Forum Machete,Modelism,Hobby: PZL-7a , PZL 11c, scara 1/72 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 8 Pagini +
  • « Prima
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

PZL-7a , PZL 11c, scara 1/72 sau cronica unor machete nereusite

#81 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12661
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 07 November 2011 - 12:57 PM

Cum spuneam, nu am mai facut transplant, ci, tragind usor de margini si mentinind acea parte in pozitia normala, am pus ceva chiit. Oricum zona, si de o parte si de alta, trebuia chituita deoarece profilul era scobit rau de tot.
Imagine atasata: pzl_11_3001e.JPG
Imagine atasata: pzl_11_3002e.JPG
O chestie interesanta: montantii stabilizatorului orizontal sunt fixati pe ...partea mobila a directiei. :lol:
Imagine atasata: pzl_11_3003e.JPG
Am astupat gaurile, urmind ca montantii sa fie pusi pe fuselaj.
Plasticul este foarte bun, s-a regravat foarte usor. Oricum, au fost putine corecturi de facut. Am scobit putin si un locas pentru radiator (inca nemontat). Am lipit apoi PE-urile la locul, apoi ramforsarile de pe fuselaj. Dupa ce lipesc aripile si stabilizatoarele pun si acele bucatele de tabla pe stabilizatorul vertical si directie.
Imagine atasata: pzl_11_3004e.JPG
Imagine atasata: pzl_11_3005e.JPG
Imagine atasata: pzl_11_3006e.JPG
Cam atit...deocamdata.
Scuze pentru calitatea imaginilor, singurul program de editare poze disponibil este paint, ori acolo nu se pot face prea multe (balans de culoare si alb, de exemplu)

#82 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 14 November 2011 - 01:20 PM

Am lipit ampenajul orizontal. Cum spuneam si mai la inceputul prezentarii, nu inteleg de ce au ales o asa varianta de montare, oricum taietura nu are nici o legatura cu realitatea tablariei din zona!
Imagine atasata: pzl_11_4001e.JPG
Imagine atasata: pzl_11_4002e.JPG
S-a pus ceva chit, putina freza si s-a rezolvat. Dupa ce am rezolvat zona am figurat si capetele de tabla de pe ampenajul vertical.
Imagine atasata: pzl_11_4003e.JPG
Am lipit montantii de pe aripa. Normal, ca si la PZL-7, locul pentru trenul de aterizare era pozitionat aiurea. Patru gaurele in plus, in punctele figurate.
Imagine atasata: pzl_11_4004e.JPG
Din pacate, la acest kit, montantii nu respecta configuratia de pe avion, in zona de incastrare in aripa. Nu prea stiu cum sa rezolv problema. Ar merge ceva chit, dar ma tem ca reproductibuilitatea va lasa de dorit. O sa incerc sa vad ce iese.
Imagine atasata: pzl_11_4007e.JPG
Pe linga asta, atit montatii cit si jambele erau patratoase rau de tot, au trebuit "raschetate" la greu.
Dupa lipire, peste zona am pus bucatele de tabla, asa cum este si pe avion.
Imagine atasata: pzl_11_4005e.JPG
Si...cam gata de vopsit. Mai am ceva mici retusuri de facut.
Imagine atasata: pzl_11_4006e.JPG

#83 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 16 November 2011 - 11:42 AM

Am uitat sa mai atrag atentia la ceva. Profilul aripii la PZL-11, kit RPM, este gresit rau.
Trebuie sa arate ca in desenul de mai jos, culoare neagra
Imagine atasata: profil aripa.JPG
si el arata dupa conturul rosu. A trebuit raschetat ca sa-l aduc, cit de cit, la o forma corecta.

