceva. In fine sigur ca este de admirat sa iei un bolovan(la pret de bolovan) si sa il aduci la nivel de statuie dar,...uite alt exemplu mai aproape de ceea ce cred ca a vrut sa spuna radu de ce sa te chinui cu un suflai de 2 lei cind poti folosi o bijuterie de aerograf. Din nou sigur poate poti obtine tu cu un suflai ceea ce obtine o alta persoana cu un aerograf performat dar cred ca discutia se raporteaza totusi la acceasi persoana gindeste-te ceea ce poti face tu cu un un aerograf performant daca deja faci lucurui minunate cu un suflai. Citeodata in aceste domenii DA! preturile pot fi exagerate (poate)....dar nu ne obliga nimeni sa le dam, si mai mult decit atit poate justifica in spate alte lucruri, cum ar fi un efort de cercetare pe care nu il banuim. Singura paralela care imi vine in minte este tot cu sportul, sa luam de exemplu...: tenisul; sint absolut convins ca orcit de talentat ai fi nu poti bate un jucator echivalent cu o racheta ieftina, bine in absurd poate o poti face dar...de ce ? sa te chinui, nu este de demonstrat nimanui nimic prin asta. Un lucuru ieftin si `de inceput` are limitarile lui, un lucru mai evoluat si imiplicit mai scump are alt potential de dezvoltare si utilizare. Si da nu exsita calitate ieftina pentru ca nimeni nu e Mos Craciun, deci nu nu exista ferari la pret de tricicleta si da `poate` din tricicleta poti face ferari dar la ce bun ?....doar din cauza banilor?..da poate ca da DAR ca sa faci aceea rocada din tricicleta ferari cred ca iesi cel putin la fel de scump.Bine daca insa scopul tau general in viata este sa demonstrezi ca poti face din kkt...bici `go ahead` dar....citeodata mi se pare lipsit de sens si autolimitativ.
Aceasta postare a fost editata de orogos: 17 November 2010 - 05:17 PM
#28
Postat 17 November 2010 - 05:38 PM
SPOR LA MODELIT!
Aceasta postare a fost editata de scorpio: 17 November 2010 - 05:43 PM
#29
Postat 17 November 2010 - 05:46 PM
De ce au unele kituri noi acest pret care mi se pare "mare"? Pentru ca pietele principale (care sunt SUA/Europa de vest/Japonia) au cerut kituri mari, complexe si ca atare scumpe. O rama contine zeci de piese cu detalii f fine, matritele pt un kit 1/48 decent costa zeci sau sute de mii de euro, si de destule ori mai mult decat plasticul costa rasinile/rotile de cauciuc/photoetchedurile adaugate/cutia/instructiunile/pungile in care sunt ambalate separat ramele, protectiile din spuma pe care le au unele piese, etc. Concurenta in acest domeniu chiar exista si functioneaza si eu personal cred ca preturile kiturilor reflecta realitatea destul de bine neavand de-a face cu situatii de monopol/cartel, exploatarea nemiloasa a modelistului de catre producator, etc.
Au vorbit unii colegi despre placerea machetitului; personal sunt un vopsitor de machete, mie unuia aceasta imi produce cea mai mare placere: alegerea unei scheme de vopsire si interpretarea acesteia pe model. Construirea nu ma incanta extraordinar iar rabdarea si nervii nu ma tin sa reproduc zecile/sutele de detalii din carlinga sau locasul trenului. De aceea prefer sa cumpar aceste piese/masti atunci cand pot. Probabil la unii colegi e invers, altii poate gusta toate fazele realizarii unui model. Eu ii personal ii respect pe toti, chiar mi s-au parut faine modelele de blindate lasate nevopsite ale unui membru care posta intr-o vreme sau masterele facute de steelmaster. Doar ca eu nu as putea face asa ceva sau poate as putea face dar mi s-ar parea corvoada nu placere.
