Doamne fereşte! Cum să fie cu supărare? Doar ăsta e rolul acestor postări: de a învăţa unii (ca mine) de la alţii care au mai multă experienţă în domeniu. Şi criticile constructive sunt mai mult decât binevenite.
Acum trebuie să dau şi nişte răspunsuri la observaţiile făcute de voi. So, let's do it:
1. "parima de recul nu trebuia ceva mai lunga?"
Aşa m-am gândit şi eu când am instalat-o acolo, deoarece logic ar fi să aibă şi ceva loc să se mişte la recul, însă privind pozele Victoriei, am făcut şi eu ca acolo.
2. "Apoi la parama de manevra, cred ca-i lipseste capatul liber; trebuie sa iasa din scripete si sa fie un capat de parama de o oarecare lungime, liber, pentru manevrarea pieselor(carronade/tunuri)"
Foarte corect! Însă am tăiat intenţionat manevra curentă de lângă macara, pentru a nu încărca şi mai mult locul cu pricina. De altfel, din acelaşi motiv am renunţat la a mai pune palancuri la celelalte 6 tunuri vizibile.
3. "Alta problema ar fi marimea tunurilor si a caronadelor. Nu sunt cam mari pentru scara navei?"
Aici chiar am mers după desenul tehnic al artileriei din "Anatomy of the 100-gun Victory" de John McKay şi după dimensiunile prezentate pe www.hms-victory.com, la secţiunea weapons, din care citez (sper să nu fac vreo greşeală punând aici adresa site-ului):
"The length of the gun, 9ft 6ins (2.90 m), is always measured from the rear of the base ring to the face of the muzzle. The overall length including the cascable is 10 ft 3.3/4 ins. (3.14 m) Guns varied in length during the 18th and 19th centuries, some 32pdrs were 9ft long (2.75 m)with a calibre of 6.41 inches (16.3 cm)."
"The Carronade: The carronades fitted in the Victory fired a 68 lb. (30.6 kg) ball, using a powder charge of 6.5 lbs. (3 kg) from a barrel 5ft 2" (1.6 m) long, weighing 36 cwt. (1.8 tonnes). A gun crew of 5 men were required to service the gun."
Astfel, bărcuţa mea fiind la scara 1 : 100, am făcut tunurile fix de 2,9 cm lungime, iar carronadele de 2 cm (astea au 1,6 cm fără gogoloiul culatei). Probabil că par mai mari deoarece le-am pus pe afet către partea din faţă a acestuia (în realitate afetul e compus din 2 părţi care culisează una peste cealaltă în plan longitudinal).
4. "Intrebare: la tunuri, in loul acelei ate, prea scamosate, nu se poate folosi altceva?"
Am folosit aţă răsucită de bumbac, achiziţionată de la o marochinărie (de 1 mm pentru manevrele curente şi de 2 mm pentru parâma de recul), tocmai pentru a imita împletirea parâmelor reale, însă scămoşarea este accentuată şi de faptul că am făcut pozele de la distanţă mică, folosind funcţia de detaliere. Cu ochiul liber nu se prea observă. Oricum, mi-aţi oferit două metode bune pe care le voi folosi la parâmele viitoare (baia de aracet diluat sau ceruirea lor), metode despre care nu ştiam.
Cam asta e... sper că răspunsurile mele s-au ridicat la nivelul observaţiilor făcute. Aştept, în continuare, şi alte critici. Vă salut!