Este vorba de vechea macheta de la Italeri, injectata cu ceva steroizi: seturile upgradatoare de la CMK si Eduard.
De la inceput, am sa recunosc ca, intrucat au existat la vremea aceea ceva deficiente in documentare, exista unele mici greseli in constructie (partial semnalate de prietenul Hind la expozitiile la care ne-am vazut):
- rotorul celor de la Italeri pare ca ar fi cam gresit (mai lung sau mai scurt cu vreo 2 mm, dupa neshte gasperi de pe Scale Rotors);
- ampenajul vertical e ciordit de la un Huey C, si prin urmare foate putin diferit;
- configuratia de inarmare e cea de "heavy hog" (adica cu lansator de grenade M5 si de rachete M3), iar cea de interior este de transport trupe - chestia asta nu prea se pupa, decat ca varianta posibila (adica modelistii ingaduitori sa accepte ca merge si-asa); la interior, bancheta de pe perete ar cam fi lipsit, iar acolo, in spate trebuia sa existe un container ca un butoi pentru munitia de M5; ei bine, nu-i.
Acuma, despre macheta: avand in vedere secolul aparitiei, Italeri a facut o treaba excelenta. La momentul actual insa, se impun ceva imbunatatiri, partial suplinite de CMK si Eduard.
Setul de foto-incizii de la Eduard nu ridica niciun fel de probleme si completeaza excelent zona bordului, scaunele si exteriorul (in special rotorul, dar si niste grile de aerisire pe la motor, interiorul motorului).
Setul CMK insa, e departe de adevar. Daca scaunele, bancheta si alte giugele arata foarte bine, toate piesele care trebuie imbinate cu kitul original (peretele, podeaua si tavanul cabinei) au nevoie de multe probe si ajustari. Despre usile pilotilor nu vorbim, pentru ca nu au nicio legatura cu piesa de baza - nu pot fi facute inchise si atat.
In rest, niste profile Evergreen, niste fir de otel de 0.2mm, niste sarma de cupru, niste folie transparenta si multa, multa rabdare si dragoste - este elicopterul cel mai drag mie, ca forme, ca sunet, ca istorie. Mai mult, prima mea macheta dupa DDR-iste, luata prin '95 de la "doctoru" a fost acest Italeri.
Probabil, in anii urmatori, se vor materializa si C-ul, si H-ul, si F-ul de sub birou (daca nu le-o iau Cobrele inainte).
Multumesc de atentie!
Aceasta postare a fost editata de alexelu_marinelu: 31 July 2010 - 11:02 PM