Aceasta postare a fost editata de MiG: 17 November 2010 - 05:59 PM
#30
Postat 17 November 2010 - 05:50 PM
Aceasta postare a fost editata de scorpio: 17 November 2010 - 05:53 PM
#31
Postat 17 November 2010 - 05:52 PM
Aproape, pentru ca din punctul meu de vedere, cred ca nu este necesar sa dovedim nimanui in ce fel sau cat de tare poate acel bici sa pocneasca, atata timp cat ne straduim macar. Pentru toti exista si varianta asta cu biciul, doar sa doreasca a aloca timp, nervi, si ceva munca. Nu lipsa banilor ma face sa gandesc astfel. Sa spunem doar ca inca imi place a incerca sa fac si eu cat imi este in masura in a ma automultumii din punct de vedere modelistic. Nu conteaza performanta, nu conteaza victoria in fata nimanui,nu conteaza costul final. Conteaza ca inca ma simt bine facand asta si sper ca multi sa incerce macar a gandi la fel.
Normal ca unele lucruri nu vor putea fi suplinite prin mana tremuranda a machetistului; pentru asta sunt kiturile scumpe, aftermarket-urile, upgrade-urile si alte "americanisme", toate avand in spate munca altor oameni. Insa e o munca de care EU ca machetist/modelist, nu ma pot bucura in felul in care se bucura ei.
Din pacate dar si din fericire, exista varianta mai "lenesa" a aftermerket-urilor", a kiturilor scumpe oferite mura-n gura tuturor celor carora le e lene sa transpiram (modelistic vorbind) pentru a obtine ceea ce cu adevarat ne dorim. Care cat isi doreste, e alta treaba. Fala, o pozitie pe un podium, aprecierea venita din partea amicilor, pot fi si ele legate de dorinta respectiva, insa cred ca nu-si au locul.
Depinde de fiecare ce vrea sa obtina dintr-un kit, insa cred ca totul tine pana la urma doar de placerea lucrului si satisfactia partii legate de "-Ei, uite ca si eu am reusit cat de cat sa ma apropiu de ceea ce are celalalt pe raft".
Insa am ceva in plus : Placerea lucrului, placere de care cel care intinde mana sau scoate portofelul cu nonsalanta, este privat.
Scopul fiecaruia in viata este stabilit doar de ceea ce-si doreste, viseaza fiecare. Restul e doar hobby.
Si da, corect : Spor la modelit la toata lumea.
Aceasta postare a fost editata de AdiP: 17 November 2010 - 05:54 PM
#32
Postat 17 November 2010 - 08:23 PM
Si multi aici au scris cu pasiune!
Cred ca o problema a forumului in general este ca se deviaza de la subiect si, ca sa imi spun si eu parerea mea, eu cred ca preturile sunt formate din cheltuieli+profit .
Pe langa cheltuieli (documentarea, tehnologia, materialele, salariile etc.,) marja de profit v-a fi mereu afectata de "hype", "want to buy factor", raritatea subiectului, raritatea kitului s.a.m.d.
Deci da, pentru obiectele care se adreseaza ego-ului, pasiunii, se va specula mereu si poate ca e bine (s-a mai scris ca sunt pasionati cei care fac lucruri adresate pasionatilor si daca nu castiga nu se justifica efortul si piere pasiunea )). Sunt oameni care dau milioane de dolari sau euro pe masini, tablouri, timbre, haine (!) sau mai stiu eu ce si le cumpara tot de la oameni asijderea sau de la samsari care cumpara tot de la pasionati.
Acum... despre pasiune si performanta: nu toti pasionatii fac performanta.
Cati oameni nu inchiriaza o data pe saptamana sau pe luna sau pe trimestru un teren sa joace fotbal, sau tenis sau mai stiu eu ce (cu bani, nu pe asfalt in fata curtii/blocului)?
O fac pentru ca le place, pentru ca isi doresc sa faca miscare si sa aiba o conditie fizica mai buna si nu cred ca toti vor sa fie Ronaldinho sau Nadal.
Inchei si repet, cred ca topicul e bun. Nu cred ca mai este un topic "efervescent" pe forum care sa fie tot atat de "citibil".
