Citeaza
“Eu cred ca ai exagerat de la inceput (vorba romanului ai vrut sa faci din tantar armasar) cu acea expresie "profil dubios"”
Daca va deranjat aceal cuvant IMI CER SCUZE, Prin definitie => Dubios = Nesigur, îndoielnic, suspect.
Deci la inceput am precizat in ce consta nesiguranta,indoiala, incertitudinea mea fata de acel profil. Dunga rosie sau verde???
Citeaza
Am incercat sa ti dau explicatii pe care binenteles nu le-ai acceptat.
Nu este vorba ca nu leam acceptat, sunt explicatii pe care nu sunt obligat sa le accept, le pot pune la indoiala si sunt dispus sa discutam de ele oricand,oriunde.
Explicatii de genu:
“Nu exista motive sa se insiste sa o acopere cu mai multe straturi de vopsea.”
Daca nu erau motive de ce la unele avioane sunt acoperite pe intrados, ce ii impedica sa le acopere si pe extrados?? Am postat o poza (poate gaz particular, poate gaz general) in care se vede acoperirea specifica a benzi pe intrados. Poate dumneavoastra aveti mai multe poze in acest caz.
“Mai multe straturi de vopsea (ca sa acopere inutil vechi insemne) ar ingreuna avionul si nu ar fi economic ( vopseaua era de import si in stocuri limitate).”
Pai avem destule cazuri in care alte insemne (Romanesti preWW2 ex poza cu PZL23, Germane) erau acoperite prin revopsire si apoi aplicate noi insemne, atunci nu se ingreuna avionul?
In legatura cu vopseaua de import, parca aparusera cateva ducumente prin care se specifica ca vopseaua se producea in Romania, ma insel??
Plus era vorba de 1940-1941, cand Romania venea dupa ani ’30, cei mai prosperi ani economici ai Romaniei, consider ca stocuri de vopsea (materie prima)erau. Nu vorbim de ani ’43, ’44, ‘45 … cand tara era obosita dupa ani de razboi.
"Rosul fiind o culoare greu de acoperit."
"in poza pusa de tine cu PZL 11 rosul de pe cocarda este izbitor de asemanator cu dunga care spui tu ca ar fi verde"
Daca acolo era rosu si rosu fiind greu de acoperit cum au reusit sa-l acopere cu bleu?? Si daca au reusit acoperirea rosului cu bleau cat de greu era oare sa-l acopere si cu verde??
Citeaza
“Referitor la problema ta ( cred mai degraba a devenit o frustrare) Culorile de identificare pentru avionele romanesti in perioada premergatoare WW2 nu fac obiectul cartii, sunt doar tangential atinse. Cartea precum titlul o spune (1941-1945) se ocupa cu perioada razboiului unde culorile si vopsirea profilelor este bazata si pe documente gasite in arhivele Brasov pentru acesta perioada.”
Pai nu discutam direct de perioada preWW2, discutam de acest profil al unui avion ce avea pe el insemne preWW2 (acoperite sau nu) si insemne WW2, deci inmatriculare purtata in perioada mentionata de carte 41-45. De inmatricularea preWW2 discutam indirect sau “tangential” cum o face probabil si cartea.
Citeaza
Cred ca mai elegant era/este sa deschizi un topic separat. Sa pui problema corect si anume ca vrei sa pictezi un PZL (sau orice alt avion romanesc) prewar (sau cu dungile prewar) si ai o nelamurire in privinta culorilor. Si atunci nu era nevoie sa acuzi pe nimeni ca publica profile "dubioase". Sunt pe forum membri care cred ca ar fi putut sa te ajute cu foto sau cu pareri avizate. Desi poate 100% nu ai reusi sa afli adevarul si probabil ai renunta sa mai faci acel model.
NU, m-ati inteles gresit, discutam de un profil din cartea careia ii sunteti Autor, profil pe care il consider nesigur. Poate cand voi primi cartea voi mai gasi acolo si alte profile nesigure si vom discuta si despre acestea.
Citeaza
Am dorit sa inchei aceasta discutie in termeni pasnici dar sa ataci fara sa lasi dreptul la aparare mi se pare injust.
Am dorit sa inchidem discutia pentru ca deja implicam alte explicate decat cele strict referitoare la profil, avion, insemne , verde, rosu ….etc si am ajuns la explicatii de genu:
“mai ales dupa ce toti ne-am obisnuit cu profilele color din cartile editate la edit. Modelism”
“De gustibus non discutandum. Poti sa faci linistit dunga verde nimeni nu te obliga sa faci altfel decat iti place.”
“Avand in vedere ca sunt numai poze alb negru sunt curios cum o sa dovedesti 100% ca este verde.”
“deci de ce sa nu se joace baietii de-a vopsitul mai ales ca pentru noi modelistii din ziua de azi dungile acelea prewar ne cam deranjeaza fie rosii sau galbene sunt prea stridente . Mai bine le acoperim cu verde si scapam de griji.”
“Referitor la problema ta ( cred mai degraba a devenit o frustrare)”
Si acum va adresez o intrebare la care va rog sa-mi raspundeti:
De ce ati publicat aceasta carte??
Ca sa sustina alte carti in care au fost publicate “balari” sau ca sa prezentati un adevar istoric??
Aceasta postare a fost editata de Mgc151184: 31 October 2010 - 03:08 PM