Macheta statica HMS Victory Materiale necesare...
#61
Postat 10 June 2011 - 09:40 AM
Ele se refera la vopsire si mai ales la textura "lemnariei".Stiu ca acum este cam tarziu ,dar incearca sa treci usor,cu smirghel fin si foarte fin peste bordaj.Granulatie de la 800 in sus.
Macheta are portiuni care arata foarte bine,bine ori acceptabil ,dar are si portiuni in care ... .Prova de pilda.Asa cum spune si Traian: daca alegi o versiune vopsita (colorata) ,nu da cu email-uri ci foloseste vopsea acrilica.
Oricum,ce faci tu acolo este o treaba complicata.
#62
Postat 02 July 2011 - 02:26 PM
Aş avea o rugăminte: dacă poate cineva să mă ajute cu aceste 4 beţe (contra cost, normal), i-aş fi foarte recunoscător. Iată care sunt respectivele (dimensiunile sunt pe desen):
Apoi, din resturile de la beţele de D 6 mm, pe care l-am adus la D 5, am reuşit să încropez nişte ochi de mort (ochi de berbece), deadeyes, mai pe româneşte
Nu mi-au ajuns decât pentru vreo 150 de bucăţi, dar sunt de ajuns pentru toate sarturile, până la gabie.
Le-am făcut de 3 mm grosime, din băţ de 5 mm diametru, cum spuneam mai sus. Ochii sunt făcuţi cu un burghiu de 1 mm, iar canalul l-am făcut de aprox 0,5 - 0,8 mm, pentru că voi folosi sârmă de 0,5 mm pentru a le monta pe portsarturi. De asemenea, sunt făcute din două esenţe (fag şi pin - aşa a fost materialul clientului):
#64
Postat 03 July 2011 - 08:46 AM
VALIX, la 02 July 2011 - 02:26 PM, a spus:
Mai pe romaneste sunt ochi de mort si mai pe romaneste, capete de berbec si sunt piese componente a intinzatorilor de sart. Diferenta de esenta o poti compensa daca le vopsesti cu negru (fara luciu). Vezi ca la arbori e in portiunea in care se inbina la gabii si la crucete capatul profilat patrat pe lungime de cativa cm. (sunt date cotele pe planuri). La vergi sunt portiunile alea mai groase din zona centrala, alea se placheaza cu file, nu se fac din bucata pe strung. Pentru vergile la care soliciti ajutor de ce nu faci o comanda de baghete la ,,Sierra'' de exemplu, daca e sa le calculezi cost + transport tot cam acolo iese si iti mai si ramane ceva material. Ai putea include in comanda si ceva baghete sectiune dreptunghiulara, o sa iti trbuiasca la armaturile arborilor.
Aceasta postare a fost editata de traian: 03 July 2011 - 08:49 AM
#66
Postat 03 July 2011 - 12:51 PM
frigate-264, la 02 July 2011 - 05:54 PM, a spus:
Da, pentru toate catargele sunt aceeaşi dimensiune, aşa e planul. Oricum, Mamoli a început să mă dezamăgească, nu merge după cea reală, din câte am văzut, singurii care se apropie de adevăr sunt cei de la Jotika. Revenind la dimensiunile ochilor de mort, sunt unii mai micuţi, de 4 mm, pe care i-am însemnat pe desen:
traian, la 03 July 2011 - 08:46 AM, a spus:
Aşa le-am făcut, dar... abia azi, de-aia nu apar pe poza aceea.
traian, la 03 July 2011 - 08:46 AM, a spus:
Înseamnă că am dat-o în bară cu cele 2 vergi unde am făcut porţiunea îngroşată direct din strung... O să le rectific când mai merg la ţară.
traian, la 03 July 2011 - 08:46 AM, a spus:
Păi tot de la site-ul cu pricina am luat şi celelalte beţe. Cred că tot aşa voi proceda şi cu cele 4 vergi. Şi da, am şi profiluri drptunghiulare, pătrate etc. deja (m-am aprovizionat din timp )
Aceasta postare a fost editata de VALIX: 03 July 2011 - 01:02 PM
#68
Postat 06 July 2011 - 10:08 PM
Am început lucrul la gabii, în acest moment acestea fiind la stadiul de decupate, placate cu file şi aplicată o filă (bordură) pe margine. Întrebarea pe care aş avea-o este: mai trebuie să pun acele beţe de 1 x 1 mm dispuse radial, pe partea superioară a gabiilor (notate cu 310 pe desen), sau merge să le las şi aşa, doar filate şi bordurate (bineînţeles, va urma şi montarea unei balustrade pe latura dreaptă, dinspre pupa)?
De asemenea, am asamblat primele două segmente ale bompresului (mi-a dat ceva de furcă piesa oblică de îmbinare, tăiată la 60 de grade). M-am oprit aici, înainte de a-i monta săgeata, pentru că segmentul respectiv trebuie vopsit cu negru. Să urmez la bompres, ca, de altfel, la toţi arborii, linia de culori galben-negru, sau să fac doar porţiunile negre iar în locul celor cu galben, să dau cu un baiţ să apară mai natur? Mulţumesc.
