Forum Machete,Modelism,Hobby: Minicolectie ARR - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Minicolectie ARR 1/72 meets pensula meets noob

#21 Useril este offline   muggs 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 306
  • Inregistrat: 11-March 08

Postat 18 January 2011 - 09:42 AM

Am nevoie de o parere, am acest Yak-9 cu schemele de culori de aici http://www.airfix.com/airfix-products/airc...&sortorder= , ce spray Tamiya s-ar potrivi cel mai bine pentru acest Uniform Green care face parte din camuflaj ( chiar daca culoarea nu e 1:1 ) ?

O lista cu sprays Tamiya http://www.tamiya.com/english/products/lis...ay/kit86501.htm , eu as merge pe Olive Drab ?

Am incercat de cand am trecut pe sprays sa maschez cupola si sa folosesc direct spray peste..insa rezultatul e catastrofal..am reusit sa stric o macheta aproape complet, mai ales ca am incercat sa curat cu un betisor cu vata + diluant dupa si s-a dus naibii si plasticul transparent, sincer cred ca tehnic nu e posibil din cauza felului in care "curge" spray-ul fata de aerograf...asa ca mai am 2 variante...sa fac cum faceam si acum adica liniile trase "de mana" cu pensula cu rezultate slabute..sau sa incerc sa gasesc ceva carioca/marker strict pt. cupola ?

O sa pun deseara si poze cu "rezultatele" obtinute.

Aceasta postare a fost editata de muggs: 18 January 2011 - 09:45 AM

#22 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12672
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 18 January 2011 - 01:13 PM

Comparind o imagine tiparita cu esantioane de pe monitor nu vei ajunge la un rezultat corect. Cel mai "exact" este sa cauti o echivalenta intre culorile date in prospect (daca si alea sunt ok :-P ) si ceea ce ofera Tamiya.
Cupola o mai poti salva lustruind-o cu o pasta de dinti ieftina, apoi cu o pila de unghii, din aia cu mai multe fete, dupa care o baie in Future.
Cu ce ai mascat cupola? In orice caz, pulverizeaza de la distanta mai mare, astfel vopseaua nu va balti pe cupola lasind capilaritatea sa-si faca de cap!

#23 Useril este offline   muggs 

• Membru senior

Postat 18 January 2011 - 01:34 PM

Cu banda Tamiya, din pacate mi-am dat seama dupa primele 2 jeturi ca e imposibil ce vreau eu, mai ales la 1/72 folosind spray, cantitatea de vopsea e prea mare chiar si de la distanta pt. o suprafata atat de mica.

Si am mai notat inca ceva diferit, decalurile se "prind" mult mai greu pe vopseaua de spray decat pe email/model color de la vallejo, mai trebuie dat cu o "zeama" ceva ?

#24 Useril este offline   busila 

• Membru senior
  • Postari: 1935
  • Inregistrat: 20-August 08
  • Interests:AVIATIE

Postat 18 January 2011 - 03:05 PM

Culorile WW2 sovietice sunt mai particulare , si se fac din combinatii de culori( dar greu le nimeresti ). Culori dedicate , bune , au cei de la White Ensign . Cauta documentatie, poze si profile din greu .Cei de la IPMSStockholm au o lista de dulori si coduri folosite de VVS , compara culorile si cu FSB-ul si vezi ce da .

#25 Useril este offline   muggs 

• Membru senior

Postat 18 January 2011 - 03:14 PM

Super, merci

#26 Useril este offline   muggs 

• Membru senior

Postat 19 January 2011 - 09:29 AM

Cam asa se prezinta ultimele 2 victime, corsair-ul cu cupola facuta praf + urme de vopsea de la al 2-lea "run" pt. cupola mascata, aici am gresit si eu pt. ca nu am montat-o de la inceput...sincer nu cred ca mai am ce sa ii fac.

IL-2 de care sunt cat de cat multumit daca ma uit de la departare... :-P si cred ca o sa ma rezum la a face cupola din pensula..chit ca nu imi ies liniile drepte cu spray e clar ca nu am nici o sansa.

Atasez si pozele fara flash pt. ca vad ca sunt diferente destul de mari la culori

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: IMG_3651.jpg
  • Imagine atasata: IMG_3652.jpg
  • Imagine atasata: IMG_3653.jpg
  • Imagine atasata: IMG_3654.jpg

#27 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 19 January 2011 - 10:07 AM

Vezi postareabusila, la 18 Jan 2011, 15:05, a spus:

Culorile WW2 sovietice sunt mai particulare , si se fac din combinatii de culori( dar greu le nimeresti ). Culori dedicate , bune , au cei de la White Ensign . Cauta documentatie, poze si profile din greu .Cei de la IPMSStockholm au o lista de dulori si coduri folosite de VVS , compara culorile si cu FSB-ul si vezi ce da .