#33
Postat 17 November 2010 - 08:32 PM
Cantarind si inlaturind extremele,obtinem o medie ponderata(parca asa se cheama).
Concluzionind: pasiune naste pasiuni.Dar :"pasiunile injosesc,pasiunea inalta" zice Eminescu.
Fiecare lucreaza cu pasiune si fiecare intelege pasiunea intr-un mod usor diferit;unul face "el cu mana lui" altul "cumpara cu mana lui" insa fiecare dintre cei doi investeste ceva;este acel "pret"despre care spuneam,astazi, ceva mai devreme.Pretul pentru multumire - fie el in bani scosi din portofel cu nonsalanta(mai mare ori mai mica) ,fie in ore si nervi pierduti(mai multi sau mai putini).
Si nu, cmusat 2000 ,nu ne vom opri .Oricat de scump ar fi sa fie.
#34
Postat 18 November 2010 - 12:01 PM
Imi aduc aminte de perioada anilor '85-'89 si bucuria cu care lipeam "clasicele" machete din DDR. Erau alte vremuri si mi-aduc aminte cat de greu am convins-o pe mama sa-mi cumpere un Mi-10K, pt. ca costa 49lei. Happy Times.
Pana la urma cred ca imi "calc" pe principii si ma declar invins de indemnurile voastre si voi cumpara, cred ca pe rand, cele 2 kituri. Avand in vedere marimea lui Su-24 la scara 1:48, poate fi usor "omologat" sau confundat cu un kit la 1:32.
Oricum multumesc mult pentru feedback.
Happy modeling.
#35
Postat 18 November 2010 - 01:30 PM
#36
Postat 18 November 2010 - 03:37 PM
Eu inteleg dorinta producatorului de a pune la dispozitia modelistilor tot ce poate purta avionul respectiv, dar sa arunci in cutie cateva sute de piese suplimentare cand tu poti arma avionul doar pe 6 piloni, este o cred exagerare.
Apoi nu cred ca Trumpy va edita editia "light" pt Su-24. Daca urmaresti prima si a doua aparitie la Mig-23, cei drept la 1:32, a doua varianta aparuta pe piata la vreo 5-6 luni de la prima, are in plus inca vreo 180 de piese. Deci...arsenal la greu.
Cu toate acestea Su-24 este un avion frumos, impunator, monstruos sau cum vrei sa-i spui, iar armamentul ce ramane, il punem frumos in forma de "V" de care s-a amintit in topic si asa ocupam un raft intreg.
#37
Postat 21 November 2010 - 01:18 PM
Radub are dreptate. Da, sunt kit-uri de 2 lei, de 10 lei, de 300 de lei. Fiecare ia ce poate, cit il tine bunzunarele, pasiunea si ...criza asta care nu se mai termina.
Dar, tot adevarat este ca si kit-uri de 100 de lei nu prea isi merita banii vizavi de acuratete si complexitate, dar asta e alta poveste. Uneori platesti si firma!
AdiP are dreptate. Da, poti lua un kit de 2 lei pe cere il aduci la nivel de 1000 de lei. Asta presupune defapt modelism. Si aici, ca sa alatur cele doua nume, AdiP si Radub, cu adevarurile lor cu tot, uitati-va la ceea ce fac amindoi: munca multa, pasiune multa, documentare peste masura, indiferent daca kit-ul este de 2 lei sau 200 de lei. Eu zic, inca o data, ca asta este, defapt, modelismul!
Si, dati-mi voie, sa fac si eu o comparatie cu o pasiune mai recenta, airsoftul. Si aici sunt replici de 400 de lei dar si de 6000 de lei! Si aici sunt echipamente de 100 de lei dar si de 2000 de lei. Fiecar isi ia ce poate, cum poate si cit il tine pasiunea si ...criza. Treaba e ca, pina la urma, toti joaca cu aceeasi pasiune!!! Cred ca asta trebuie inteles pina la urma: pasiuinea ne uneste, nu ne separa!