#69
Postat 07 July 2011 - 10:42 AM
VALIX, la 06 July 2011 - 10:08 PM, a spus:
Trebuie. Vezi ca in unele variante bompresul e doar din 2 bucati. Originalul e din 3 bucati. Lungimea e aceeasi , arborele e acelasi, pe el se ataseaza arboretul care e montat pe arbore cam de la 1/3 dinspre varf, trece ptin butucul ala de ti-a dat de furca si se termina pe la jumatatea sagetii si sageata care e montata pe arboret putin lateral spre tribord. incepamd de la butuc.
#70
Postat 07 July 2011 - 09:20 PM
traian, la 07 July 2011 - 10:42 AM, a spus:
Aşa este. Mamoli foloseşte tot versiunea cu 3 segmente:
#71
Postat 08 July 2011 - 08:48 PM
Şi... după aceea:
Am reuşit să fac şi crucetele:
Iar aici avem una bucată bompres (doar coloana și bastonul, cum spuneam mai înainte), înainte de vopsirea cu negru + detaliu de îmbinare în zona butucului:
Iar aici "dupe", tronând provizoriu, la loc de cinste:
Acum mă apuc de vopsit coloanele, după ce am aplicat pe ele armăturile, iar apoi încerc să finalizez gabiile.
#73
Postat 13 July 2011 - 09:07 PM
Am terminat de montat şi săgeata bompresului (amplasată, bineînţeles, uşor către tribord faţă de axul bompresului, aşa cum spunea Traian):
Am reuşit de asamblat toţi cei trei arbori (în toate segmentele lor). Pun poze numai cu catargul mare şi artimonul, deoarece la acel moment trinchetul era în lucru. Acum e şi el finalizat. Am făcut pozele mai de departe, deoarece deja nu mai au loc în cadru.
Iată catargul mare:
Artimonul...
Şi două detalii ale gabiei catargului mare:
Mai am de montat elementele de întărire al gabierului şi "urechile" din partea superioară, pentru straiuri, apoi o să trec la montarea celorlalte: macarale, balansine etc.
Dacă aţi observat, încerc să amân cât mai mult lucrul la capetele de berbece, însă momentul se apropie cu paşi repezi, aşa că va trebui să-mi iau inima-n dinţi şi să trec la treabă. Până atunci, baftă Charlie!
L.E. Nu am rezistat ispitei şi am postat şi o foto cu corabia în întregime (de la vreo 2-3 m distanţă, ca să încapă ) scuzaţi, vă rog, fundalul...
Aceasta postare a fost editata de VALIX: 13 July 2011 - 09:25 PM
#75
Postat 20 July 2011 - 05:15 PM
Fiindcă azi tot e sărbătoare, nu am altceva de făcut decât să postez niscava poze. Am terminat bompresul, trinchetul şi catargul mare, cu toate cele:
Iată şi câteva detalii ale accesoriilor acestora:
Bompresul...
Trinchetul....
Catargul mare...
Şi urmează artimonul, deja am făcut picul şi ghiul:
Dar asta... de mâine.... Până atunci, numai bine şi La mulţi ani celor care poartă numele Proorocului!
#76
Postat 30 July 2011 - 01:02 PM
Iată ce am mai făcut pe la corăbiuţă în ultima vreme:
Am amplasat capetele de berbece pe toate portsarturile dinspre tribord
Am finalizat montarea bompresului, a stâlpişorilor din lateralul acestuia şi am montat, în sfârşit, "the marines walk" (nu ştiu care e corespondentul în română)
Acum mă apuc să fixez ghiul și picul pe artimon, să pun și artimonul la locul lui definitiv și apoi să pun capetele de berbece și pe portsarturile dinspre babord, astfel încât să pot întinde sarturile (de când aștept asta...)
See ya!
#78
Postat 30 July 2011 - 05:54 PM
Cu toate că şi la original pare tot aşa de înclinat...
Cât despre găurirea ţevilor... nu am reuşit. Am dat-o în bară cu vreo două, înainte de asamblarea lor (au 4 mm diametru şi mi s-au spart la spiral de 1 mm, sunt din fag, poate de-asta)
Am mai amplasat rama metalică (marcată cu roşu) pentru plasele de protecţie de la prova (să aibă de ce se ţine când "ies pe-afară" ) şi cele două "vergi" care pleacă din stâlpişorii bompresului, sunt marcate pe poză
În capătul lor sunt montate balansinele vergii care susţine trinca, dacă văd eu bine... Oricum, nu ştiu cum le zice...
#79
Postat 31 July 2011 - 08:56 AM
#80
Postat 31 July 2011 - 05:47 PM
Construction updates...
Am terminat de montat plasele de protecţie la prova:
Am întins şi "subarbele" vergilor alea de la postul anterior
Şi am finalizat de plantat şi artimonul la locul lui, iar, ca să stea picul în poziţia firească, am montat şi balansinele acestuia
Acum pot să vă spun dimensiunile finale:
Lungime totală (din vârful ghiului până în vârful bompresului = 106 cm)
Înălțime (de la linia chilei până la mărul catargului mare = 80 cm)
Lăţime (dacă luăm în calcul lungimea celei mai mari vergi = 35 cm, la care mai punem vreo 3-4 cm capetele filierelor de învergare, care ies în afara vergii, avem un total de 38-39 cm)