O scurta observatie. Culorile VVS de la White Ensign au fost facute dupa cartea lui Pilawski, si se pare ca nu sunt chiar ok. Niste tipi din Rusia au sapat prin arhive si au facut rost de nuantiere originale din perioada WW2 si imediat dupa, si unele dintre culorile White Ensign par a fi departe de realitate. E o discutie destul de intortocheata pe tema asta.

#28 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 19 January 2011 - 10:21 AM

Vezi postareamuggs, la 18 Jan 2011, 13:34, a spus:

Cu banda Tamiya, din pacate mi-am dat seama dupa primele 2 jeturi ca e imposibil ce vreau eu, mai ales la 1/72 folosind spray, cantitatea de vopsea e prea mare chiar si de la distanta pt. o suprafata atat de mica.

Muggs, este posibil sa vopsesti si cu spray asa cum vrei tu dar ai facut o greseala cu siguranta. Vopseaua se aplica peste cupola si peste banda de mascat de la distanta mai mare si fara sa acoperi "din prima". Adica dai mai prafuit si in miscare rapida peste cupola. Merge, sigur! Eu asa am vopsit F 14 si merge! Mai bine dai 5 straturi "prafuite" la interval de 10 minute fiecare decit 2 ude! Stiu ca banda Tamiya suge in anumite situatii vopseaua care vine in cantitate mare si ai surpizele de care ai dat.
Iti mai dau un pont, vopselele Tamiya se curata bine cu Alcool Izo! Pe viitor sa nu folosesti diluant ca iti ataca plasticul. Cupola nu este pierduta si o poti repara asa cum ti-a scris Z-mare. Merge si asta in proportie de 99% :-P !

#29 Useril este offline   muggs 

• Membru senior

Postat 19 January 2011 - 12:01 PM

Vezi postareatibi22, la 19 Jan 2011, 10:21, a spus:

Muggs, este posibil sa vopsesti si cu spray asa cum vrei tu dar ai facut o greseala cu siguranta. Vopseaua se aplica peste cupola si peste banda de mascat de la distanta mai mare si fara sa acoperi "din prima". Adica dai mai prafuit si in miscare rapida peste cupola. Merge, sigur! Eu asa am vopsit F 14 si merge! Mai bine dai 5 straturi "prafuite" la interval de 10 minute fiecare decit 2 ude! Stiu ca banda Tamiya suge in anumite situatii vopseaua care vine in cantitate mare si ai surpizele de care ai dat.
Iti mai dau un pont, vopselele Tamiya se curata bine cu Alcool Izo! Pe viitor sa nu folosesti diluant ca iti ataca plasticul. Cupola nu este pierduta si o poti repara asa cum ti-a scris Z-mare. Merge si asta in proportie de 99% :-P !

M-am gandit si la varianta asta cu distanta + apasat mai putin pe capacel dar mi-era ca raman pete cum s-a si intamplat de fapt pe fuzelaj, cred ca fiind si vopseaua mai glossy tinde sa se comporte asa, la il-2 desi a semi-baltit un unele zone intr-un final s-a uscat chiar uniform.

Multumesc mult pt. tips..o sa incerc si cu cupola, mai aveam intrebarea legata de decaluri, vad ca se lipesc mai greu in prima faza pe vopseaua asta de spray, trebuie "ajutate" cu ceva ?

#30 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 19 January 2011 - 12:25 PM

Am observat si eu ca decalurile adera mai rau pe anumite vopsele din spray Tamiya. De exemplu pe alb-ul TS 26 Pure White. Decalurile le-am maltratat vreo 3 zile, in cele din urma au cedat dar am observat alt fenomen ciudat. Cind le-am "sigilat" cu lac bicomponent acolo unde aderenta nu a fost buna (deci sub decal), decalul s-a umflat. A facut efectiv besici. Deci, acesta este un semn ca decalul nu sa lipit bine de suprafata. Spre norocul meu, dupa vreo 3 - 4 zile sau netezit la loc. Pe rosu ( TS 8 ) decalurile adera fara probleme si acel fenomen nu a aparut pina acuma.
Exista solutii pentru decaluri , asa numitul Decal Solvent. Eu folosesc Micro Sol de la Microscale. Este destul de bun, dar depinde de decal. In ultima vreme folosesc tot mai mult betisoare cu vata si apa fierbinte. Ce nu rezolva una, rezolva cealalta sau folosesc si una si alta, astfel rezultatul asteptat il rezolva amindoua.

Aceasta postare a fost editata de tibi22: 19 January 2011 - 12:26 PM

#31 Useril este offline   Dragos_P 

• Membru senior
  • Postari: 256
  • Inregistrat: 22-December 07

Postat 19 January 2011 - 04:10 PM

Inainte de a aplica decalurile, dati un strat de TS-13 CLEAR (lac lucios).

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

12 useri citesc topicul
0 membri, 12 vizitatori, 0 utilizatori anonimi