#84 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 20 November 2011 - 12:20 PM

Am ajuns la problema vopsitului. :80: :wacko: Pentru PZL-7, in prospect se indica FS30118, Earth brow, FS34088, Polish kaki (echivalent Humbrol 26, Revell 31, Gunze H4 si MM1503) pe extrdos si FS35488 Pale blue pe intrados. Prezenta acelui Polish Kaki m-ar duce cu gindul ca peste vopseaua originala a fost dat cu maroniu, probabil similar cu cel de pe IAR-80. Interesant, pe prospect, pe aceeasi imaticulare, in doua locuri diferite FS30118 este denumit, o Dark earth si o data Earth brown!
Numai ca, dupa codurile FS ar trebui sa fie un maro (a doua cifra 0) si un verde ( a doua cifra 4). Dupa echivalenta data in prospect pentru FS 34088, Humbrol 26 este ...kaki , Revell 31 este ...rosu, iar MM1503 e tot ...rosu, pe cind Gunze H4 este...galben! :crazy:
Pe monitor se vad cam asa:
FS30118
Imagine atasata: fs.jpg
FS34088
Imagine atasata: Untitled.jpg
deci par mai degraba doua variante de kaki, nicicum verde si kaki!
In desenul de pe coperta se vade clar verde si maro, similare cu cele de pe IAR-80. Pobabil ca aceste culori le voi folosi. Pe intrados voi merge, ca si la IAR 80, pe ceva similar cu RLM 76.
Pentru PZL-11, prospectul indica Humbrol 26 pe extrados si Humbrol 65 pe intrados. Am mai gasit pe undeva indicat, pentru extrados, acelasi FS30118, cu echivalenta Humbrol142. Din pacate aceasta vopsea nu mai este in productie, dar se poate obtine din Humbrol 26 cu putin galben. Pe intrados se indica FS35526, cu echivalent un amestec de 90% Humbrol 130+10%Humbrol 89 sau 6*Humbrol 34+1*Humbrol 25+1*Humbrol 89+2*Humbrol64.

#85 Useril este offline   1-0-9 

• Membru senior
  • Postari: 4955
  • Inregistrat: 10-December 04

Postat 20 November 2011 - 01:08 PM

Uite ce da techmod pentru un PZL-7 romales:

Imagine atasata: TechP7c.jpg

Maroul ar fi humbrol 118 sau 119 ( f asemanatoare)
verdele , Hu-155. Bleul, Hu-65.

#86 Useril este offline   JangBogo 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2386
  • Inregistrat: 10-February 10
  • Interests:Figurine Antichitate-perioada moderna, Afrika Korps, Japonia.

Postat 20 November 2011 - 01:09 PM

Z-mare, o mica intrebare: polish kaki-ul asta de la Agama cum ti se pare (http://www.jadarhobb...int-p-7746.html)? Nu am testat-o inca nici eu.

Vezi postareaZ-mare, la 20 November 2011 - 12:20 PM, a spus:

Am ajuns la problema vopsitului. :80: :wacko: Pentru PZL-7, in prospect se indica FS30118, Earth brow, FS34088, Polish kaki (echivalent Humbrol 26, Revell 31, Gunze H4 si MM1503) pe extrdos si FS35488 Pale blue pe intrados. Prezenta acelui Polish Kaki m-ar duce cu gindul ca peste vopseaua originala a fost dat cu maroniu, probabil similar cu cel de pe IAR-80. Interesant, pe prospect, pe aceeasi imaticulare, in doua locuri diferite FS30118 este denumit, o Dark earth si o data Earth brown!
Numai ca, dupa codurile FS ar trebui sa fie un maro (a doua cifra 0) si un verde ( a doua cifra 4). Dupa echivalenta data in prospect pentru FS 34088, Humbrol 26 este ...kaki , Revell 31 este ...rosu, iar MM1503 e tot ...rosu, pe cind Gunze H4 este...galben! :crazy:
Pe monitor se vad cam asa:
FS30118
Atasament fs.jpg
FS34088
Atasament Untitled.jpg
deci par mai degraba doua variante de kaki, nicicum verde si kaki!
In desenul de pe coperta se vade clar verde si maro, similare cu cele de pe IAR-80. Pobabil ca aceste culori le voi folosi. Pe intrados voi merge, ca si la IAR 80, pe ceva similar cu RLM 76.
Pentru PZL-11, prospectul indica Humbrol 26 pe extrados si Humbrol 65 pe intrados. Am mai gasit pe undeva indicat, pentru extrados, acelasi FS30118, cu echivalenta Humbrol142. Din pacate aceasta vopsea nu mai este in productie, dar se poate obtine din Humbrol 26 cu putin galben. Pe intrados se indica FS35526, cu echivalent un amestec de 90% Humbrol 130+10%Humbrol 89 sau 6*Humbrol 34+1*Humbrol 25+1*Humbrol 89+2*Humbrol64.

