Mam prietene, chiar daca nu sunt in masura a-mi explica (inca) fenomenul, din pacate toata povestea asta parca incepe sa aduca a placa stricata de patefon care repeta aceeasi bucata, iar urechile auditoriului percep totul ca pe un banal zgomot de fond.
-Ajuta-ma te rog sa inteleg rostul intrebarii tale ultime "Poti vopsii cu aceeasi presiune de la distante diferite? " Explicatia ta care ar fi, se poate ori ba ?
-Pai normal ca se poate, la o presiune de 1.5 bar poti sta cu aerograful/sulfaiul/pulverizatorul, atat la 5 cm de suprafata de vopsit dar tot asa poti sta cu masinariile enumerate si la o juma' de metru sau chiar mai mult. Cu cat te indepartezi mai mult, cu atat conul de vopsea va creste in diametru nu-i asa?
Uita-te si tu in desenul postat de Z.
Logic ca(cacofonie)cu cat distanta e mai mare, rezultanta e urmatoarea : acoperi cu brio suprafata pregatita initial dar si masinile din mediul inconjurator, mai ales daca bate si vantul. Si tot logic e si ca la o presiune de 1.5 bar si o distanta de 5 cm vei avea o suprafata de pe care o sa-ti curga vopseaua, daca miscarea mainii nu-ti va fi suficient de rapida.
Parerea mea (si cred ca nu numai a mea) ar fi urmatoarea :
-Inhata un pulverizator de genul celui postat de Crios, leaga-l la o sursa de aer care sa-ti dea o presiune cat de cat constanta nu pulsatorie) regleaza debitul de aer, dilueaza vopseaua la consistenta laptelui (daca ma intrebi care e aia, iti garantez ca o sa sughiti
![:diablo:](http://www.cartula.ro/forum/public/style_emoticons/default/biggrin.gif)
) si
musai fa o proba inainte de a sufla vopseaua direct pe subiect, ulterior PUNE O POZA sa vedem ce a iesit. Discutam atuncea pe subiect, precis si concis. Restul discutiilor raman doar la stadiu de problema existentialista vis-a-vis de vopseaua auto (email sau acrilica) privita prin prisma mecanicii fluidelor cu aplicabilitate in suflaiuri bricolate.
Serios acuma; ajungem la discutii fara consistenta si sens.
Bricolarea unui suflai de genul celui pe care ti-l tot indica cu exactitate Z-tul, poate fi destul de pretentioasa si uneori cu rezultate incerte daca vei face greseli de proiectare.
Ca sa citez pe un clasic in viata in ale modelismului autohton, eu as zice asa :
"-Keep walking-vorba lu' Johnnie Walker !"
Cu scuze pentru disertatia mult prea lunga ori aciditatea postarii, spor sa ai si sa vedem ce-ti iese !