#87 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 20 November 2011 - 04:04 PM

@1-0-9, FS30188 si FS30219 sunt culori maronii, numai ca 219 este nitel mai deschis la nuanta. Sunt tot mai hotarit ca in acest caz sa merg pe culorile IAR-ului, cu pariu ca nu gresesc prea mult. E, acuma ma poti intreba de unde stiu care sunt culorile corecte pentru IAR-80! :whistle: Remarc doar mica diferenta intre desenul camuflajului dat de Techmod si cel dat de Masterctaft.
@JangBogo, daca extrapolez faptul ca RLM-urile sunt foarte bune, as merge pe Agama P04 P, din pacate nu o am.

#88 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 21 November 2011 - 10:00 AM

Cum spuneam sunt doua scheme de camuflaj,
cea data de Mastercraft
Imagine atasata: schema_1.jpg
si cea data de Techmod
Imagine atasata: IMG_9496.JPG
IAR-80 avea schema de camuflaj continuata si pe "intradosul" fuselajului. Sa fie mai aproape de adevar cea de a doua schema, cea de la Techmod?? Din pacate nu am la mine "Romanian Fighter Colours 1941-1945" sa vad ce schema e data acolo, as merge pe aceea.

#89 Useril este offline   1-0-9 

• Membru senior

Postat 21 November 2011 - 10:10 AM

Greu de spus...

Imagine atasata: Untitled.JPG

#90 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 21 November 2011 - 04:07 PM

Asta inseamna ca, indiferent cum il vopsesc, nu ma poate contrazice nimeni! :yahoo:

#91 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 25 November 2011 - 01:42 PM

Fiind multe parti metalice, m-am gindit sa dau cu un grund. Am folosit Mr. Base white 1000 de la Gunze, dat cu aerograful. Peste, am pregatit suprafetele pentru un o "preumbrire" folosind negru NATO de la MM.
Imagine atasata: pzl_11_5001e.JPG
Am mascat locurile pentru galben si am incercat sa aplic vopseaua ( de la MM). Stiu ca vopseaua galbena nu are putere de acoperire la nivelul celorlalte culori, dar nici chiar asa: era pur si simplu transparenta!!! :wtf2: Ca un catīr, mi-am pus ambīţul la contrubutie si am dat citeva straturi sanatoase. Catastrofăn! :bang: Nu va mai spun cum arata dupa indepartarea mastii! :fool: . Asa a, fara intirziere, am purces la indepartarea vopselii de pe avioane, folosind alcool izopropilic. A mai trebuit sa fac ceva, pe partile de aluminiu, grundul nu a stat de loc, exfoliindu-se odata cu indepartrea mastii. Ca atare, am dat grundul jos de pe acele parti, urmind ca benzile de aluminiu sa fie slefuite usor cu un jmirgel fin (1000- 1800), dupa care sa dau peste ele cu un grund special pentru metal (Gunze).
In concluzie, partea asta a fost o prestare la cooperativa Munca in zadar! :nea:
Imagine atasata: pzl_11_5002e.JPG

#92 Useril este offline   mdo 

• Membru senior
  • Postari: 347
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 25 November 2011 - 02:06 PM

Zetule, doar ca observatie eu am dat cu grundul (ala la spray...) de la Valejo pe metal, inclusiv pe balamaua ruginita de la poarta si a prins foarte bine. Asta daca ti-e mai usor in varianta asta...
PS. Ca sa nu-ti para rau de munca de pina acum, m-am uitat mai bine, si aripa de la Mastercraft are exact aceeasi problema. Pe de alta parte aripa de PZL-24 de la FRROM e asa de frumoasa...gata ma terminat cu deviationismul!

#93 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 25 November 2011 - 03:18 PM

Vezi postareaZ-mare, la 25 November 2011 - 01:42 PM, a spus:

dupa care sa dau peste ele cu un grund special pentru metal (Gunze).
Atasament pzl_11_5002e.JPG

Mare Z! Grundul de care spui este cumva Mr. Metal Primer? Din cite stiu eu, acest grund ( care este transprent! ) este ca baza pentru vopselele Mr. Metal Color! Sper sa lucreze bine cu foile de aluminiu....
Succes! Sau cum zicea crios.... Bafta! :-)

#94 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 25 November 2011 - 04:14 PM

Tibbi, este vorba despre Mr Metal Primer, de la Gunze http://www.xaba.ro/i...&keres=&page=10 . L-am folosit pentru P.E.-uri si a mers excelent!
Mdo, merci de informatie, dar nu am produse de la Valejo.

#95 Useril este offline   mdo 

• Membru senior

Postat 30 November 2011 - 09:48 AM

Vezi postareamdo, la 25 November 2011 - 02:06 PM, a spus:

Zetule, doar ca observatie eu am dat cu grundul (ala la spray...) de la Valejo pe metal, inclusiv pe balamaua ruginita de la poarta si a prins foarte bine. Asta daca ti-e mai usor in varianta asta...
PS. Ca sa nu-ti para rau de munca de pina acum, m-am uitat mai bine, si aripa de la Mastercraft are exact aceeasi problema. Pe de alta parte aripa de PZL-24 de la FRROM e asa de frumoasa...gata ma terminat cu deviationismul!

si uite ca cineva a facut-o si pe asta...
http://www.modelforu...&st=0&sk=t&sd=a

#96 Useril este offline   mdo 

• Membru senior

Postat 23 January 2012 - 02:07 PM

are cineva un profil la scara si pt PZL-11F ? Am incercat sa recuperez un motor cu capota de la MS-225 care avea acelasi motor-Gnome Rhone 9K, dar desi am pilit nervurile de pe capota si am decupat partea superioara, parca nu prea seamana. Din poze mi se pare ca, spre deosebire de PZL-24 sau chiar Fokker XXI, la PZL-11F capota e mai tesita.
Voi ce ziceti ?

#97 Useril este offline   1-0-9 

• Membru senior

Postat 23 January 2012 - 03:06 PM

Nu stiu ce ar insemna "mai tesita", dar poate te ajuta planul asta. Este din cartea PZL P.11 partea 2, de la ML.
Cind l-am facut pe al meu (acum foarte multi ani), cred ca am folosit o capota de Fokker XXI, modificata (scurtata si usor reprofilata)
Imagine atasata: 11f.JPG

Aceasta postare a fost editata de 1-0-9: 23 January 2012 - 03:08 PM

#98 Useril este offline   mdo 

• Membru senior

Postat 24 January 2012 - 01:53 PM

Perfect, multumesc mult ! Exact ce-mi trebuia !

#99 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 29 March 2012 - 12:00 PM

Asadar, continuare.
Dupa esecul cu galbenul, am dat totul jos si am revopsit partile de interes cu alb, apoi cu un amestec (ca sa obtin, cit de cit, culoarea galbena de pe decal) de galben X-8 cu foarte foarte putin rosu, XF-7, ambele de la Tamiya. Rezultat bun de data asta.

Imagine atasata: pzl_14_01.JPG

Dupa vreo patru ore de chin (de, batrinetea, bat-o vina) am reusit sa pun esapamentele la varianta 11C (si tot ca naiba au iesit!) ...

Imagine atasata: pzl_13_02.JPG
Imagine atasata: pzl_13_4.JPG

si inca vreo doua, pentru varianta 7a.

Imagine atasata: pzl_13_03.JPG

Urmeaza vopsirea acestor parti si vopsitul general.

PS. Nu spuneti la nime, da' inca nu stiu ce culori trebuie. :pardon:

#100 Useril este offline   Mr32 

• Membru senior
  • Postari: 1478
  • Inregistrat: 24-December 05
  • Interests:Machete de avioane militare 1/32, aviatie.

Postat 29 March 2012 - 01:18 PM

Vezi postareaZ-mare, la 29 March 2012 - 12:00 PM, a spus:

PS. Nu spuneti la nime, da' inca nu stiu ce culori trebuie. :pardon:

Colorate zic eu! :crazy:

Florin

Arata acest topic

• 8 Pagini +
  • « Prima
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6